28.2.2019

Huomasin silmistä, että hän ymmärsi

Selkokeskuksen järjestämä ”Minä luen sinulle” -kampanja toi yhteen suomen kieltä opiskelevia maahanmuuttajia ja rinnekotilaisia. Tämänkertaisen kampanjaviikon aiheena oli ilo lukemisesta ja vapaaehtoistoiminnasta. Iloa lukuhetket totisesti tuottivatkin – lukijat kohtasivat kiinnostuneita kuuntelijoita kymmenessä eri yksikössä ja nauravia naamoja on nähtävissä tilaisuuksista otetuista kuvista.

Oli ihanaa kuunnella!

Espoossa Kulttuuriryhmän asiakkaat kertoivat, että oli ihana kuunnella, kun vierailijat lukivat heille. He myös kokivat, että luetusta tekstistä oli helppo saada selvää. Erityisen mukavaa oli keskustella lukuhetken jälkeen vierailijoiden taustoista – mistä maasta he olivat Suomeen muuttaneet ja mikä heidän äidinkielensä on. Asiakkaat myös kertoivat omista kuulumisistaan ja ryhmän toiminnasta. Tapahtuma toi mukavaa vaihtelua päivään ja jatkoa toivottiin.

Maurinkodissa kävi lukijoita kahtena päivänä ja lukijat lukivat pareittain tai kolmistaan joko yksittäisille asukkaille tai pienelle ryhmälle. Palveluyksikön johtaja Taru kertoo saman suuntaista: ”Meille tämä oli positiivinen kokemus. Seuraavalla kerralla suunnittelemme vielä paremmin hetkien toteutukset. Parhaita kokemuksia syntyi, kun asukkaiden asunnoissa pidettiin omia lukuhetkiä. Näissä lukutilanne oli henkilökohtaisempi.””Lukijat olivat ihania ja kohtasivat asiakkaat todella välittömästi ja aidosti. Oli huikeaa huomata, miten kohtaamisia syntyi ja mitä iloa asukkaat saivat lukuhetkistä!” sanoi Hiialan johtaja Annu Aromaa. ”Lapset saivat ihania kokemuksia – läheisyyttä, uusia ihmisiä ja tuoksuja, paljon hellää huomiota ja antoisia lukuhetkiä. Erityisen ihanaa oli, kun lukijat toivat kirjoihin sopivia esineitä, esimerkiksi ongen ja kaloja, ja tekivät lukemisesta konkreettisempaa”, Annu jatkoi.

”Lakistonpurossa asukkaat olivat mielissään vieraista ja katselivat mielellään jälkikäteen kuvia tilaisuudesta. Vierailusta jäi mukava muisto”, kertoo palveluyksikön johtaja Maarit Tenhunen. Arvokasta vuorovaikutusta syntyi siitä, kun Lakistonkalliossa kuuntelemassa ollut Paula neuvoi lukijaa ääntämyksessä ja kun tämä korjasi ääntämisensä neuvojen mukaisesti. Paula alkoikin hieroa sopimusta seuraavasta tapaamisesta: ”Olisi kiinnostavaa, että nämä tulisivat pitämään meille musiikkiesitystä. Olisiko se teille mahdollista?”, hän kyseli lukijoilta saattaessaan heidät rappukäytävään.

Lukuhetkissä oli paljon hymyä ja naurua. Erityisesti vaikeimmin vammaiset asiakkaat nauttivat siitä, että he saivat lukijoilta täyden huomion ja kontaktin. ”Yksi asukas, joka viettää aikaa lähes aina omassa asunnossaan yksin, otti lukijat vastaan ja jaksoi kuunnella tarkkaavaisesti pienen hetken. Tämä oli tosi iso juttu ja edistysaskel koko yhteisölle. Tästä saimme idean, että aloitamme ääneen lukemisen hänelle myös osana tavallista arkea. Yksi asukas kuuli uutisista, että Suomi oli voittanut jossain urheilulajissa ja loppupäivä menikin vähän väliä kädet ilmassa tuulettaen ja huutaen ”Suomi voitti, jee!” Uutinen oli ymmärretty ja kuulijalle tärkeä”, kertoo Taru Maurinkodin lukijavierailuista.

Mahdollisuus tutustua uuteen maailmaan

Osassa paikkaa lukijat saivat yhteisen perehdytyksen Rinnekotiin ja kehitysvammaisuuteen, joissain paikoissa perehdyttiin vain kyseessä olevan yksikön asioihin. Kehitysvammaisuudesta keskusteleminen vähensi lukijoiden jännitystä ja antoi rohkeutta kohdata mm. eri tavoin kommunikoivia kuuntelijoita. Asumis- ja toimintayksiköiden henkilökunnan perehdyttäminen lukijoiden tuloon on myös tärkeää.

Pasilan Meripihkassa kävi kaksi lukijaa. Paikka oli opiskelijoiden mielestä hyvä, mutta surullinen, koska siellä oli vaikeasti vammaisia nuoria ja aikuisia. Käynti ei kuitenkaan ollut turha, sillä pari henkilöä tuli kuuntelemaan ja juttelemaan lukijoiden kanssa. Opiskelijat olivat kiitollisia mahdollisuudesta tutustua ihan uuteen maailmaan.

Kotikalliossa käyneille lukijoille jäi kokemus, että he saattoivat pikkuisen auttaa vammaisia ihmisiä. He olivat iloisia kuuntelijoiden ilosta ja jäivät miettimään, voisivatko tulla lukemaan toisellakin kertaa. Eräskin lukija kertoi, että hän huomasi kuuntelijoiden silmistä, että he seurasivat tarkkaavaisesti ja ymmärsivät jotakin heidän lukemastaan.

Katso: Selkouutisissa on uutinen Maurinkodin lukuhetkestä

Kampanjaan osallistui yli 1 000 suomen kieltä opiskelevaa maahanmuuttajaa. Rinnekodissa lukijoita oli noin 70. Kampanjaan osallistui kymmenen Rinnekodin asumisen ja päiväaikaisen toiminnan yksikköä Helsingissä ja Espoossa.

Maija Rimpiläinen
projektipäällikkö, Aktiivisuutta kehitysvammaisten arkeen -hanke

 

Aiheeseen liittyvät