27.8.2020

Esteetön frisbeegolf mahdollistaa suositun ulkopelin pelaamisen yhä useammalle

Esteetön frisbeegolf on nyt mahdollista Espoon Lakistossa, kun Rinnekoti avaa Lakisto Frisbeeparkin ja sen kaksi kenttää, Startin ja Iisin. Radoista Iisi on esteetön ja Startti aloittelijoille suunnattu frisbeegolfrata. Frisbeen ohella Lakisto Frisbeeparkissa voi pelata myös jalkapallo- ja salibandygolfia.

Kuva esteetön frisbeegolf rata, ja sinne rakennettu frisbeekiekkokouru

Esteettömälle frisbeegolfradalle rakennettu ”The Ace Machine”-kiekkokouru.

– Olemme sitoutuneet tekemään saavutettavia ja siten esteettömiä tekoja. Viime vuonna avasimme Lakistoon esteettömän leikkipuiston, tänä vuonna vuorossa on esteetön frisbeegolf. Olen iloinen ajatellessani, että nyt avattava puisto tulee antamaan uusia ja innostavia kokemuksia niin meidän asiakkaillemme kuin myös kaikille muille sinne pelaamaan saapuville, Rinnekodin liiketoimintajohtaja Leila Rutanen kertoo.

Lakisto Frisbeeparkin suunnittelusta ja rakentamisesta on vastannut Fribarata.fi. Fribarata.fi:n Mikko Tanska on suunnitellut esimerkiksi tänä vuonna Espooseen avatut suositut Laaksolahden ja Oittaan Rantapuiston aloittelijaystävälliset frisbeegolfradat.

– Esteetön Iisi-rata sijaitsee kovapohjaisella vanhalla urheilukentän alueella, jossa pystyy liikkumaan pyörätuolilla. Radalta löytyy mielenkiintoisia elementtejä, jotka on rakennettu tyhjästä ja kustomoitu toiveiden mukaisesti. Lisäksi radan suunnitteluvaiheessa on otettu huomioon, miten radan käyttäjät tuntevat ja kokevat erilaisia värejä, Tanska kertoo.

Paitsi että Iisi-rata on esteetön kulkemisen kannalta, voi sen alueella pelata 6-väyläisellä jalkapallo- ja salibandygolfradalla.

– Kaikilla ei välttämättä koordinaatio mahdollista frisbeegolfkiekon heittämistä, mutta toisaalta pallon potkiminen onnistuu. Monelta löytyy myös kotoa salibandymaila ja pallo, niin sitä voi jatkossa harrastaa ulkona säbägolfin muodossa. Ratojen suunnittelijana itselleni on tärkeää, että kaikki voivat kokea onnistumisen tunteita omien mahdollisuuksiensa mukaan, Tanska kertoo.

Kuusen oksilla sininen startti-radan opaste

Startti-rata sijaitsee pääosin matalan puuston, puistometsikön alueella. Sieltä löytyy mm. puita, oja ja korkeaa heinikkoa väylien ulkopuolelta.

Startti – Hyvän mielen rata

Aloittelijoille suunnattu Startti-rata sijaitsee pääosin matalan puistometsikön alueella. Aloittelijaradan väylien pituudet ovat merkittävästi lyhyempiä kuin ns. normiradoilla. Espoossa pisin frisbeegolfväylä on pituudeltaan 285 metriä, kun Lakisto frisbeeparkissa pisin väylä on 40 metriä.

– Aloittelijaradan idea on se, että sinne voi helposti mennä pelaamaan kuka tahansa, joka ei ole vielä kokeillut lajia missään. Aloittelijarata on hyvän mielen rata, jossa pelaamalla on mahdollisuus kehittyä ilon kautta ja siellä pelaamisen jälkeen olisi mahdollisuus siirtyä pelaamaan vaativimmille radoille. Toisaalta aloittelijaradat tarjoavat myös kokeneemmille pelaajille erinomaisen mahdollisuuden lähipeliharjoitteluun, Tanska selventää.

Kiitos yhteistyökumppaneille

Rinnekoti järjesti Lakisto Frisbeeparkin tiimoilta nimikilpailun, jossa etsittiin nimi koko puistolle sekä sen kahdelle radalle. Kiitos kaikille ehdotuksensa antaneille. Rinnekodin asiakkaista ja henkilökunnasta koostunut raati oli vaikean valinnan edessä, mutta lopulta oikeat nimet osuivat kohdilleen. Nimikilpailun palkintona frisbeekiekkosetit lähtivät Jere Sparrelle, Sohvi Nurmelle ja Fribaopen Viltsu Mäelle.

Lisäksi Lakisto Frisbeeparkkiin on pelivälineitä lahjoittanut Budget Sport ja Puskasoturit ry. Radan rakentamista on tukenut Espoon kaupunki.

Videoupote: katso alta väyläkuvaukset.

Aiheeseen liittyvät