4.9.2019

Camera obscura -toimintamalli vie matkalle omaan sisimpään

Toimintakeskus Marttiin rakennettiin viikon ajaksi toiminnallinen rata, joka perustui Camera obscura -toimintamalliin. Kyseessä on Suomen YMCA:n koordinoima kokemusoppimiseen perustuva toimintamalli, jota pilotoitiin nyt ensimmäistä kertaa kehitysvammaisten ihmisten kanssa.

Sari tulossa ulos camera obscura radalta

Toiminnallinen rata koostuu seitsemästä pimeästä huoneesta, joiden läpi kuljetaan kuulokkeista tulevien ohjeiden mukaan. Huoneissa on erilaisia elementtejä, kuten valoja ja rekvisiittaa, jotka liittyvät radan varrella kuultuun selostukseen. Rinnekodin asiakkaista noin 80 kiersi radan joko itsenäisesti tai ohjaajan avustamana. Kaksi heistä oli Sari ja Mikael, jotka kokivat radan mielenkiintoisena ja pysäyttävänä.

– Siellä piti keskittyä kuuntelemaan. Onnistuihan se ihan hyvin. Päällimmäisenä jäi mieleen se, että olen rohkea. Sitä kysyttiin siellä yhdessä vaiheessa ja olenhan minä, Sari pohtii.

Mikaelin mieleen jäi puolestaan se, että ihmisten pitää auttaa toisiaan.

– Kyllä minä itsekin autan kavereita. Radalla kerrottiin myös, että pitää elää omaa elämäänsä ja itse saa päättää omista asioista. Kyllähän ne asiat olivat tuttuja entuudestaankin, Mikael toteaa.

Mikael astumassa sisään toiminnalliselle radalle punaisten verhojen läpi

Asiakkaat olivat valmistautuneet radan käymiseen etukäteen, osa haavekarttoja tehden ja osa teemoihin tutustuen. Silti monia asiakkaita uusi tilanne jännitti etukäteen. Erityisohjaajat Kaisa Lahti, Sohvi Nurmi, Heidi Rosenberg ja Salla Bärlund olivat mukana radan koordinoinnissa ja muistelevat yhdessä, miten epäröinnistä huolimatta jokainen on astunut radalta ulos hymyssä suin.

– Asiakkaat ovat käyneet radalle hieman epävarmoina, mutta tulleet ulos selkä suorana ja ihastellen. Käymme jokaisen kanssa heti radan kiertämisen jälkeen palautekeskustelun. Tämä on kyllä yllättänyt meidät positiivisesti, kuin selkeästi asiakkaatkin. Upea kokemus ja varmasti tuonut uuden tavan asiakkaille pohtia muun muassa tunnetaitoja, he tuumivat.

Räätälöity toimintamalli

Camera obscura -toimintamalli on alun perin tarkoitettu kasvatusyhteisöille käytettäväksi 12–17-vuotiaiden parissa. Suomen YMCA:n kehitysjohtaja Ari Inkinen näkee toimintamallissa kuitenkin räätälöintimahdollisuuksia muillekin kohderyhmille ja siksi pilotti Rinnekodin kanssakin lähti käyntiin.

– Camera obscuran ajatuksena on herättää henkilö miettimään, kuka juuri minä olen. Radan yhtenä jujuna on, että se vahvistaa meidän käsitystämme siitä, että juuri minä olen hyvä tyyppi. Jokainen henkilö on kuitenkin yksilöllinen, joten jokainen varmasti saa siitä eri asioita irti. Siksi halusimmekin varmistaa, että Rinnekodissa mahdollisimman moni saisi mahdollisuuden kokeilla rataa, vammasta huolimatta, Inkinen kertoo.

Esteettömyyttä korostettiin muun muassa selkokielistämällä kuulokkeista tulevaa ohjeistusta ja poistamalla rekvisiittaa, mikäli radalla kulki asiakas pyörätuolilla. Jos asiakas ei pystynyt pitämään kuulokkeita, selostus soitettiin kaiuttimista. Isompana panostuksena koko toiminnallinen rata kuvattiin etukäteen ja siten mahdollistettiin asiakkaiden osallistuminen myös virtuaalilasein omasta yksiköstään käsin.

– Tämä on ollut mielenkiintoinen kokeilu ja jään odottamaan, millaista palautetta me saamme pilotista. Ajatuksena on, että kaikkea radan varrella koettua ei tarvitse omaksua, mutta toivottavasti mahdollisimman moni on saanut tästä uudenlaisia kokemuksia, Inkinen toteaa.

Aiheeseen liittyvät