AJANKOHTAISTA BLOGIT OTA YHTEYTTÄ ANNA PALAUTETTAArtikkeli

Kulttuurikohtaaminen kotona – Kansallisteatteri ja Rinnekoti yhteistyöhön

Rinnekoti-Säätiö ja Kansallisteatterin Kiertuenäyttämö aloittavat Kulttuurikohtaaminen kotona -projektiyhteistyön. Projektin aikana Kiertuenäyttämö tuo yhteensä 12 teatteriesitystä 12:een eri Rinnekodin asumisyksikköön. Rinnekoti on saanut Taiteen edistämiskeskuksen (TAIKE) apurahan yhteistyön toteuttamiseen. Projekti toteutetaan syksyn 2017 ja alkutalven 2018 aikana.

Kiertuenäyttämön esitys rakentuu kolmivaiheisesti: ensin taiteilijat ja asukkaat tutustuvat toisiinsa, minkä jälkeen seuraa teatteriesitys ja yhteinen keskustelu- ja vuorovaikutushetki esityksen jälkeen. Kuhunkin esitykseen osallistuu 15 asukasta, ja pienen osallistujajoukon ansiosta kunkin osallistujan on mahdollista tuoda oma äänensä kuuluviin läheisessä yleisökontaktissa.

”Rinnekodin ja Kansallisteatterin yhteistyö käynnistyminen on todella hieno asia”, iloitsee Rinnekodin toimitusjohtaja Anu Kallio.

”Rinnekodin ja Kansallisteatterin yhteistyö on oiva osoitus taiteen kyvystä rikastuttaa arkea tulemalla lähelle yksilöä ja lähiyhteisöä. Luomme yhdessä Kansallisteatterin kanssa mielenkiintoisen ja kutkuttavan tavan kokea uutta ja käsitellä omia tunnelmia ja tunteita turvallisesti. Odotan esityksiä ja kohtaamisia innolla”, Kallio jatkaa.

”Kansallisteatteri on ensimmäinen suomalainen taidelaitos, joka on ottanut hoitolaitoksiin ja vankiloihin suuntautuvan taidetoiminnan kehittämisen pysyväksi tehtäväkseen. Eri tavoin syrjäytettyjen henkilöiden kulttuuristen oikeuksien toteutuminen edellyttää läheistä kumppanuutta taidepuolen ja sosiaalialan toimijoiden välillä. Iloitsemme yhteistyön aloittamisesta Rinnekodin kanssa”, Kiertuenäyttämön taiteellinen suunnittelija Jussi Lehtonen sanoo.

 

RINNEKOTI

Rinnekoti on Suomen monipuolisin yksityinen kehitysvamma-alan toimija. Olemme yhteiskunnallinen yritys ja yleishyödyllinen säätiö. Tarjoamme apua, tukea ja asiantuntemusta jokapäiväisiin hyvän elämän tarpeisiin. Palvelujamme käyttävät vammaisuudesta, pitkäaikaisesta sairaudesta tai muusta syystä erityistä tukea tarvitsevat henkilöt lapsista vanhuksiin. Heidän lisäksi asiakkaitamme ovat tukea tarvitsevien henkilöiden perheet ja omaiset sekä palveluja ostavat tahot, kuten kunnat. Kaikki toimintamme perustuu hyvän elämän tukemiseen ja jokaisen elämän arvon tunnustamiseen. Työtämme ohjaavat arvot ovat hyvä elämä, asiantuntijuus ja lähimmäisyys. 
 

SUOMEN KANSALLISTEATTERIN KIERTUENÄYTTÄMÖ

Terveydenhuollon ja sosiaalitoimen yksiköihin suuntautuvien esityskiertueiden lisäksi Kiertuenäyttämö tekee dokumentaarisia taideprojekteja yhdessä marginaaliin jäävien ihmisten kanssa. Työskentelytapaamme kuuluvat tutkiva kenttätyö, jalkautuminen eri laitoksiin, läheinen yleisökontakti sekä yksiköiden asukkaille järjestetty työpajatoiminta. Yksi Kiertuenäyttämön tavoitteista on tuoda syrjäytettyjen ihmisten ääni kuuluviin sekä osallistua taiteen kautta yhteiskunnalliseen keskusteluun.

 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Rinnekoti, Maija Rimpiläinen, 044 330 2262 maija.rimpilainen@rinnekoti.fi
Suomen Kansallisteatterin Kiertuenäyttämö, tuottaja Maarit kakkonen, 050 373 1925 maarit.kakkonen@kansallisteatteri.fi

Lisää uutisia