AJANKOHTAISTA BLOGIT OTA YHTEYTTÄ ANNA PALAUTETTA


Asiantuntijablogi

Asiantuntijablogi

Rinnekodin asiantuntijat kirjoittavat tässä blogissa ajankohtaisia näkökulmia kehitysvamma-alalta.

Selkeällä polutusmallilla parempaa palveluiden vaikuttavuuden arviointia

Asiantuntijablogi - 18.03.2019


Anna Eskola, palvelualuejohtaja


Työllistymistä ja osallisuutta edistävissä palveluissa toimintamme on aina tavoitteellista ja kuntoutusta tukevaa. Jokaisen asiakkaan tuen ja palveluntarve arvioidaan yhdessä kunnan, asiakkaan ja lähihenkilöiden kanssa ja toiminta suunnitellaan tämän pohjalta. Tavoitteena on, että asiakas saa vaikuttavaa palvelua, jolloin hän etenee kohti itsenäisempää ja osallisempaa elämää samalla kun tuen tarve vähenee.

Järjestimme Rinnekodin työllistymistä ja osallisuutta edistävien palveluiden palveluyksikön johtajien kesken kick off -tapaamisen, jossa pohdimme yhdessä, miten voisimme mallintaa asiakkaidemme palveluissamme tapahtuvan etenemisen.  Asiakkaan polku palveluissamme on toki ennenkin ollut kuvattuna prosessiksi, mutta nyt tavoitteenamme oli saada kuvattua aiempaa kattavampi ja selkeämpi prosessi. Lisäksi halusimme, että prosessikuvauksen avulla meille tulisi keino arvioida ja mitata vaikuttavuutta – kuinka asiakkaamme etenevät osallisuuden tai työllistymisen polullansa.

Polutus ja tavoitteenasettelu kulkevat pitkälti käsi kädessä. Pohdimme säännöllisesti yhdessä asiakkaidemme kanssa hänen tämänhetkistä toiminta- ja työkykyä, tuen tarvetta ja toimintaa sekä sitä, mikä olisi asiakkaan toive jatkossa. Työntekijät auttavat asiakkaita tavoitteiden muotoilussa ja varmistavat ammattitaitonsa ja osaamisensa avulla, että tavoite on saavutettavissa.

Jokaisella omanlainen polku

Työllistymistä edistävissä palveluissa konkreettiset tavoitteet ja niiden saavuttaminen on monesti selkeämmin sanoitettavissa. Asiakas voi esimerkiksi olla työllistymistä edistävässä toiminnassa jossakin yksiköistämme ja hänellä on tavoitteena joku päivä päästä töihin. Tavoitteen saavuttamiseksi lähdemme yhdessä pohtimaan, mitkä olisivat ne stepit ja muutokset, joilla tähän päästäisiin. Monesti polku kulkee ryhmämuotoisen työhönvalmennuksen kautta yksilöllisempään työhönvalmennukseen ja sieltä lähemmäs työelämää työkokeilujen kautta. Polkuja voi olla myös toisenlaisia.

Osallisuutta edistävissä palveluissa asiakkaan polkua tarkastellaan monesti sen mukaan, miten vahvaa tukea tai miten paljon tukea hän tarvitsee. Asiakas voi esimerkiksi kaivata toimintansa tueksi pientä sanallista ohjausta, fyysistä lähellä olemista tai vahvempaa, toimintoja sanoittavaa ja mallintavaa tukea. Heidän kohdallaan polulla eteneminen tapahtuu pienin askelin ja usein toimintaympäristöäkin muokkaamalla. Tärkeää etenemisen kannalta on myös, että koko työyhteisö käyttää toimivaksi todettuja ohjaustapoja samalla tavalla.

Asiakkaiden polutusmallia ei koskaan pidä nähdä kaikille samalla tavalla toimivana eikä malli toteudu ainoastaan lineaarisesti eteenpäin. Polulla voidaan liikkua toisinaan myös edestakaisin, kun vaikkapa valittu työkokeilupaikka ei toiminutkaan ja uutta puhtia lähdetään etsimään uudelleen työhönvalmennuksesta. Voi tapahtua myös muutoksia elämässä, jotka vaikuttavat hetkellisesti toimintakykyyn ja siksi otetaan takapakkia.

Osallisuutta ja työllistymistä edistävälle toiminnalle on määritetty laatukriteerit, joiden tarkoituksena on tukea palvelujentuottajia kehittämään omaa toimintaansa suunnitelmallisesti kriteerien osoittamaan suuntaan. Asiakkaiden polutusmallilla ja sen mahdollistamalla entistä paremmalla tavoitteiden asettamisella varmistamme, että palvelumme ovat jatkossakin vaikuttavia ja eteenpäin luotsaavia.

 


Lisää blogiartikkeleita

Miten toteutuu kehitysvammaisten seksuaalioikeudet?

Asiantuntijablogi - 28.06.2019

Mirikle Nousiainen, palvelualuejohtaja


Suomen kesä on hemmotellut meitä auringollaan, mutta lisää aihetta iloon tuo nyt ajankohtainen Pride- viikko. Tämä tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta ja ih...

Lue lisää >

Pyöräilen, jotta kukaan ei jäisi yksin

Asiantuntijablogi Kehittäminen Yksilötarina - 18.06.2019


Ystävyyden suurlähettiläs Petri Virolaisella on ystäviä ympäri Suomea. Hänen ystävänsä eivät sukkuloi katujen ihmistungoksissa eivätkä chillaile viiht...

Lue lisää >

Inkluusio ja eksluusio hyvinvointialalla

Asiantuntijablogi - 30.05.2019

Mirikle Nousiainen, palvelualuejohtaja


Joukko Rinnekodin asiantuntijoita osallistui NNDR (Nordic Network on Disability Research) konferenssiin Kööpenhaminassa toukokuussa 2019. Suomen lisäk...

Lue lisää >