3.4.2020

Luonnossa liikkuminen on aistielämys

Metsän tiedetään olevan rauhoittava ympäristö, joka nopeuttaa stressistä palautumista sekä laskee sydämen sykettä ja verenpainetta nopeasti. Koronan aiheuttaman poikkeustilanteen myötä luonnon läheisyys on korostunut ja luonnosta etsitään vastapainoa kotona oleskeluun. Monessa Rinnekodin yksikössä samoilu metsissä ja luontopoluilla on kuitenkin osa normaalia arkea ympäri vuoden.

Metsää lakistossa

Lakiston luontopolut sijaitsevat luonnonsuojelualueella.

Diakonissalaitoksella on useampi sata hehtaaria metsää Pohjois-Espoossa Lakiston alueella. Monipuolisimmat ulkoilupuitteet tarjoaa Majalammen ympäristö, josta löytyy myös neljä erimittaista luontopolkua ja joka hipoo Helsingin, Espoon, Vantaan ja Vihdin alueilla kulkevaa Reitti 2000 ulkoilureittiä.

Kaskelan palveluyksikön johtaja Suvi Helenius kertoo ulkoilureittien olevan tuttuja yksikön asiakkaille. Asiakkaat ja ohjaajat ulkoilevat päivittäin eri puolilla Lakistoa ja etenkin kesäaikaan myös Majalammen ympäristössä.

– Luontopolut on nimikoitu värein, mikä auttaa myös asiakkaita hahmottamaan, mistä ulkoilureitistä on kyse. Osa asiakkaistamme pitää erityisesti metsälenkeistä, koska siellä saa vapaasti mennä ja kiipeillä kantojen sekä kivien ylitse, Helenius kertoo.

Lakiston alueen merkityt luontopolut eivät ole esteettömiä, mutta sellainenkin on suunnitteilla.

– Tällä hetkellä luontopolkujen esteettömyyttä joudutaan pohtimaan etenkin asiakkaiden kohdalla, joilla on tasapainoaistin kanssa haasteita. Tällöin lenkkimaastoissa edetään pitkin turvallisia ja tasamaastoisia reittejä. Kuitenkin kaikille asiakkaille pyritään säännöllisesti mahdollistamaan tämä elämys. Asiakkaiden kohdalla maasto myös kehittää tehokkaasti karkeamotoriikkaa ja toimii hyvin kuntouttavana menetelmänä heidän arjessa, Helenius jatkaa.

Pitkospuut, jolla seisoo henkilö kumisaappaat jalassa

Yhteen osaan luontopolkuja rakennettiin pitkospuut, jotta retkeilijät pääsevät kuivin jaloin suon yli.

Kaikenkattavaa hyvinvointia

Luonto voi olla terapeuttinen kokemus asiakkaan aistiyliherkkyyksien kuten ääniyliherkkyyden helpottamisessa. Toisaalta luonto myös antaa aistielämyksiä, joita ei muualla voi saavuttaa. Helenius kuvailee, että metsässä liikkuessaan asiakkaat pääsevätkin täysin toiseen maailmaan kuin kotiympäristössä, joka samalla luo pohjaa myös sosiaaliselle vahvistumiselle. Lisäksi luonto avaa aistikokemukset ja herkistää kaikki aistit monipuolisesti käyttöön.

– Aistiyliherkkien asiakkaiden kanssa saatamme istua ja vain kuunnella luonnon ääniä pitkiäkin aikoja. Myös joen ääni kiehtoo useita asiakkaistamme, Helenius selventää.

Metsän ja luonnon myönteiset vaikutukset näkyvät melko nopeasti, usein jo 15 minuutissa. Kaskelassa tiedostetaan se, että päivittäinen ja lyhytkestoinenkin luonnossa liikkuminen auttaa asiakkaita rauhoittumaan. Asiakkaat tarvitsevat vauhdikkaan arjen hidastamiseksi luontoa rauhoittamaan, mutta samalla toisaalta myös liikkuminen tässä ympäristössä auttaa purkamaan energiaa. Etäisyyden ottaminen toisiin on myös helppoa, sillä luonnossa on tilaa oleskelle ja liikkua.

Neljä henkilöä soutaa soutuveneellä Majalammella

Luonnossa voi oleskella monipuolisesti. Kuvassa Kaskelan porukkaa soutelemassa Majalammella.

Asiakkaiden hyvinvoinnin lisäksi ulkoilusta hyötyvät työntekijät. Siinä missä luonnossa oleskelu lisää asiakkaiden psyykkistä ja fyysistä hyvinvointia, tekee se samoin myös ohjaajille.

– Olen huomannut, että työntekijöille luonto tarjoaa mielekästä vaihtelua työtehtäviin, lisää työhyvinvointia ja avaa ajattelua positiivisempaan suuntaan. Luonnon keskellä syntyy yleensä parhaimmat ideat yksikköönkin vietäväksi, Helenius kertoo.

Lataa tästä esitteemme ja lähde ulkoilemaan Lakiston luontopoluille

Aiheeseen liittyvät