17.5.2022

Aloita bloggaus – katso vinkit videolta

Blogin kirjoittaminen on monille mukavan harrastuksen lisäksi myös tapa tuoda esille omia mielipiteitään. Verneri.net sekä Diakonissalaitokseen kuuluva Rinnekoti tekivät yhdessä kahden blogistin kanssa videot, joiden tarkoituksena on innostaa yhä useampi kehitysvammainen henkilö kirjoittamaan blogia, kertomaan itselleen tärkeistä asioista ja vaikuttamaan.  

Kaksi ihmistä hymyilee ja katsoo kameraan.

Juha Vainio ja Karoliina Olkkonen ovat innokkaita blogin kirjoittajia. Kuva: Jenni Sipilä

Blogin kirjoittamiseen innostavilla videoilla nähdään blogistit Juha Vainio ja Karoliina Olkkonen, jotka kertovat omia kokemuksiaan bloggaamisesta. Lisäksi he antavat myös bloggaamiseen liittyviä vinkkejä muille. Videot löytyvät Vernerin selkosivuilta. 

Diakonissalaitos on Kehitysvammaliittoon kuuluvan Verneri.netin jäsen ja mukana kumppanina kehittämässä sivuostoja. Vernerin selkosivut on suunnattu kehitysvammaisille nuorille ja aikuisille. 

Kehitysvammaliitolla työskentelevä Jenni Sipilä kertoo, että Vernerin selkosivut on paikka kehitysvammaisille ihmisille saada oma ääni kuuluviin. Samalla ne ovat myös paikka vertaistuelle.  “Vernerin selkosivuilla saa kertoa ja jakaa itselle tärkeitä asioita. Vernerin käyttäjät saavat toisiltaan myös apua ja tukea. Blogit ovat loistava keino kokemusten jakamiseen”, Sipilä kertoo.

Kehittämistyötä tehdään yhdessä

Diakonissalaitoksella Kehittämispäällikkönä työskentelevä Nadja Delcos sanoo pitäneensä alusta asti tärkeänä, että bloggaamiseen innostavat ohjeet tulevat kehitysvammaisilta henkilöiltä itseltään. Jo ihan alkuvaiheessa pyydettiin mukaan kaksi blogistia, joiden kanssa yhdessä suunniteltiin, millaiset videot halutaan tehdä. Videoiden sisällöt kumpuavatkin nimenomaan heidän kokemuksistaan ja ajatuksistaan.  

“On tärkeää, että kehitysvammaisille on tarjolla yhdenvertaiset mahdollisuudet jakaa ajatuksiaan ja olla vaikuttamassa“, Delcos toteaa. Hän pitää tärkeänä myös sitä, että he kehitysvammaiset henkilöt saavat tietoa muun muassa somemaailman lainalaisuuksista sekä vinkkejä, miten toimia siellä turvallisesti ja siksi näiden videoiden teko on ollut tärkeää.   

”Tuntuu erityisen hyvältä, että kaksi huippuihanaa nuorta jakaa omia bloggauskokemuksiaan, antaa konkreettisia vinkkejä sekä innostaa muita mukaan”, iloitsee Delcos. 

Blogi-videoiden päähenkilöt ovat innokkaita kirjoittajia

Juha Vainio kirjoittaa Marttis-verkkolehteen blogia, jonka aiheena ovat viihde ja kulttuuri. Juhaa inspiroi blogin kirjoittamiseen esimerkiksi taidenäyttelyt ja mielenkiintoiset elokuvat. Hän toivoo, että voi innostaa blogillaan myös muita kulttuurin pariin. 

Karoliina Olkkonen kirjoittaa blogiaan verneri.netin selkosivuille ja hänen bloginsa on aiheeltaan myös yhteiskunnallisesti kantaaottava Työtä ja tasa-arvoa. Karoliina toivoo, että hänen blogikirjoituksensa voisi antaa myös muille kehitysvammaisille rohkeutta ymmärtää, että heillä on samanlaiset oikeudet kuin muillakin. 

Bloggaamiseen innostavat videot löydät täältä

Aiheeseen liittyvät