AJANKOHTAISTA BLOGIT OTA YHTEYTTÄ ANNA PALAUTETTA


Asiantuntijablogi

Asiantuntijablogi

Rinnekodin asiantuntijat kirjoittavat tässä blogissa ajankohtaisia näkökulmia kehitysvamma-alalta.

Granullaattirakeista huolisammakko

Asiantuntijablogi - 24.05.2019AKA-hanke järjesti yhteistyössä Kehitysvammatuki57 ry:n kanssa sylipainotyöpajan. Työpajan tarkoituksena oli, että vapaaehtoinen suunnittelee ja valmistaa kehitysvammaiselle henkilölle sylipainon, joka on juuri hänelle sopiva. Ensin kuitenkin Oskarinpuiston toimijatalon ohjaaja, toimintaterapeutti Venni Turtiainen kertoi, mistä sylipainossa ja ylipäätään terapiatarkoitukseen käytetyissä painotuotteissa on kysymys.

Miksi sylipaino on toisille hyvä ja toisille taas ei?

 

Ihmiset, joilla on kehitysvamma tai neuropsykiatrisia piirteitä, hyötyvät sylipainon käyttämisestä. Sylipaino auttaa henkilöä rentoutumaan, kokemaan omaa kehoa tietoisemmin ja tukee henkilöä aistisäätelyssä. Sylipainoilla voidaan helpottaa lihasjäykkyyttä ja vähentää lihasperäistä kipua tai se voi jäsentää aistikokemuksia, erityisesti paineen avulla tuotettavaa syväpainetuntoa. Paino sylissä voi lisätä myös turvallisuuden tunnetta.

Sylipaino sopii henkilölle, joka on levoton tai yliaktiivinen, ylivirittynyt tai ahdistunut. Joitakin henkilöitä erilaiset painotuotteet auttavat keskittymään tai jopa nukahtamaan. Sen sijaan henkilöt, jotka eivät pidä painotuotteista, tai joille liikkeen rajoittaminen voi aiheuttaa kuormitusta ja vaaratilanteita, tai joilla on matala vireystila luonnostaan, eivät painotuotteet yleensä sovi. Aikuisille painotuotteet ovat turvallisia, lapset saavat käyttää painotuotteita vain valvotusti. Painotuotteita on hyvä käyttää vain rajoitettu aika, sylipainoja esimerkiksi enintään 20 minuuttia kerrallaan. Hyvä sylipaino on mitoitettu henkilölle sopivaksi ja on 5-10 % henkilön painosta, se on miellyttävän tuntoinen, kestävä ja helposti pestävä.


 

Sylipainon suunnittelutehtävä

 

Sylipainotyöpajassa vapaaehtoiset suunnittelivat ja valmistivat yksilölliset sylipainot muutamalle henkilölle. Ensimmäisestä tapaamisesta vapaaehtoiset saivat mukaansa granulaattiraetta joko kolme tai neljä kiloa, kangasta sekä tilauskortin sylipainosta. Sitten eräänä toukokuun aurinkoisena iltana pidettiin sylipainojuhlat toimijatalon terassilla. Marin lilanvärinen hypisteltävä putki, Henrin sinivihreä lisko, Irinan mustavalkoinen TaoTao, Aapon punainen niskalisko ja Jaakon vihreä huolisammakko olivat valmiit ja vapaaehtoiset ja kaksi sylipainon saajaa ihastelivat niitä yhdessä. Jeminan pupu ei ehtinyt näihin juhliin, sillä se odotti vielä nenää ompelijan pöydällä.

 

”Haastavinta oli pelkistää paino toimijan tarpeiden mukaisesti. Jännittävää on antaa painotyyny sen saajalle, toivottavasti siitä on iloa!” kirjoitti eräs vapaaehtoinen. Toiselle vapaaehtoiselle sylipainotyöpaja oli innostava ja kiva kokemus. Oli myös ollut kiva kurkistaa päivätoimintapaikkaan ja tutustua vähän kehitysvammatyöhön. Kaikkien vapaaehtoisten kodeissa oli sylipainon täyttämisen jälkeen vilissyt granulaattirakeita pitkin lattioita. Konsteja sisuspussin täyttämisen helpottamiseksi kehiteltiin vilkkaasti kahvikupin ääressä.
 

Punainen niskalisko sen sijaan lepäsi tyytyväisen saajansa hartioilla. Niskaliskon valtava kita oli suloisen pehmeä ja keltaiset silmät apposen auki. Vihreä huolisammakko puolestaan kuunteli hiljaisia kuiskauksia, joita sen uusi omistaja sille kertoi. Loput sylipainot jäivät odottamaan aamua ja niiden uusia omistajia.
 

 

Teksti ja kuvat Maija Rimpiläinen, AKA-hanke, projektipäällikkö
sylipainoissa käytetetty granulaattirae on
Pramia Plasticista

 


Lisää blogiartikkeleita

Miten toteutuu kehitysvammaisten seksuaalioikeudet?

Asiantuntijablogi - 28.06.2019

Mirikle Nousiainen, palvelualuejohtaja


Suomen kesä on hemmotellut meitä auringollaan, mutta lisää aihetta iloon tuo nyt ajankohtainen Pride- viikko. Tämä tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta ja ih...

Lue lisää >

Pyöräilen, jotta kukaan ei jäisi yksin

Asiantuntijablogi Kehittäminen Yksilötarina - 18.06.2019


Ystävyyden suurlähettiläs Petri Virolaisella on ystäviä ympäri Suomea. Hänen ystävänsä eivät sukkuloi katujen ihmistungoksissa eivätkä chillaile viiht...

Lue lisää >

Inkluusio ja eksluusio hyvinvointialalla

Asiantuntijablogi - 30.05.2019

Mirikle Nousiainen, palvelualuejohtaja


Joukko Rinnekodin asiantuntijoita osallistui NNDR (Nordic Network on Disability Research) konferenssiin Kööpenhaminassa toukokuussa 2019. Suomen lisäk...

Lue lisää >