1.10.2020

Kesätyö vahvisti omia urasuunnitelmia

Kesätyö osin vanhan ja tutun, mutta myös monin puolin uuden äärellä voi vahvistaa tunnetta, että oma ala on löytynyt. Niin kävi kesätyöntekijänä Lastutiellä toimineelle Anna Puhakalle. Diakonissalaitos työllisti tänä kesänä 360 kesätyöntekijää. Heillä teettämämme kyselyn perusteella kesätyökokemus sai arvosanaksi 3,47 asteikolla 1-4.

Sosionomiksi varhaiskasvatuksen pätevyydellä valmistunut Anna Puhakka kiinnostui kehitysvamma-alasta jo opintojen aikana. Sosionomin opinnoissa oli jonkin verran kursseja, jotka tukevat työskentelyä kehitysvammaisten ihmisten parissa. Silti tie vei lastentarhanopettajan kautta koulumaailmaan.

– Viimeisen vuoden ajan olen työskennellyt koulussa erityisluokan avustajana. Lapset ovat eri asteisesti kehitysvammaisia ja suurin osa heistä autismikirjon lapsia. Aikuisten parissa en ole ennen työskennellyt, joten kesä Lastutiellä oli varsin mielenkiintoinen ja opettavainen. Se tavallaan toi myös uudenlaista kokemusta ja näkökulmaa ihmisen elämänkaaresta. Mukavaa vaihtelua siis ja nautin työstä todella paljon, Puhakka kertoo.

Asiakkaan kohtaaminen ja etenkin itsemääräämisoikeuden tukeminen olivat asioita, joita Puhakka mietti erityisesti ennen kesätyön aloitusta. Miten toimin, miten huomioin. Melko nopeasti asiakkaiden tultua tutuiksi pienetkin epävarmuudet haihtuivat ja työhön pääsi nopeasti kiinni.

– Aikuisten asumisen yksikössä työskentely eroaa paljon lasten ja kouluympäristössä työskentelystä. Sain silti itselleni selvyyden ja vahvistuksen, että tässä minä olen hyvä ja tykkään tehdä työtä erityistarpeisten ihmisten kanssa. Asiakkaiden kohtaaminen on merkityksellistä ja ainutlaatuista, Puhakka kertoo.

Työtoverit tukivat uuden äärellä

Lastutie on ympärivuorokautista tukea tarjoava asumispalveluyksikkö Vantaalla. Asiakkaat elävät jokainen omannäköistä elämää, työntekijät tukevat heitä jokaisen tarvitsemalla tavalla. Lastutiellä kaikki asuvat omissa kodeissaan, henkilökunnan ollessa paikalla kuitenkin ympärivuorokautisesti.

Ison kiitoksen Puhakka antaa Lastutien työkavereille, joiden tukemana ja positiivisessa ympäristössä työskennellessä olo ei koskaan ollut hyödytön. Kesä poikkesi paljon normaalista, sillä koronatilanteen vuoksi yksikössä ei voitu viettää kovin aktiivista ja liikkuvaista elämää. Normaalioloissa Lastutien asukkaat ovat aktiivisia harrastamaan talon ulkopuolella. Toisaalta poikkeuksellinen tilanne antoi tilaa luovuudelle ja hetkessä elämiselle.

– Huomasin, miten paljon asiakkaat lopulta odottivat niitä päiviä, jolloin vuorossa oli jotain erityisempää. Vietimme esimerkiksi yhdet syntymäpäiväjuhlat ja oli hauska nähdä, millaisia hellyttäviä lahjoja asiakkaat antoivat päivänsankarille. Päiväaikaisen toiminnan toteutuminen asumisyksikössä oli myös mielenkiintoista seurattavaa, yhteistyö saman katon alla sujui oikein mukavasti ja toi monipuolisuutta päiviin, Puhakka muistelee.

Kesätyöntekijä otetaan hyvin mukaan työyhteisöön

Rinnekoti on jo useampana vuonna ollut mukana Oikotien Vastuullinen kesäduuni -kampanjassa. Kampanjan tavoitteena on tarjota nuorille enemmän laadukkaita kesätyöpaikkoja ja hyviä kesätyökokemuksia. Tänä vuonna toteutimme koko Diakonissalaitoksen konsernissa palautekyselyn, johon vastasi 184 kesätyöntekijää.

– Yleiseksi tyytyväisyysarvosanaksi saimme 3,48. On ymmärrettävää, että monet nuoret haluavat kartoittaa työmahdollisuuksia eri asiakasryhmillä. Vastaajistakin suuri osa oli ensimmäistä kertaa meillä töissä. Toivomme tietysti, että mahdollisimman kesätyö innostaisi konsernin tarjoamiin työmahdollisuuksiin jatkossakin, rekrytointipäällikkö Ulpu Tiittanen kertoo.

Palautteissa etenkin oikeudenmukaisuus ja tasapuolisuus arvioitiin erittäin hyväksi. Koettiin esimerkiksi, että kesätyöntekijä otettiin mukaan työyhteisöön. Erityisen tärkeäksi ja hyväksi koettiin mahdollisuus osallistua muun muassa kaikkiin tiimin yhteisiin kokouksiin ja raportteihin, jos vain työvuorot sen sallivat.

– Tämä on hieno kuulla, sillä se kertoo yksiköidemme vieraanvaraisuudesta ja siitä, että kesätyöntekijät todella koetaan tärkeäksi resurssiksi yksiköissämme, Tiittanen toteaa.

Aiheeseen liittyvät