19.11.2020

Lasten unelmana uintireissut ja retket, läheisyys ja läsnäolo

Tällä viikolla vietetään lapsen oikeuksien viikkoa, jonka tavoitteena on edistää YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettuutta erityisesti lasten ja nuorten parissa. Tämän vuoden teemaviikolla korostetaan jokaisen lapsen ja nuoren oikeutta unelmointiin ja tulevaisuuteen. Kysyimme, millaisia unelmia lapsi- ja perhepalveluiden Majakkassa asuvilla lapsilla ja nuorilla on. Esiin nousi arkisia lapsen ja nuoren unelmia.

– Syntymäpäiväjuhlien suunnittelu on esimerkiksi monen lapsen mieleen. He toivovat, että saisivat itse päättää, millaiset juhlista tulisi. Eräs poika haaveilee aikuistuessaan omasta autosta, kodista, tyttöystävästä ja tyylikkäistä vaatteista. Myös huvipuistosta ja uintireissusta unelmoidaan. Samoin värikkäistä naruista ja lankakeristä, luettelee palveluyksikön johtaja Linda Niemi.

Espoon Lakistossa sijaitseva Majakka tarjoaa tutkimusjaksoja ja tilapäishoitoa lapsille ja nuorille, jotka kehitysvammaisuutensa vuoksi tarvitsevat palveluita elämänsä tueksi. Lapsilla ja nuorilla on usein psykiatrisia tai autismikirjoon liittyviä käyttäytymiseen liittyviä haasteista.

Lasten ja nuorten unelmia ja haaveita käydään läpi haastattelemalla ja keskustelemalla, joskus hieman johdattelemallakin. Majakassa on huomattu etenkin se, miten unelmointi tekee elämästä mielekästä ja luo valoa tulevaisuuteen. Unelmointi auttaa kasvussa ja kehityksessä; on jokin syy, miksi yrittää.

– Monesti unelmointihetki riemastuttaa lasta ja luo positiivista mielialaa. Siksi lähdemme matalalla kynnyksellä toteuttamaan näitä toiveita. Erään lapsen harras toive on esimerkiksi neuleiden purkaminen, joten toimme hänelle neulevaatteita, joita hän voi purkaa. Toisen lapsen toiveena oli kauppareissu yhdessä ohjaajan kanssa. Lapsi sai itse valita ostokset ja syödä herkut heti, Niemi kertoo.

– Selkeästi lähes kaikkien lapsien toiveena on myös aikuisen seura ja huomio. Että oikeasti joku kuuntelee, on juuri häntä varten ja innostuukin lapsen asioista, Niemi jatkaa.

Tutustu lisää lapsi- ja perhepalveluihimme Diakonissalaitoksella ja Rinnekodilla.

Aiheeseen liittyvät