1.4.2019

Kehitysvammaisten kanssa työskentelevä Milla Vistiaho haluaa antaa ihmisille oman elämänsä ohjat: Ei jäsenneltyä arkea, vaan omia valintoja

Tämä artikkeli on toteutettu Duunitorin haastattelujen pohjalta yhteistyössä Rinnekodin kanssa ja julkaistu alunperin täällä.

Kehitysvammaisten asumisyksiköissä työskentelevä Milla Vistiaho on hämmästynyt kehitysvammaisten osaamisen ja voimavarojen laajuudesta, kun heille antaa tekemiseen mahdollisuuden. Millan yksiköissä asukkaita luotsataan tarpeenmukaisella tuella ja opastavalla otteella. Miten niissä turvataan kaikille omanlaistaan elämää?

Rudi, Minna ja Milla yhteiskuvassa

Millasta huokuu voimakas innostus olla edistämässä kehitysvammaisten ihmisten omannäköistä ja hyvää elämää. Hänelle on tärkeää, että kaikki saavat yhtäläiset mahdollisuudet kokeilla ja oppia – ja epäonnistuakin matkan varrella.

Kun elämä sitten tarjosi mahdollisuuden päästä perustamaan Sylvesterin asumisyksikköä maaliskuussa 2015, Milla ei epäröinyt tarttua tilaisuuteen.

”Sain vastuullisen tehtävän koota tiimin ja lähteä luomaan uutta yksikköä, mikä on ollut todella antoisaa ja palkitsevaa. Olen saanut työnantajalta käsittämättömän paljon luottamusta ja uskoa toiminnan luomiseen, ja päässyt vaikuttamaan omaan työhöni ja yksikköni toimintakulttuuriin”, Milla kertoo kiitollisena.

Tylsempien rutiinitehtävienkin läpi Milla jaksaa tietäen, että kaiken takana on ihmisten hyvän elämän ja hyvinvoinnin toteuttaminen.

Milla Vistiaho kesällä ulkona

Milla on ollut tyytyväinen saamaansa vastuuseen ja tukeen uuden yksikön perustamisen lomassa.

Esimies lähellä asukkaita ja työntekijöitä

Milla toimii nykyisin palveluesimiehenä sekä Sylvesterin että Paljerinteen asumisyksiköissä. Hänen vastuulleen kuuluvat asukkaiden palvelutoiminnan toteutuksen johtaminen ja henkilöstön esimiehenä toimiminen.

Tämä työ on parhaimmillaan myös todella luovaa, kun työhön pääsee itse vaikuttamaan.

“Työhöni sisältyy myös asukkaiden ohjaamista. Voidakseni vastata asukkaiden palvelun toteuttamisesta, minun pitää tuntea ihmiset ja tietää, mitä heidän elämäänsä kuuluu”, Milla täsmentää.

Millasta on ollut todella mielenkiintoista päästä asukkaiden kehittymisen lisäksi näkemään myös työntekijöiden ammatillista kasvua: “Tämä työ on parhaimmillaan myös todella luovaa, kun työhön pääsee itse vaikuttamaan. Se ei ole niinkään arjen rutiineihin kuuluvien perusasioiden suorittamista, vaan asukkaiden rinnalla kulkemista juuri niissä kohdissa, joissa he meitä tarvitsevat.”

“Onkin ollut hienoa huomata, mitä kaikkea henkilökunta on keksinyt asukkaiden kanssa toteuttaa”, hän jatkaa.

Hyvä elämä on jokaiselle omanlainen

Asukkaiden ihanteet elämälle saavat reippaasti olla erilaisia kuin esimerkiksi työntekijöillä. Mihinkään muotteihin asukkaita ei siis pakoteta, vaikka elämässä toki ohjataan tekemään hyviä ja terveellisiä valintoja.

“Asumisessa nousee todella vahvasti esille, että kaikilla on juuri se omanlainen hyvä elämänsä. Siinä missä itse vaikka ajattelen, että itselleni hyvää elämää on aamuisin kaurapuuro ja lenkki, niin jollekin toiselle sitä onkin esimerkiksi suklaapalan nappaaminen yöpöydältä ja tupakalla käyminen”, Milla kuvaa arjen realiteetteja.

On ollut ihan huikeaa huomata, millaisia taitoja ihmisiltä löytyy, kun palvelu viedäänkin heidän omaan asuntoonsa.”

Hänen mukaansa kehitysvammaisilta ihmisiltä löytyy usein hurjasti osaamista ja voimavaroja, kunhan he pääsevät niitä käyttämään. Vanhaan alan työskentelytapaan kuulunut hoidon ja huolenpidon kulttuuri on sisältänyt paljon ihmisten puolesta tekemistä ja päättämistä, mikä ei ole antanut ihmisille tilaa loistaa.

“On ollut ihan huikeaa huomata, millaisia taitoja ihmisiltä löytyy, kun palvelu viedäänkin heidän omaan asuntoonsa”, Milla kertoo iloisena ja viittaa esimerkiksi yksin kaupassa käymiseen tai veitsen käyttämiseen ruuanlaitossa. Yksinkertaisia, hyvin onnistuvia asioita, joiden opetteluun moni ei vain aiemmin ole saanut mahdollisuutta.

Minna ja Rudi keskustelevat puistonpenkillä istuen

Ohjaajan työhön liittyy paljon myös henkistä tukemista. Rinnekodin Minna jutteli Rudin kanssa musiikin tekemisestä.

Ihmissuhteisiin liittyvät asiat askarruttavat

Milla varmistaa ohjaajatiiminsä kanssa, että asukkaiden arki sujuu kokonaisvaltaisesti. Tukea, apua ja ohjausta saadaan aina muuttamisesta ja kalusteiden hankinnasta esimerkiksi siivoukseen, ruuanlaittoon, raha-asioihin ja harrastuksiin.

Ohjaajan ja asukkaan löytää myös usein puistonpenkiltä syventyneenä keskusteluun: ”Käydään paljon keskusteluja elämään liittyvistä asioista, ollaan läsnä ja tuetaan psyykkistä hyvinvointia. Toisinaan toimitaan ikään kuin elämän peilinä.”

Esimerkiksi nuoria aikuisia askarruttavat monesti pari- ja ystävyyssuhteisiin liittyvät asiat. Joskus asukas haluaa jakaa esimerkiksi töissä tapahtuneen tilanteen, joka on jäänyt mieleen.

”Saattaa myös olla, että henkilön diagnoosi on sen tyyppinen, että hänen aivonsa käsittävät maailmaa vähän eri tavalla. Silloin valmennamme toimimaan erilaisissa tilanteissa”, Milla sanoo.

Toisinaan toimitaan ikään kuin elämän peilinä.

Nyt on Millan mukaan erittäin hyvä ajankohta liittyä joukkoon, jos haluaa päästä vaikuttamaan kehitysvammaisten elämään ja kehittämään heidän kanssaan tehtävää työtä.

”Itselleni on myös tärkeää, että Rinnekodin vankan arvopohjan mukaisesti palvelutoiminnan tuotot laitetaan eteenpäin kiertämään asukkaiden hyväksi”, hän lisää lopuksi.

Aiheeseen liittyvät