22.4.2022

Asiakkaat ja ammattilaiset äänessä podcast, osa 11

Rinnekodin Asiakkaat ja ammattilaiset äänessä -podcast-sarjassa ajatuksiaan pääsevät jakamaan kehitysvammaiset ja autisminkirjon henkilöt sekä heidän ohjaajansa eli ammattilaiset, jotka työskentelevät kehitysvamma-alalla. Nyt julkaistussa 11. jaksossa puhutaan siitä, millaista on työskennellä kehitysvammaisten lasten ja nuorten parissa tilapäishoidon yksikössä. 

Kuuntele podcast tästä

Ohjaaja Maiju Huhtala sekä erityisohjaaja Jasmiina Aardema kertovat työstään Juniori-Viikarissa, jonne erityistarpeiset lapset ja nuoret saapuvat omaishoidon vapaiden ajaksi tilapäishoitoon. Nuorin asiakas tällä hetkellä on 8-vuotias ja vanhin 17-vuotias. 

Tyypillisesti lapsi tai nuori tulee Juniori-Viikariin hoitoon yhdeksi viikonlopuksi kuukaudessa. Ohjaajien kanssa tehdään kaikkea mukavaa viikonlopputekemistä lapsen toiveiden mukaan. Käydään kävelyillä, järkätään vaikka Olympialaiset tai tehdään yhdessä keksijäätelöä.

Maiju kertoo, että häntä ilahduttaa lasten parissa tehtävässä työssä erityisesti sen aitous ja ihanuus. Joskus on haastavampiakin hetkiä, mutta se on osa sitä työn aitoutta. “Ei ole samanlaista päivää, ei ole edes samanlaista hetkeä”, Maiju kertoo. “Itsensä saa laittaa ihan tosi paljon likoon ja toimia omalla persoonalla”, hän kuvailee työtään.

Lasten ja nuorten parissa tehtävän työhön kuuluu keskeisesti myös yhteistyö lasten vanhempien kanssa. “Me ollaan aina kuuntelemassa jos on jotain, mitä vanhempi haluaa kertoa tai purkaa. Tarpeen mukaan voidaan ohjata sitten myös oikean tahon piiriin”, Jasmiina kertoo. Hän myös pohtii, että on tosi tärkeätä, että vanhemmalla on hyvä ja positiivinen olo jättää lapsi hoitoon. Silloin vanhemman oma viikonloppu voi tuntua rentouttavalta ja akut latautuvat. 

“Itsekin nautin paljon siitä, että lasten ja nuorten lisäksi myös vanhemmat on tyytyväisiä”, Maiju toteaa.

Jakson tekstivastineen löydät täältä: Tekstivastine, Rinnekoti-podcast, osa 11

Asiakkaat ja ammattilaiset äänessä -podcast ilmestyy kevään ajan kerran kuukaudessa. Sinäkin voit osallistua podcastin tekemiseen kertomalla mistä aiheesta haluaisit kuulla puhuttavan ja laittamalla kysymyksesi sähköpostitse osoitteeseen: matleena.myllyrinne@rinnekoti.fi

Aiheeseen liittyvät