AJANKOHTAISTA BLOGIT OTA YHTEYTTÄ ANNA PALAUTETTAArtikkeli

Rinnekodista oppia japanilaisille opiskelijoille

Konnichiwa, kuuluu Toimintakeskus Nyyttipuiston asiakkaan tervehdys, kun yksikköön saapuu bussilastillinen japanilaisen Bunkyo yliopiston sosiaalialan opiskelijoita. Samaisesta yliopistosta on käynyt opiskelija-ryhmä tutustumassa Rinnekodin toimintaan jo kolme kertaa aiemminkin.

Opiskelijat ovat ensimmäisen ja toisen vuosikurssin opiskelijoita. Japanissa ammattiin suuntautuminen valitaan vasta opintojen loppupuolella, joten Suomen vierailun tarkoituksena on esitellä erilaisia mahdollisuuksia.

- Olemme vierailleet muun muassa koulussa ja vanhainkodissa. Koska osa opiskelijoista on selkeästi kiinnostunut myös vammaisalasta, on Rinnekoti erittäin hyvä kohde tutustua, opiskelijoiden matkassa jokaisella kerralla mukana ollut Kumiko Hiltunen toteaa.

Ryhmäläiset olivat erityisen kiinnostuneita Rinnekodin tavasta tukea asiakkaita yksilöllisesti suunniteltujen palvelujen mukaan ja toimia vaikuttaen. Japanissa vaikuttavuutta mitataan määrällä, eli sillä miten monta yksikköä jollakin toimijalla on. Nyyttipuiston esimerkit muun muassa asiakkaiden itsemääräämisoikeuden toteutumisesta ja valinnanvapaudesta olivat vieraista varsin mielenkiintoisia.

- Japanissa vammaiset ihmiset asuvat usein perheensä kanssa kotona. Tai jos he asuvatkin jossain asumisyksikössä, siellä noudatetaan hyvin joustamatonta ohjelmaa. Jos jostain on sovittu, sitä ei yleensä helposti muokata. On hienoa kuulla hyviä tuloksia siitä, että edetään asiakkaan tarve edellä ja ollaan tilanteen mukaan joustavia. Näistä esimerkeistä oppilaat varmasti saavat hyvää kokemusta tulevaisuuden töihinsä, professori Meiko Otsuka kertoo.


Opiskelijat tutustumassa Nyyttipuiston asumisyksikköön

Lisää uutisia