3.12.2019

Kuka vain, mitä vain, kenelle vain – #Tekojentiistaina

 

Tekojen tiistai -kampanja haastoi joulukuussa ihmisiä yli 150 maassa pohtimaan, miten meistä jokainen voi levittää ympärilleen hyvää. Pohtimisen lisäksi työpaikoilla, kodeissa ja esimerkiksi vapaaehtoisyhteisöissä autettiin, annettiin aikaa tai lahjoitettiin jotakin tarpeellista sitä tarvitsevalle.

Aktiivisuutta kehitysvammaisten arkeen -hankkeessa Tekojen Tiistaipäivää on vietetty yli vuoden ajan. Hankkeessa on tällä hetkellä kymmenkunta vapaaehtoista, jotka ovat paljon tukea tarvitsevien kehitysvammaisten vapaa-ajankavereita. Vapaaehtoiset käyvät kehitysvammaisen ihmisen luona, lukevat heille, ulkoilevat, käyvät yhdessä erilaisissa tapahtumissa tai yksinkertaisesti vain hypettävät eli ovat kiireettömän hetken läsnä.

Hankkeessa on kokeiltu myös erilaisia pop up -vapaaehtoistehtäviä. Niissä vapaaehtoiset ovat tarttuneet puikkoihin, koukkuihin tai ompelukoneisiin ja tehneet kehitysvammaiselle ihmiselle jonkin yllätyksen kotonaan. Etävapaaehtoistöinä on valmistunut hypistelymuhveja, koskettelukirjoja tai sylipainoja. Parhaillaan Itä-Suomen yliopistossa valmistetaan unikaveri-yllätyksiä syvästi kehitysvammaisten ihmisten iloksi. Etävapaaehtoistehtävät ovat hyvä vaihtoehto sellaisille, joiden on vaikea sitoutua vapaaehtoiskaveriksi tai jotka haluavat tehdä vapaaehtoistyötä etänä omalla kotisohvallaan.

Vapaaehtoisten terveiset tapaamisista vapaa-ajankaverinsa kanssa ovat ihanaa kuultavaa. Terveisistä välittyy mukava yhdessäolo, viihtyminen ja levollisuus:
”E:n kanssa menee hyvin. Pyrin käymään joka torstai-ilta, poikkeuksia tietenkin on. Aina kun sää on sallinut, menemme ulos. Muussa tapauksessa kuuntelemme musiikkia, luen ja jutustelen.”

”On voinut hyödyntää omaa ammattitaitoa ja oppia T:n kautta. Kommunikaatiossa esim. Heippa-kuvake on saanut kaksi eri merkitystä.”

”Meillä täällä kaikki ok, kuunnellaan äänikirjaa, kuunnellaan musiikkia ja T syöttää Namulle nappuloita.”

”Vapaaehtoistyö oli palkitsevaa ja vaati minulta todella vähän suhteessa siihen, mitä siitä sain.”

Omaa vapaa-ajankaveria ja uusia kokemuksia kaipaavia kehitysvammaisia ihmisiä esimerkiksi pääkaupunkiseudulla on paljon. Olisiko sinulla aikaa sitoutua tähän tehtävään, vaikka vain joksikin tietyksi ajaksi? Päätä saman tien tehdä merkittävä teko ja laita ilmoittautumispostia tulemaan!

 

Lisätietoja:

maija.rimpilainen@rinnekoti.fi

 

#TekojenTiistai
https://www.tekojentiistai.org/

Aiheeseen liittyvät