9.6.2021

Meille tulee uusi koti

Tuulikannel Helsingin Malminkartanossa on ollut vuosia koti 13 kehitysvammaiselle asukkaalle. Tilat ovat ahtaat ja laatusuositusten mukaiset mukavuudet puuttuvat. Rinnekodilla on tahtotila uudistaa asumisverkostoaan, joten uusi Tuulikannel on rakenteilla ja sen arvioidaan valmistuvan kesäksi 2022. Asukkaat seuraavat rakentamista mielenkiinnolla, onhan oman asunnon ikkunoista välitön näkymä työmaalle. Myös henkilökunta odottaa innolla uusia käytännöllisiä tiloja.

Kaksi henkilöä rakennustyömaan ulkopuolella.

Rakennustyömaan ääniin on jo tottunut, mutta valmistumista odotellaan jo. Tarja ja yksikönjohtaja Mari Fihlman seuraavat rakentamisen edistymistä päivittäin.

Tupaantuliaiset suunnitellaan asukaskokouksessa

Tarja ja Anssi ovat asuneet Tuulikanteleessa pitkään ja se on tuntunut kotoisalta. Uuteen kotiin muuttaminen tuntuu kuitenkin heistä hyvältä, etenkin kun tuttuja asuinkavereita ja henkilökuntaa muuttaa mukana.

”Vähän jännittää, että saanko ensimmäisen kerroksen asunnon”, kertoo Anssi.

Yksikönjohtaja Mari Fihlman vahvistaa, että asukkaiden toiveita kuullaan. Uusi Tuulikannel rakentuu kahteen kerrokseen ja asukasmäärä kasvaa nykyisestä.

Anssi on innoissaan, että saa omaan asuntoonsa pienen keittiön ja oman kylpyhuoneen.

”Kahvinkeitin tulee ainakin keittiöön, jotta voin keittää kahvit, kun tulee kavereita kylään.”

Vanhasta asunnosta Anssi aikoo ottaa mukaansa ainakin tv:n ja pleikkarin. Tarja puolestaan iloitsee, että saa keittiöönsä oman jääkaapin, jossa voi säilyttää vaikkapa mieluisia välipaloja. Tarja tykkää virkata ja on pohtinut uusien tyynynpäällisten virkkaamista uuteen kotiin.

Tuulikanteleessa on aktiivinen asukastoimikunta ja Anssi aikoo ottaa siellä puheeksi tupaantuliaisten järjestämisen.

”Musiikkia pitää ainakin olla ja iso täytekakku. Myös kavereita voisi kutsua”, pohtivat Tarja ja Anssi yhdessä.

Ohjaaja näyttää ilmoitustaululla turvallisuusohjeita.

Asukkaiden kanssa käytiin turvallisuusohjeet läpi projektin aluksi ja nyt ne ovat muistuttamassa yhteisellä ilmoitustaululla. Mari Fihlman kertoo, että ohjeet on laadittu myös kuvakommunikaatiota hyödyntäen ja selkokielellä.

Uudet työtilat innostavat henkilökuntaa

Yksikönjohtaja Mari Fihlman kertoo, että henkilökunta on myös mielissään, kun saavat uudet työskentelytilat.

”Asiakaskuntamme on ikääntyvää ja monilla on apuvälineitä. Pienissä huoneissa esimerkiksi nosturin käyttö on hankalaa.”

Asumisverkoston uudistamisen yhteydessä Rinnekodissa on otettu käyttöön ns. konseptikäsikirja, joka ohjaa esimerkiksi yhteisten tilojen asiakaslähtöistä suunnittelua ja materiaalivalintoja.

”Henkilökunnan kanssa jo vähän vilkaisimme konseptikäsikirjaa ja se myös innostaa. Meille tulee kauniit ja viihtyisät kodit sekä työskentelytilat”, Fihlman jatkaa.

Aiheeseen liittyvät