27.8.2019

Leikki vahvistaa lapsen hyvinvointia

Espoon Lakistoon Rinnekodin alueelle on valmistunut esteetön leikkipuisto, jonka välineiden parissa myös esimerkiksi pyörätuolilla liikkuvat lapset pääsevät esteettä leikkimään. Leikkipuiston avajaisia vietetään Espoo-päivänä lauantaina 31.8. Tapahtumassa esiintyy Aarne Alligaattori ja Viidakkorumpu, minkä lisäksi päivän aikana on ohjelmaa ihan koko perheelle.

Kaksi kehitysvammaista lasta ja ohjaajat leikkivät jaloilla seisovalla hiekkalaatikolla ämpäreiden ja lapioiden kanssa, taustalla näkyy koko esteetön leikkipuisto.

Tilaisuuden avaa Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja Hanna Heinonen. Heinonen muistuttaa, että leikki on lapselle luontainen tapa toimia ja erityisesti ulkoleikit ovat erityislapsille tärkeitä. Lapset oppivat parhaiten olemalla aktiivisia ja kiinnostuneita – leikkien, liikkuen, tutkien sekä taiteellisesti ilmaisten ja kokien.

– Ulkoliikunta tuo monipuolisia, hyödyllisiä liikeärsykkeitä lapsen kehittyville aivoille – ja onhan se lisäksi todella mukavaa. Sen lisäksi, että leikki vahvistaa lapsen hyvinvointia ja käsitystä itsestään, esimerkiksi keinumisella on terapeuttisia vaikutuksia neurologisten häiriöiden hoidossa. Esteetön leikkipuisto mahdollistaa myös sisarusten ulkoleikit yhdessä pyörätulia käyttävän sisaruksen kanssa ja onkin hienoa, että meille on nyt rakentunut paikka, jossa tämä kaikki on mahdollista, Heinonen kertoo.

Rinnekodin leikkipuisto on pääkaupunkiseudulla esteettömyydessään ainutlaatuinen. Heinonen toivookin, että leikkipuisto toimisi esimerkkinä, jonka myötä esteettömyys otetaan huomioon yhä useammin uusien leikkipuistojen rakentamisessa.

– Lasten kuuluisi saada leikkiä turvallisessa ympäristössä yhdessä, olipa heillä vammoja ja rajoituksia tai ei. Jokaisella lapsella on oikeus leikkiin ja sen oikeuden turvaaminen on meidän aikuisten tehtävä.

Tervetuloa koko perheen voimin

Leikkipuistosta löytyy monitoimikeskus, karuselli, hiekkalaatikoita, keinuja, kiipeilyteline sekä pallopelialue. Leikkialueelle pääsee vapaasti leikkimään ihan milloin vain, mutta sinne kannattaa erityisesti suunnata Espoo-päivänä 31.8 klo 11-15, jolloin Lakiston alueella on muutakin ohjelmaa. Tarkempi ohjelma löytyy tapahtuman Facebook-sivuilta.

Aiheeseen liittyvät