9.5.2020

Leikki virkistää ja rentouttaa

Tällä viikolla on vietetty leikkipäivä-viikkoa, joka huipentuu nyt lauantaina valtakunnalliseen Leikkipäivään. Päivän teemana on ”leikki yhdistää”, jolla halutaan nostaa esiin leikin monia yhteen kokoavia ominaisuuksia. Rinnekodin lapsi- ja perhepalveluiden yksiköissä leikin yhdistävä voima huomataan päivittäin, yhdessä leikkiminen tuo iloa ja naurua niin asiakkaille kuin työntekijöillekin.

– Viikarissa leikitään joka päivä. Kivointa täällä onkin kaverit ja se, että aina saa leikkiä. Parhaita leikkejä on piirtäminen, askartelu, sadun kuuntelu, hippaleikit, legoleikit ja jalkapallo. Piilosleikki on ihan paras, kun täällä on niin hyvät piilot. Kaveritkin menevät hyviin piiloihin. Tosi hauskaa kun aikuiset kiljuu, kertoo leikkihetkistä Pienryhmäkoti Viikarissa asuva Sampo.

Piilosleikki on Sampon ideoima, johon kaikki Pienryhmäkoti Viikarin nuoret ovat lähteneet innolla mukaan. Piilosleikki etenee siten, että nuori menee piiloon ja aikuisen löytäessä hänet nuori huutaa PÖÖÖ, jota aikuinen pelästyy. Se siis selittää Sampon mainitseman aikuisten kiljumisen.

– Piilosleikkiin kuuluu ehdottomasti iso naurun remakka mukaan ja sitä on ilo leikkiä. Viikarissa asuvat nuoret tarvitsevat vahvaa tukea arjessaan ja siksi leikissäkin on aina tärkeää, että aikuinen on läsnä, Pienryhmäkoti Viikarin palveluyksikönjohtaja Mari Lipponen kertoo.

Leikki on mukana päivittäin Viikarin arjessa. Ideoita leikkeihin haetaan nuorilta itseltään sekä esimerkiksi internetistä. Yksikössä pidetään kuitenkin huoli siitä, että leikki on nuorten tahtista ja lähtee nuorten tarpeista. Usein leikki syntyy myös ihan spontaanisti.

– Näen, että leikki on nuoren työtä, jolla on paljon positiivisia vaikutuksia. Leikissä yhdistyy esimerkiksi oppimista, iloa ja vuorovaikutusta. Se rentouttaa ja samaan aikaan myös virkistää. Toisaalta leikillä saadaan myös apua vaikeiden tilanteiden ehkäisyyn, Lipponen kertoo.

Pienryhmäkoti Viikarissa asuu viisi alle 18-vuotiasta kehitysvammaista tai autismin kirjon lasta ja nuorta. Vaikka arki on aktiivista, muistetaan yksikössä myös levätä ja rauhoittua. Yhtä tärkeä osa päivää onkin se, kun nuoret saavat hetken hengähtää aikuisen sylissä niin halutessaan.

 

Katso alla lyhyt kuvakooste leikkihetkistä yksiköissämme.

Aiheeseen liittyvät