19.9.2019

Aktiivinen oppilaitosyhteistyö tekee vammaisalaa näkyväksi

Kysyimme Lähihoitaja 2019 -tapahtuman kävijöiltä heidän tiedoistaan ja kokemuksistaan kehitysvamma-alalla. Yli 70 % vastaajista kertoi, että heillä ei ole työ- tai harjoittelukokemusta kehitysvamma-alalta, mutta noin puolella vastaajista oli kuitenkin opintoja alalta.

Tapahtuman kävijät olivat pääsääntöisesti lähihoitajaopiskelijoita, joilla yksi osa opintoja on työpaikalla tapahtuvan oppimisen jaksot. Rinnekodin kehittämispäällikkö ja oppilaitosyhteistyöstä vastaava Mari Seppänen näkee, että vammaistyön suuntautumisvaihtoehto valitaan varsin harvoin. Opiskelijoiden olisi kuitenkin tärkeää saada kokemusta myös vammaistyöstä, koska he voivat kohdata kehitysvammaisen asiakkaan mihin ikinä työllistyvätkin.

– Työpaikalla tapahtuvan oppimisen jaksolla kehitysvammatyöhön tutustuminen kannattaa hyödyntää, sillä silloin uusien asioiden edessä niistä voi keskustella ohjaajan, opettajan ja opiskelukavereiden kanssa. Kipinä kehitysvamma-alaan voi lopulta syttyä hyvinkin pienistä asioista. Opiskelijoiden kohtaamisissa on tullut useasti ilmi, että he eivät ole tienneet kuinka monipuolisia mahdollisuuksia organisaatiossamme on opiskelijoiden työpaikalla tapahtuvan oppimisen paikoiksi, Seppänen kertoo.

Lähihoitajat pääsevät Rinnekodin yksiköihin harjoittelujaksoille ottamalla suoraan yhteyttä itseä kiinnostavaan yksikköön. Seppänen kertoo, että eri opintokokonaisuuksiin löytyy helposti erilaisia mahdollisuuksia, sillä Rinnekodissa on yli 80 yksikköä, joissa on erilaisia asiakkaita ja toimintoja. Seppänen kiertää aktiivisesti oppilaitoksia ja kertoo näistä mahdollisuuksista niin oppilaille kuin opettajillekin.

– Rinnekoti sopii mainiosti esimerkiksi osaamisalan paikaksi mielenterveys- ja päihdetyössä, lasten ja nuorten kasvatuksessa ja hoidossa, ikääntyvien hoidossa ja kuntoutuksessa sekä sairaanhoidossa ja huolenpidossa. Myös Hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen kokonaisuuteen sekä kasvun ja osallisuuden edistämisen tutkinnonosassa voimme tarjota useita vaihtoehtoja. Yksiköidemme työntekijät ovat motivoituneita ohjaamaan ja tukemaan opiskelijoita jaksoilla ja asiakkaamme ottavat iloisena vastaan uuteen paikkaan tulevat opiskelijat, Seppänen mainitsee.

Aiheeseen liittyvät