AJANKOHTAISTA BLOGIT OTA YHTEYTTÄ ANNA PALAUTETTA


Asiantuntijablogi

Asiantuntijablogi

Rinnekodin asiantuntijat kirjoittavat tässä blogissa ajankohtaisia näkökulmia kehitysvamma-alalta.

Uusin blogikirjoitus

Onnittelut valmistuneille lähihoitajille

Ajankohtaista Asiantuntijablogi Nosto - 21.12.2018


Jaana Laaksonen, Asiakkuus- ja myyntijohtaja


Rinnekodin asiakkuus- ja myyntijohtaja Jaana Laaksonen piti juhlapuheen 21.12.2018 Suomen Diakoniaopiston valmistujaisjuhlassa. Juhlapuheessaan Laaksonen korosti mm. työn merkityksellisyyttä ja sen kokemisen tärkeyttä. Työn merkityksellisyyden kokeminen on tärkeää sekä ammattilaiselle että myös yhteiskunnallisesti. Parhaimmillaan merkityksellisyyden kokemus synnyttää ihmisessä vahvan sisäisen palon ja motivaation omaan työhön. Silloin syntyy hyvää työntekijäkokemusta ja asiakaskokemusta. Henkilöstötutkimuksessamme Rinnekodin työntekijöistä jopa 97% kokee tekevänsä erittäin merkityksellistä työtä.

blogikuva

Suomen Diakoniaopistolla juhlittiin tänään vastavalmistuneita lähihoitajia. Minulla oli työelämän edustajana innostava tilaisuus onnitella ja iloita teidän kanssanne ammattiin valmistumistanne. Opiskelutyössä jokainen valmistuva opiskelija on hankkinut omaan osaamisen reppuunsa osaamisen pääomaa. Nyt on aika lähteä rakentamaan omaa työelämän polkua ammattilaisena.

Sosiaali- ja terveysalan työ on monella tapaa merkityksellistä työtä. Uskon, että jokainen teistä haluaa tehdä merkityksellistä työtä. Itsekin palasin muistoissani sen äärelle, kun opiskelin ensimmäistä sosiaalialan tutkintoa ja tiesin, että siitä hetkestä alkaen minusta on ammatillisesti, aidosti ja omilla kyvyilläni, hyötyä toisille. Sen jälkeen merkityksellisyyden edellytys on ollut mukanani aina. Työn merkityksellisyyden kokeminen on tärkeää sekä ammattilaiselle että myös yhteiskunnallisesti. Parhaimmillaan merkityksellisyyden kokemus synnyttää ihmisessä vahvan sisäisen palon ja motivaation omaan työhön. Silloin syntyy hyvää työntekijäkokemusta ja asiakaskokemusta. Henkilöstötutkimuksessamme Rinnekodin työntekijöistä jopa 94% kokee tekevänsä erittäin merkityksellistä työtä.

Mitä merkityksellisyys työssä sitten on?

Työn merkityksellisyyttä on tutkittu paljon ja siitä on kirjoitettu paljon. Käsitteelle löytyy useita kymmeniä määritelmiä. Mutta sieltä voi nostaa teemat, jotka toistuvat. Kun siis puhumme merkityksellisestä työstä, tunnumme puhuvan: arvokkuudesta, hyvää tuottavasta päämäärästä ja itsensä toteuttamisesta.

Yleisellä tasolla voidaan ajatella, että työssä on läsnä jotakin itsessään arvokasta. Työ ei ole pelkkä väline esimerkiksi toimeentulon takaamiseksi. Työssä on jotakin sellaista, joka tekee siitä arvokasta. Toki teemme työtä myös palkan vuoksi, jotta voimme mahdollistaa peruselämän edellytykset. Vietämme kuitenkin työssä kolmasosan valveillaoloajasta. Silloin on tärkeää, että se aika ei ole vain tapa rahoittaa muun elämän aika, vaan voisimme kokea työhön käytetyn ajan arvokkaaksi osaksi elämää.

Mikä voi tehdä työstä arvokkaan?

Työ on arvokasta sitä kautta, että työn päämääränä on tuottaa jotakin arvokasta. Sosiaali- ja terveysalalla työtä tehdään tiiviisti ihmiseltä ihmiselle, human to human. Autetaan ihmistä parantumaan sairaudesta, ohjataan selviytymään ongelmista, elämään ihmisarvoista elämää. Työllä on myönteistä vaikutusta ihmiseen ja sitä kautta yhteiskuntaan. Sote-alalla työn jälki näkyy ja asiakaskokemukset ovat konkreettisia ja käsin kosketeltavia.

