23.3.2022

CRDL eli Sointu-instrumentti virittää vuorovaikutukseen

Meillä on päivittäin merkittäviä kohtaamisia elämässämme. Niitä voivat olla ohimenevä kosketus, ohikulkijan hymy, katsekontakti, hyvän huomenen toivotus tai vaikkapa kysymys ”mitä sinulle kuuluu tänään?” Työssäni minulle tärkeintä on pysähtyminen hetkeen ja merkityksellisintä kohtaaminen asiakkaidemme, perheiden ja työkavereiden kanssa.  Päivittäin tulee pohdittua sitä, miten voisin oppia tuntemaan lapset vieläkin paremmin ja miten he oikeastaan opettavat minua kuulemaan ja ymmärtämään heitä. Se, mikä minut kuitenkin lopullisesti pysähdytti isojen asioiden äärelle, oli erään asukkaamme sisaruksen pohdintaa ja surua siitä, kun sisaruksen kanssa ei voi jutella. Olisiko olemassa jotain uutta keinoa, millä helpottaa yhteyden luomista?

Sointu-instrumentin päällä on lapsen ja aikuisen kädet

Vuorovaikutushetkiin uutta etsimässä

Kehitysvammaisten ja autististen asiakkaiden kanssa käytetään erilaisia kommunikaatiota ja vuorovaikutusta tukevia menetelmiä, kuten kommunikaatiokuvia, painikkeita, tukiviittomia, kehoviittomia, HYPiä (Huomioivaa Yhdessäoloa Päivittäin) sekä voimauttavan vuorovaikutuksen menetelmää. Nämä ovat jo paljon, mutta minua ajoi eteenpäin halu löytää vielä jotain enemmän ja päästä kokeilemaan jotain uutta. Internetin syövereissä innovaatioita etsiessäni törmäsin CRDL laitteeseen. CRDL, kotoisammin Sointu, kehitettiin halusta mahdollistaa merkityksellisiä yhteyksiä esimerkiksi muistisairaiden ja kehitysvammaisten ihmisen sekä heidän rakkaidensa välillä.

Sointu-laitteen tarkoitus on luoda yhteyksiä ihmisten välille ja siten myös ehkäistä sosiaalista eristäytymistä. Meillä jokaisella on tarve tulla kohdatuksi ja päästä yhteyteen toisen ihmisen kanssa. Kokemuksen on siis tarkoitus kaikin puolin parantaa elämänlaatua. Sointu-hetki alkaa siitä, kun kaksi ihmistä laittaa kätensä laitteen päälle ja koskettaa samalla toinen toistaan. Laite on rakennettu siten, että se tunnistaa erilaisen kosketuksen – myös sen voimakkuuden – ja tuottaa siten erilaisia äänimaailmoja. Vuorovaikutushetken määrittävät kuitenkin Soinnun käyttäjät. Hetki voi olla rentoutumista, hassuttelua, leikkiä, silmiin katsomista, aktivoimista, oppimista.

Alkaessani selvittämään viime syksynä Soinnun hankkimista, sain selville, että laite oli juuri hankittu Tikoteekkiin lainattavaksi kokeiluun. Olin nopea ja olimme onnekkaita saadessamme laitteen lainaan etunenässä – tällä hetkellä jonot ovat jo pitkät. Vihdoin pitkältä tuntuneen odottelun jälkeen saimme Soinnun Hiialaan helmikuussa kuukauden koeajoon. Sointu otettiin vastaan innokkuudella, ja ilahduin nähdessäni, miten tiimin jäsenten silmät loistivat ja sormet niin sanotusti syyhysivät laitteen käyttöä opetellessa. Laite on todella kaunis ja sitä on miellyttävä koskettaa. Tämä oli kuitenkin vasta alkua.

Sointu-laitteen avulla luodaan yhteys

Lapsille tarjottiin hetkiä Soinnun kanssa niin perheenjäsenten, ohjaajien kuin puheterapeutinkin toimesta. Rohkeasti kokeilimme erilaisia tapoja käyttää Sointua tukemaan vuorovaikutusta ja yhteyttä ihmisten välillä. Jo lyhyessä ajassa oli hämmästyttävää nähdä, miten hetket kirvoittivat lapset leveään hymyyn ja nauruun, rentoutumiseen ja aktivoimiseen, oppimiseen ja oivaltamiseen – molemmin puolin. Mitä voisimmekaan saavuttaa pitkällä aikavälillä! Sointua käytettäessä saimme vahvistusta siitä yhteydestä, mikä meillä lasten kanssa jo on, mutta ennen kaikkea ehdimme kaikki oppia paljon uutta. Ensin nähtiin, millaisia tuntemuksia meissä kaikissa herätti uuden asian äärellä oleminen – toisissa se herätti heti mielenkiintoa, toisissa jännittyneisyyttä ja arkuuttakin, toiset suhtautuivat rennon kokeilevasti. Oli upeaa huomata, miten spastiset kädet ja sormet rentoutuivat laitteen päälle – entisestään kosketuksen ja äänimaailman tullessa kuvioon. Miten ensin pienet, niin arat kädet koskettamaan vierasta laitetta, alkoivat hiljalleen seurata ohjaajan liikkeitä ja tekemään ohjaajan kädenjäljissä naputtelua, silittelyä, puristelua…  Miten silmänsä kiinni pitävä virkosi ja alkoi tarkkailemaan ympäristöään, reagoiden erilaiseen kosketukseen ja ääneen sekä ottaen kontaktia toiseen ihmiseen. Kuinka keskittyneitä ilmeitä näimmekään – läsnäolo oli suorastaan käsinkosketeltavaa. Hassuttelua ja leikkiäkin koettiin, kun vaikkapa nenänpäätä naputtaessa alkoivat meren aaltojen yllä lokit kirkumaan. Eniten kosketti se yhteys mikä syntyi Soinnun käyttäjien välille ja sitä on sanoin vaikeaa kuvailla. Hetkessä laite ikään kuin unohtui, ja läsnä olivat vain ihmiset ja kosketus. Upeaa oli myös huomata se, miten lapset oppivat eri tavoin pyytämään lisää.

Meille tämä kuukausi oli kaikille hyvin merkityksellinen ja se meni aivan liian nopeasti. Sointu-laite ei ole vain hetkellinen kokeilu, vaan se avaa mahdollisuuksia uudenlaiseen vuorovaikutukseen ja yhteyteen. Sitä myöten uskon, että laitteen säännöllisellä käytöllä olisi merkittävä vaikutus hyvän kohtaamisen syntymiseen sekä merkityksellisen vuorovaikutuksen ja hyvinvoinnin tukemiseen.

 

Kirjoittaja Annu Aromaa toimii yksikönjohtajana lasten pienryhmäkoti Hiialassa.

 

  • CRDL on kehitetty Hollannissa ja on Jack N. C. Chenin ja Dennis Schuivensin innovaatio.
    Lisää laitteesta täältä: https://www.crdl.com/
  • Voit lukea lisää Annu Aromaan ajatuksia vuorovaikutuksesta syvästi kehitysvammaisen lapsen kanssa aiemmin julkaisusta blogistamme.

 

 

Aiheeseen liittyvät