3.3.2022

Asiakkaat ja ammattilaiset äänessä podcast, osa 10

Rinnekodin Asiakkaat ja ammattilaiset äänessä -podcast-sarjassa ajatuksiaan pääsevät jakamaan kehitysvammaiset ja autisminkirjon henkilöt sekä heidän ohjaajansa eli ammattilaiset, jotka työskentelevät kehitysvamma-alalla. Uusimmassa jaksossa keskustellaan siitä, millaista on työ autismikirjon henkilöiden parissa. Puhutaan myös palveluyksikön johtajan työstä ja kuullaan kaksi uratarinaa.

Kuuntele podcast tästä

Palveluyksikön johtajat Tuula Luoma sekä Joppe Pöyry työskentelevät Toimintakeskus Aarteessa ja Toimintakeskus Meripihkassa, jotka molemmat ovat päiväaikaisen toiminnan yksiköitä autismikirjon henkilöille. Tuula ja Joppe kertovat myös, miten ovat päätyneet yksiköissään esihenkilöiksi ja millaista työ palveluyksikön johtajina on.

Tuula ja Joppe ovat molemmat aloittaneet Meripihkassa ohjaajina ja sieltä edenneet esihenkilötehtäviin. Autismityössä viihtyy heidän mukaansa henkilö, joka jaksaa pitkiä ja hitaita prosesseja.

“Itse kun olen rekrynnyt tässä vuosien varrella aika paljonkin ihmisiä niin ajattelen, että ei tarvitse välttämättä olla niinkään kokemusta, asenne ratkaisee ja se, että on oikeasti valmis ottamaan haasteen vastaan. Siis ikään kuin antautuu työskentelyyn asiakkaan ehdoilla”, Tuula pohtii. Hän myös muistuttaa, että kunnioittava suhtautuminen niin työkavereihin kuin asiakkaisiinkin on tärkeää.

Esihenkilötyössä on hyötyä siitä, että on tehnyt aiemmin ohjaajan töitä. Joppe kertookin, että siitä on paljon hyötyä, kun ymmärtää mitä ohjaajat kokee arkityössään. 

“Esihenkilön pitää olla vastaanottava, avoin ja ymmärtävä. On myös hyvä osallistua itsekin ohjaustyöhön, että pysyy kärryillä, mitä arjessa tapahtuu”, Joppe pohtii.

Asiakkaat ja ammattilaiset äänessä -podcast ilmestyy kevään ajan kerran kuukaudessa. Sinäkin voit osallistua podcastin tekemiseen kertomalla mistä aiheesta haluaisit kuulla puhuttavan ja laittamalla kysymyksesi sähköpostitse osoitteeseen: matleena.myllyrinne@rinnekoti.fi

Aiheeseen liittyvät