25.5.2021

Harva meistä sisustaa kotinsa palvelutalon näköiseksi

Jos saisit valita, niin haluaisitko, että oma kotisi näyttäisi hoivalaitokselta? Harva meistä haluaisi. Mutta kehitysvammaisilla, jotka tarvitsevat tuetun asumisen palveluita, on harvoin valinnanvaraa. Heille on yleensä tarjolla ryhmäkoteja, jotka näyttävät lähes toistensa kopioilta: sininen muovimatto, laitosmaiset kalusteet, ne tietynlaiset, sairaaloistakin tutut ovet… Tällaisia samasta sapluunasta tehtyjä palvelutaloja on Suomessa satoja. 

Me Rinnekodissa olemme kuitenkin aina halunneet rakentaa asiakkaillemme koteja, jotka tuntuisivat ja myös näyttäisivät kodeilta. (Joskus olemme varmasti onnistuneet paremmin, joskus huonommin.)

Aina uuden rakennushankkeen alkuvaiheessa selitämme vuolaasti suunnittelijalle mitä haluamme (kodinomaisuutta) ja mitä emme halua (laitosmaisuutta, palvelutalokloonia). Sanoja – ja usein suunnittelukierroksiakin – tarvitaan paljon, sillä lähes aina suunnittelijoiden lähtöoletus on, että kehitysvammaisen koti on yhtä kuin ”hoivakoti”.  Ennakko-oletus ohjaa suunnittelua, sillä harva suunnittelija on ollut tekemisissä kehitysvammaisten ihmisten kanssa. Ja me, jotka olemme, tiedämme, että kehitysvammaisetkin haluavat kodilta ihan samoja asioita kuin me muutkin: kodin pitää olla viihtyisä, kaunis ja mukava.

Konseptikäsikirja helpottaa kaikkien työtä

Jotta toiveemme menisivät paremmin perille, palkkasimme avuksemme sisustusammattilaisen ja kokosimme tavoitteemme ”kirjojen ja kansien väliin”, konseptikäsikirjaan. Siitä tehtiin työkalu, joka nyt ohjaa kaikkien Rinnekodin uusien rakennushankkeiden suunnittelua.

Konseptikäsikirja määrittelee, minkälaisia Rinnekodin asiakkaiden kotien pitää olla; mitä suunnittelussa pitää ottaa huomioon, mitä materiaaleja ja värejä me haluamme käyttää, kuinka kotien yhteiset tilat sisustetaan jne. (Jatkossakin asiakkaat päättävät tietysti itse omien asuntojensa sisustuksesta.) Se on pohja, josta keskustelu alkaa, kun uutta kohdetta ryhdytään tekemään.

Se, että meillä on nyt toiveistamme mustaa valkoisella helpottaa jatkossa kaikkien tekemistä, nopeuttaa suunnittelutyötä, tuo kustannustehokkuutta hankintoihin – ja mikä tärkeintä, takaa asiakkaillemme, että aina kun tulee Rinnekotiin asumaan, saa hienon ja upean kodin.

Mitä upouudessa käsikirjassamme sitten lukee? Siellä sanotaan, että Rinnekodin kodeissa sisustuksen väreinä käytetään luonnonmukaisia värisävyjä, harmaata, beigeä, ja materiaalina esimerkiksi puuta –  samoja asioita, joita suomalaiset muutenkin käyttävät tällä hetkellä kotiensa sisustuksessa.

Konseptikäsikirjassa lukee myös, että materiaalien pitää olla turvallisia, kestäviä ja sellaisia, jotka on helppo huoltaa ja pitää puhtaana. Tässä halusimme ottaa huomioon myös henkilökuntamme tarpeet.

Yleensä kun puhutaan asumispalveluiden – tai yleensä sote-palveluiden – kehittämisestä, puhutaan  palveluiden sisällöstä, ei tilaratkaisuista. Ryhmäkoti saattaa kuitenkin olla tuettua asumista tarvitsevan ihmisen koti koko hänen elämänsä ajan. Siksi haluamme, että se on viihtyisä ja yhtä kiva kuin meidän kaikkien kodit. Niin kiva, että voisimme itsekin muuttaa sinne asumaan.

 

Kirjoittajat Hanna Ekman toimii Rinnekodissa asumisen tuen palveluiden johtajana ja Janne Koponen rakennuttajapäällikkönä Diakonissalaitoksella.

Aiheeseen liittyvät