12.10.2020

Biisipajan kappaleet syntyvät asiakkaiden ideoista

”Maailmassa on paljon hyviä biisejä, niissä on paljon hyviä sanoja. Voidaan laulaa vaikka ruusunkukista, voidaan laulaa myös linnuista.” Osana puhevammaisten viikkoa järjestetty Biisipajan konsertti päättyi huikeaan Voimalauluun. Kappale syntyi korona-aikana keväällä, ja se muodostuikin melkoiseksi voimabiisiksi. Voit katsoa konsertin tallenteen artikkelin lopusta.

Kitaraa soittava mies istuu tuolilla ja taputtaa käsiään. Mikrofonin edessä seisova nainen taputtaa myös käsiään ja hymyilee nauravaisena nuottitelineessä olevaa paperia katsellen. Nainen ja mies esittävät kappaleita biisipajan konsertissa.

Mikko Heino ja Matleena Myllyrinne esittivät Biisipajan konsertissa asiakkaiden sanoittamia ja säveltämiä kappaleita.

– Muistan, kuinka asiakkaat osallistuivat Biisipajaan ja soittivat nimenomaan tätä kyseistä Voimalaulua ihan täysillä mukana omilla soittimilla. Kolmella taisi olla omat akustiset kitaransa, yksi oli pianon takana ja lopuilla oli rytmisoittimia, oli rumpuja ja tamburiineja, suunnittelija ja konsertissa kappaleet esittänyt Matleena Myllyrinne kertoo.

– Yhdellä toisella kerralla Biisipajaan kotoaan osallistunut asiakas soitti Peippolaulun melodiaa omassa kodissa korvakuulolta aivan todella hienosti, Myllyrinne muistelee.

Biisipaja-niminen ryhmä perustettiin alkujaan Toimintakeskus Nyyttipuistossa. Ryhmässä oli ideana se, että musiikista innostuneet ja kiinnostuneet asiakkaat ja ennen kaikkea myös puhevammaiset asiakkaat voisivat sanottaa ja säveltää omia biisejä.

Korona-aikana Biisipaja-ryhmä siirtyi etänä pidettäväksi. Rinnekodin etälivelähetyksissä sanoitettiin ja sävellettiin biisejä niin, että asiakkaat olivat omissa kodeissaan tietokoneen äärellä.

– Kommunikoinnille annetaan ryhmässä aikaa ja jokainen asiakas saa kertoa omat ideansa niillä puhetta tukevilla ja korvaavilla kommunikaatiomenetelmillä, joita käyttää. Biisien sanoittamisessa asiakkaat ovat käyttäneet kommunikaatiokansioitaan, irtokuvia tai esimerkiksi kertoneet ideoitaan kirjoittamalla, Myllyrinne kertoo.

Rakkautta, kesää, oopperaa ja siivousta

Biisipajassa ajatus ja idea siitä, minkälaista biisiä lähdetään tekemään, tulee aina asiakkailta. Biisit syntyvät joskus aiheen kautta, joskus musiikkityylin kautta.

Biisipajan konsertissa kuultiinkin kappaleita monesta eri aiheesta, usealla eri tyylillä. Myllyrinne muistelee erityisen huvittuneena yhtä Biisipajan kertaa, jonka päätteeksi syntyi Oopperalaulu.

– Kerran eräällä osallistujalla oli Biisipajan alussa selkeä idea ja ehdotus muille. Ja se innokas ja ihana ehdotus oli, että tehdään oopperalaulu. Siinä vaiheessa vähän itseäni jännitti, sillä en ollut ikinä ennen ollut mukana säveltämässä oopperaa. Pohdin, että onkohan se vähän liian vaikea juttu. Mutta mitä vielä. Syntyi aivan todella hieno biisi, oopperalaulu. Ja siitä tuli minun yksi ehdottomista suosikeistani, Myllyrinne naurahtaa.

Biisipaja on tuonut iloa ja hienoja kokemuksia kaikille osallistujille. Se välittyi myös konsertista ja etenkin siellä esitetyistä kappaleista.

– Välillä meille nousi kaikesta nauramisesta kyyneleet silmiin, ihan vaan siitä mahdottoman hyvästä fiiliksestä mikä ryhmässä oli. Vaikka olimme eri paikoissa, niin oli todella upeaa, että pystyimme soittamaan ja laulamaan yhdessä ja nauttimaan musiikin tuomasta ilosta.

Biisipajat jatkuvat jatkossakin osana etälivelähetysten viikko-ohjelmaa.

Aiheeseen liittyvät