16.9.2020

Biisipajan kappaleista kaikille avoin konsertti

Alun perin Toimintakeskus Nyyttipuistoon perustettu Biisipaja-ryhmä nousi suosituksi ja tykätyksi kevään aikana pidetyissä etälivetuokioissa. Ideana on, että asiakkaat pääsevät tekemään itse omia kappaleita sanoituksista lähtien. Ajan saatossa kappaleita on syntynyt sen verran, että nyt on aika esittää niitä muillekin. Järjestämme kaikille avoimen Biisipaja-konsertin osana puhevammaisten viikkoa perjantaina 9.10 klo 13.

 

Kaikkien aikojen ensimmäinen asiakkaiden tekemä kappale Nyyttipuistolaulu riemastutti kaikkia Toimintakeskus Nyyttipuiston asiakkaita. Biisi sanoitettiin ja sävellettiin yhdessä. Lisäksi siihen tehtiin kuvitetut sanat puhevammaisia asiakkaita varten.

– Biisi äänitettiin ja koostimme siihen vielä musiikkivideonkin, suunnittelija Matleena Myllyrinne muistelee.

Biisien tekemisen keskiössä on aina asiakkaat. Ajatus ja idea siitä, minkälaista biisiä lähdetään tekemään, tulee itse asiakkailta. Toisinaan aiheen kautta, joskus vaikkapa musiikkityylin kautta. Lähtökohta voi olla myös se, että halutaan tehdä tunnelmaltaan esimerkiksi iloinen tai surullinen kappale.

– Joskus taas asiakkailla on jo Biisipajan alussa selkeä idea ja visio, kuten: ”Tehdään oopperalaulu!”. On ihanaa nähdä se ilo, mikä asiakkaille tulee, kun ryhmässä sävellettävä laulu alkaa hahmottua. On myös todella tärkeää, että puhevammaiset asiakkaat saavat äänensä kuuluviin ja voivat osallistua biisintekoprosessiin tasavertaisesti, Myllyrinne selventää.

Kommunikoinnille on annettu ryhmässä aikaa ja jokainen saa ilmaista omat ideansa niitä puhetta tukevia- ja korvaavia kommunikaatiomenetelmiä käyttäen, joista itse hyötyy. Sanoitusprosessissa asiakkaat ovat käyttäneet kommunikaatiokansioitaan, irtokuvia tai esimerkiksi kertoneet ideoitaan kirjoittamalla.

Etäliveistä lisää biisipajalaisia

Keväällä Biisipaja siirtyi osaksi etälivetuokioiden viikko-ohjelmaa. Myllyrinne ja ohjaaja Mikko Heino pitivät ryhmää nyt etäyhteysvälitteisesti, jolloin Biisipajaa pääsivät kokeilemaan muutkin kuin Toimintakeskus Nyyttipuiston asiakkaat. Asiakkaat osallistuivat sanoitus- ja sävellysprosesseihin omasta kotoaan. Monet kaivoivat esille omat soittimensa, kuten kitarat ja rummut ja rokkasivat täysillä mukana. Yksi asiakas osallistui etänä biisipajaan välillä pianonkin äärestä.

– Siinä oli sitä jotakin mahtavaa yhteishenkeä – vaikka oltiin eri paikoissa, niin soitetaan ja lauletaan yhdessä ja nautitaan musiikin tuomasta ilosta! Välillä ihan itsellenikin nousi kaikesta nauramisesta kyyneleet silmiin, ihan vaan siitä mahdottoman hyvästä fiiliksestä mikä ryhmässä oli, Myllyrinne kertoo.

Kevään ja kesän aikana syntyi paljon hyviä uusia kappaleita. Ryhmässä tehtiin muun muassa Voimalaulu, joka on rouhea rock-kappale tsemppaamaan kaikkia koronakevään keskelle.

– On ilo ja kunnia saada kutsua nämä Etälivelähetyksessä biisejä tehneet asiakkaat eli ”starat” Biisipaja-konserttiin, jossa esitämme heidän tekemänsä kappaleet. Olen tästä todella innoissani. Toivon, että mahdollisimman moni pääsee paikalle, mutta jos ei niin ei hätää – onneksi konserttiin voi osallistua myös etänä, Myllyrinne riemuitsee.

Katso alta videotallenne biisipajan konsertista.

Lataa tästä itsellesi konsertissa esitettävien kappaleiden sanat

Aiheeseen liittyvät