10.6.2019

Yetitabletit tuovat digitaalisen maailman isosti lähelle asiakasta

Rinnekodin muutamassa yksikössä on reilun puolen vuoden ajan ollut käytössä Kuori Oy:n Yetitabletteja, jotka ovat Android käyttöjärjestelmällä toimivia isoja kosketusnäyttölaitteita. Toimintakeskus Kartanonhaassa on kevään ajan pilotoitu tablettien käyttöä ja tulevaisuuden näkymät sen hyödyntämisessä asiakkaiden kanssa ovat mielenkiintoiset ja monipuoliset.

Pilottia on tehty Toimintakeskus Kartanonhaan neljässä ryhmässä: musiikki, ateljee, työtoiminta ja aisti. Näin on varmistettu, että tablettia käytetään mahdollisimman monenlaisessa tilanteessa ja että pilotista saadut hyödyt ja opit pystytään helposti jalkauttamaan muihinkin Rinnekodin yksiköihin, joissa tabletti on käytössä. Yetitabletti löytyy Rinnekodin seitsemästä yksiköstä.

Palveluyksikön johtaja Leena Tuononen Kartanonhaasta on nähnyt, miten asiakkaat ovat viihtyneet tabletin äärellä ja hyötyneet sen eri ominaisuuksista. Myös ohjaajat ovat pikkuhiljaa ottaneet uuden työkalun osaksi toimintaa.

– Meillä käytössä oleva tabletti on 65-tuumainen, joten sen ääreen mahtuu useampikin käyttäjä kuin vain yksi. Kuuntelemme tabletin kautta paljon musiikkia, mutta nyt pilotin kautta olemme saaneet oppia, että tabletilla on meille vielä paljon enemmänkin annettavaa. Muun muassa musiikkiryhmiin tabletti on tuonut monia uusia ulottuvuuksia, kun osa asiakkaista soittaa varsinaisia musiikkisoittimia ja toiset tabletin kautta esimerkiksi rumpuja, Tuononen kertoo.

Oikea kohderyhmä

Kuori Oy:n Jenni Karjalainen on ollut mukana kevään kaikissa yhteistapaamisissa ja muutoinkin Kartanonhaan tukena. Karjalainen tietää kertoa, että Yetitabletti on alun perin kehitetty juuri nimenomaan erityisryhmien tarpeisiin. Kuori Oy:n yrittäjäpariskunta Maria ja Jarkko Jokelaiselle Yetitabletin kehittäminen on ollut henkilökohtainen tehtävä. Kolmen autismin kirjon lapsen vanhempina he ovat halunneet kehittää välineen, joka tuo uusia toimintamahdollisuuksia, virikkeitä ja iloa kaikille sen käyttäjille.

Karjalainen on innoissaan siitä, miten Kartanonhaan asiakkaat ovat olleet mukana oppimassa uutta.

– Yetitabletin näytössä on 10 kosketuspistettä, joten toisin kuin normaaleita tabletteja, Yetitablettia voi käyttää useampikin henkilö yhtä aikaa. Infrapunakosketusnäytön vuoksi kosketusnäyttö reagoi myös muuhun kuin sormenpainantaan ja olemmekin ateljee-ryhmässä esimerkiksi tehneet taideteoksia normaaleilla pensseleillä. Silloin elämys on aivan eri kuin pelkästään kädellä piirtäessä, Karjalainen kuvailee.

Aiheeseen liittyvät