15.4.2020

Jaettu ilo, paras ilo

Kaksi naista keskustelee keskenään pöydän ääressä.

Autismityössä iloitaan pienistä onnistumisista yhdessä asiakkaiden kanssa. Merkityksellinen työ tarjoaa uutta opittavaa joka päivä, toteavat yhdessä ohjaaja Sonja Sandbacka ja uuden Toimintakeskus Aarteen yksikön johtaja Jenni Takkunen. Takkunen on koulutukseltaan sosionomi, YAMK.

 

Autismityössä tarvitaan huumorintajua ja pitkää pinnaa. Asiakkaiden kanssa nautitaan pienistä arjen onnistumisista. ”Pienet asiat voivat olla suuria”, sanoo Sonja Sandbacka, joka on autismitiimin ohjaaja Rinnekodilla. Asiakkaat ovat erilaisia ja jokaisella on henkilökohtaiset tavoitteet. Siinä missä toisen tavoitteena on vaikkapa vain astua kauppaan sisään, toinen harjoittelee ostosten tekoa.

”On hienoa nähdä, kun joku edistyy tavoitteessaan”, Sandbacka toteaa.

Toiminnallisten asiakkaiden kanssa riittää puuhaa: yhdessä muun muassa ulkoillaan, tehdään kodinhoitoa sekä harjoitellaan vuorovaikutustaitoja. ”Esimerkiksi lautapelit ja kaikenlainen askartelu on suosittua.”

Autisminkirjoon liittyy usein vaikeus tunnistaa ja ilmaista tunteita, joten tunnetaitoja opetellaan paljon. Nimetään kuvissa näkyviä tunteita sekä pohditaan, miltä ja missä tunne tuntuu.

Ilmeitä myös harjoitellaan peilin edessä. ”Monet asiakkaat ovat tosi huumorintajuisia, mikä on rikkaus”, Sandbacka hymyilee.

Hienoa erilaisuutta

Työssä tarvitaan myös huumorintajua. Sosiaalisista taidoista ja kärsivällisyydestä on hyötyä, sillä asiakkaiden tunnetilat kohdataan niin hyvinä kuin huonoina päivinä. Tilanteet voivat olla haastavia. ”Helpottavaa on, että työyhteisössä puhutaan asioista avoimesti ja toimintatapoja kehitetään”, Sandbacka kiittää.

Keväällä avataan Rinnekodin uusi toimintakeskus Aarre. Se tulee avautuessaan vastaamaan paremmin asiakkaiden erilaisiin tarpeisiin, sillä tilat ja toimintamahdollisuudet on suunniteltu heitä varten. Henkilökunnalle tämä mahdollistaa ammatillista kehittymistä ja myös työturvallisuuteen liittyvät asiat on pystytty ottamaan paremmin huomioon, kertoo Jenni Takkunen, Toimintakeskus Aarteen yksikön johtaja.

Uusiin tiloihin on tulossa Haltijan kanssa yhteistyössä toteuttava aistihuone. Aistihuone mahdollistaa terapeuttisen ja elämyksiä tuottavan ympäristön asiakkaille, joilla monella on aistisäätelyn häiriötä. Aististimulaation määrä ja luonne valitaan aina asiakkaan mukaan, ja aistihuonetta voidaankin käyttää joko rauhoittavana tai aktivoivana ympäristönä.

Sandbacka on työskennellyt Rinnekodissa pitkään ja kiittelee työnantajan tarjoamia mahdollisuuksia kehittyä ja kouluttautua. Alanvaihtoa hän ei ole miettinyt. ”Työ tuottaa minulle valtavasti iloa.

En osaa kuvitella elämää, johon nämä erilaiset, hienot ihmiset eivät kuuluisi.”

Aiheeseen liittyvät