25.3.2019

Maarit Korhonen: Haluan tehdä silmille näkymättömästä käsille näkyvää

AKA-hankkeessa etsittiin vapaaehtoisia tekemään koskettelukirjoja Maurinkodissa asuville kehitysvammaisille ihmisille. Yksi tähän haasteeseen tarttunut on Maarit Korhonen, joka valmisti kirjan kotonaan Ranskassa pienessä maalaiskylässä nimeltään St Martin le Châtel. Maarit on tehnyt kaikkiaan 20 koskettelukirjaa ja niitä voi lainata Celia-kirjastosta. Seuraavassa Maarit kirjoittaa, millaista oli tehdä koskettelukirja jollekin tietylle henkilölle ja miten hän on jäänyt koukkuun koskettelukirjoihin.

Kolme erilaista koskettelukirjaa kuvattuna

Kirja Johannalle oli minulle ensimmäinen «mittatilaustyö», siksi se kiinnosti minua. Välimatkan vuoksi en voinut tavata Johannaa, mutta saamani tiedot hänen mieltymyksistä tuntuivat riittäviltä. Ikätieto oli myös tärkeä suunnittelun kannalta – tämä oli ensimmäinen kerta, kun tein kirjaa nuorelle aikuiselle.

Idea sivujen sisällöstä syntyi nopeasti, sillä onnekseni Johanna pitää koruista. Jos hän olisi pitänyt traktoreista tai avaruusmatkoista, olisin ollut vaikeuksissa. Kun aiheen kokee itselleen mieluisaksi, on ideointikin helpompaa.

Olen tehnyt kirjoja jo niin kauan, että enää vain harvoin teen tarkkoja piirroksia suunnitelmistani. Kun olen ideoinut kunkin sivun kuva-aiheen, kerään tarvittavat materiaalit eteeni. Tunnustelen, kokeilen ja sovittelen niitä ideaani. Sen jälkeen työstän kuvasivut. Kun kuvapinnat ovat valmiit, ompelen ne sivuiksi, joiden sisään pujotan muovilevyn tai muovitetun kartongin. Lopuksi viimeistelen sivut ja kiinnitän sirkkarenkaat sitomista varten. Tekstin kirjoitan viimeisenä. Tekstin idea on aluksi hahmotelmana paperilla, mutta lopullisen muotonsa se löytää yleensä vasta, kun katselen valmista kirjaa edessäni.

Yleensä kirjan idea syntyy usein ihan sattumalta. Tuo sattuma on minulle tämän tekemisen ihana mysteeri. Uskoisin sen juontavan juurensa lapsuuteni maisemista, joissa elin satumaailman todellisuudessa. Siellä kaikki oli mahdollista. Ehkä siksi yritän kirjojeni kautta tehdä silmille näkymättömästä käsille näkyvää. Pikku prinssin sanoin: vain sydämellään näkee hyvin!

Toivon, että kirjani viihdyttävät kaikkia niiden lukijoita. Vaikka näkövammainen ei näekään välttämättä värejä, niistä voi olla iloa muille, esimerkiksi näkeville sisaruksille tai vanhemmille. Kuva voi auttaa ja innostaa kuvailemaan sivua sanallisesti ja näin tuoda läheisyyttä ja yhdessä oivaltamisen iloa lukutilanteeseen.

Koskettelukirjat tuottavat iloa lukijoilleen, mutta hyvin paljon myös tekijöilleen. Niissä pystyy hyödyntämään kaikkia mahdollisia käsityötaitoja ja varastoihin kertyneitä materiaaleja, mutta ennen kaikkea mielikuvitusta. Jäin koskettelukirjakoukkuun vuonna 2011, kun Anu-ystäväni välitti minulle Vaaka-yhdistyksen kautta tulleen Celia-kirjaston koskettelukirjahaasteen. Kaikkien näiden vuosien ja yli kahdenkymmenen kirjan jälkeen minusta tuntuu aina yhtä mukavalta aloittaa uuden kirjan suunnittelu ja sitten siirtyä suunnitelmista itse kirjan toteutukseen.

Maaritin ohjeita koskettelukirjan tekijälle

Celia-kirjaston perusohjeet koskettelukirjojen teosta kannattaa lukea huolella, niiden avulla selviää moni kirjan teossa huomioonotettava asia. Itse antaisin seuraavia neuvoja:

  • valitse itseäsi kiinnostava aihe, sellaista on aina helpompi toteuttaa kuin aihetta, jota ei koe omakseen
  • suunnittele ja harkitse huolella kirjan sivujen käytännön toteutusta, sillä purkaminen on työlästä ja pahimmassa tapauksessa se voi pilata jo pitkälle edenneen sivun
  • pohdi materiaalien kestävyyttä, turvallisuutta ja puhtaanapitoa sekä mahdollisia lisäefektejä: jos kirjaan haluaa lisätä vaikka tuoksuja, on varmistettava, etteivät ne aiheuta allergisia reaktioita ja jos laitat ääntä tuottavia osia, kiinnityksen täytyy olla kestävä ja turvallinen
  • huomaa, jos tulee ongelmia, niihin on aina ratkaisuja
  • yritä olla ostamatta mitään, mieluiten katsele ja koskettele kaikkea mahdollista jo varastoissasi olevaa, kierrätä ja uusiokäytä!
  • laita heti laastari sormeen, jos pistät itseäsi neulalla! Olen itse pilannut verelläni jo valmiin sivun. Otin opikseni!

Maarit Korhonen katselee hirveä museossa

Linkki Celia-kirjaston koskettelukirjaoppaaseen

teksti: Maarit Korhonen
kuvat: AKA-hanke ja Maarit Korhosen kuva-arkisto

Aiheeseen liittyvät