AJANKOHTAISTA BLOGIT OTA YHTEYTTÄ ANNA PALAUTETTAArtikkeli

Kasvunkoti Martti ja Juniori-Martti avautuvat Helsingin Alppikadulla

Rinnekodin lasten ja perheiden palvelut laajentuvat, kun uudet toimintayksiköt Kasvunkoti Martti ja Juniori-Martti avautuvat Helsingissä Alppikadulla, Töölönlahden rannalla. -Toimintamme alkoi aikanaan Alppikadulla ja nyt on hienoa palata juuril-lemme. Avaamme uudet toimintayksiköt, joilla vastaamme palvelujemme kasvaneeseen tarpeeseen. Lasten ja perheiden palveluillamme tuetaan ensisijaisesti erityislasten perheitä, jotta he jaksavat arjessa paremmin, kertoo palvelupäällikkö Eva Keskilammi.

Rinnekodin kehitysvammaisten lasten ja perheiden palvelut alkoivat vuonna 1927 osana Helsingin Diakonissalaitoksen toimintaa Helsingin Alppikadulla. Historia kertoo, että ensimmäiset Sisar Aino Miettisen hoitoon tulleet pojat olivat Martti ja Mauri. Toiminta laajeni kysynnän myötä ja vuonna 1957 Helsingin Diakonissalaitos antoi alkupääoman itsenäisen Rinnekoti-Säätiön perustamiseksi. Rinnekoti on tarjonnut näihin päiviin asti palvelujaan lapsille ja perheille pääasiassa Espoon Lakistossa ja Helsingin Malminkartanossa. -Uudet toimintayksikkömme avautuvat keskelle eloisaa kaupunkiyhteisöä, jossa voimme tarjota lapsille elämyksiä aivan yksikön läheisyydessä, joten voimavaroja ei mene turhaan matkustamiseen, kuvailee Keskilammi.

Lyhytaikainen hoito mahdollistaa erityislasten perheille helpotusta arkeen

Juniori-Martti on lyhytaikainen hoitopaikka erityislapselle. Tilapäishoidon tavoitteena on tukea perheen ja vanhempien jaksamista. Juniori-Martti on tarkoitettu kehitysvammaisille, autismikirjon sekä muille erityislapsille ja nuorille lyhytaikaisena ympärivuorokautisena palveluna. -Lapsi voi tulla Juniori-Marttiin hoitoon sovitusti esimerkiksi yhdeksi viikoksi kuukaudessa, viikonlopuiksi tai muutamaksi tunniksi arki-iltana tai viikonloppuna. Palvelut suunnitellaan perheen tarpeen mukaisesti, täsmentää Keskilammi. Rinnekodin palvelujen asiakkaaksi tullaan oman kotikunnan sosiaalityön (vammaispalvelu tai lastensuojelu) kautta.

Erityislapselle sijaishuolto luo mahdollisuudet onnelliseen lapsuuteen

Kasvunkoti Martti tarjoaa sijaishuollon palveluita ja on erikoistunut erityistarpeita vaativien kehitysvammaisten ja autismikirjon lasten ja nuorten hoitoon. Lapset asuvat Kasvunkoti Martissa ympärivuorokautisesti kodikkaassa ympäristössä. Toiminnan keskiössä ovat tavallisen arjen mahdollistaminen ja toiminnallisuus, kuten koulunkäynnin, vapaa-ajan ja arjen tukeminen turvallisessa kasvuympäristössä. -Kasvunkoti Martissa voidaan vastata myös kiireellisiin lastensuojelun tarpeisiin, kertoo Keskilammi.

Kaikissa lapsen arkeen, kasvatukseen, hoitoon ja kuntoutukseen liittyvissä kysymyksissä kuullaan aina lasta sekä hänen perhettään, ja tehdään tiivistä yhteistyötä lapsen kotikunnan lastensuojelun kanssa, kertoo Keskilammi. Lapsen ja perheen palvelukokonaisuudessa korostetaan lapsen yksilöllisyyttä ja lapsen osallistumista hänen oman elämänsä suunnitteluun ja hallintaan. -Lapsi on aina itse läsnä häntä koskevassa päätöksenteossa ja hänen mielipiteensä selvitetään. Jos lapsella on vaikeuksia ilmaista itseään, niin käytämme erilaisia puhetta tukevia tai korvaavia kommunikaatiomenetelmiä, jotta lapsen osallisuus mahdollistuu, jatkaa Keskilammi.

Lisää uutisia