Toiseksi työ voi olla arvokasta, kun kokee pääsevänsä sen kautta ilmaisemaan ja toteuttamaan itseään. Samalla kehittymään ammatillisesti, ottamaan vastuuta ja jopa edetä omalla urallaan. Vaatimus merkityksellisestä työstä ei siis ole mikään yltiöpäinen luksusvaatimus. Vaikka saamme työn tueksi yhä enemmän teknologiaa, on edelleen tarve taidoille, joilla hahmotetaan ja ymmärretään asiakkaan käyttäytymistä ja tarpeita. Jokainen kartuttaa omia tarinoita, mielenkiintoisia ja arvokkaita kokemuksia, mutta sitä tärkeämpää on kuunnella muiden tarinoita, asiakkaiden tarinoita ja erityisesti olla läsnä.

Eli työn merkityksellisyys syntyy, kun on mahdollisuus toteuttaa itseään ja kokea omistajuutta suhteessa omaan tekemiseen ja on mahdollisuus tehdä työnsä kautta jotain hyvää muille.

Me työnantajat kannamme osaltamme merkittävän vastuun siitä, minkälaisen kuvan luomme työelämästä opiskelijoille ja työelämässä ensiaskeleita ottavalle. Meidän vastuu on ylläpitää työelämän mainetta ja tarjota hyviä työntekijäkokemuksia. Opiskeluaikana olette saaneet tuntumaa työelämään harjoittelujen ja sijaisuuksien kautta, ehkä moni on tehty töitä pidempikestoisesti opiskelujen ohessa. Kun kokemus työstä on hyvä ja työpanosta sekä osaamista on arvostettu, kasvaa työn arvokkuuden tunne ja halu työhön säilyy. Merkittävästi siitä hyötyy myös asiakkaat. Työntekijöiden tyytyväisyys lisää myös asiakkaiden tyytyväisyyttä.

Yksi merkki osaamisesta on tutkinto. Se, minkä te olette suorittaneet ja saaneet tänään valmiiksi. Siitä kannattaa, tai oikeastaan täytyy, olla iloinen ja tyytyväinen. Sitä sietää juhlia. Ja samalla kannattaa haaveilla. Miettiä, mitä haluaa tehdä. Mikä on se oma juttu. Mikä on itselle tärkeää. Mitä haluaa saada aikaan. Millä valinnoilla voisi parhaiten varmistaa työn arvokkuuden ja merkityksellisyyden läsnäolo työssä. Ja sitä kohti sitten suunnata. Teidän osaamiselle ja työpanokselle on kova kysyntä.

 

Rinnekoti onnittelee lämpimästi kaikkia vastavalmistuneita.

Tilaisuudessa jaettiin myös Rinnekodin stipendi henkilölle, joka on osoittanut erityistä kiinnostusta kehitysvamma-alaa ja sen kehittämistä kohtaan, sekä osoittanut poikkeuksellista kykyä erilaisuuden kohtaamiseen ja vuorovaikutukseen.


Lisää blogiartikkeleita

Näyttääkö palikkapelin pujottelu oikealta työn tekemiseltä? - vapaaehtoiset opiskelivat vuorovaikutusta HYP-menetelmän avulla

Asiantuntijablogi - 26.10.2018

Maija Rimpiläinen, Aktiivisuutta kehitysvammaisten arkeen -hanke


Parina elokuun iltana AKA -hankkeen vapaaehtoiset kokoontuivat yhteen katsomaan kuvaamiaan HYP-videoita. Vapaaehtoiset olivat Aktiivisuutta kehitysvam...

Lue lisää >

Hyvä työpäivä tehdään yhdessä

Ajankohtaista Asiantuntijablogi Nosto - 24.09.2018

Nina Leppäkangas, henkilöstöjohtaja


Palvelumme onnistuminen mitataan jokaisessa asiakaskohtaamisessa, niin sisäisten kuin ulkoisten asiakkaiden kokemuksissa. Työntekijän hyvinvointi heij...

Lue lisää >

Autismikirjon henkilöiden pelkojen hoito

Asiantuntijablogi - 04.09.2018

Anna Vuorivirta, johtava psykologi


Kirjoitin tieteellisen artikkelin aiheesta pelkojen hoito autismikirjon häiriöissä. Artikkeli julkaistiin Käyttäytymisanalyysi ja –terapia (1-2, 2018)...

Lue lisää >