Tule vapaaehtoiseksi

Pohditko sinä ryhtymistä kehitysvammaisen henkilön vapaaehtoiskaveriksi? Hyvä, sillä nyt sinulle on tarjolla kokemus, joka on yhtä ainutlaatuinen kuin sinun kohtaamasi uusi ihminen!

Kehitysvammaiset ihmiset asuvat omissa kodeissaan tai kehitysvammaisille ihmisille tarkoitetuissa ryhmäkodeissa. Jos haluat alkaa kehitysvammaisen ihmisen kaveriksi Rinnekodilla, ota yhteyttä palveluasiantuntija Johanna Siitoseen (johanna.siitonen@rinnekoti.fi, 050 478 0282). Muualla ota yhteyttä paikkakuntasi palvelujen tuottajaan, jonka kodeissa kehitysvammaisia ihmisiä asuu. Voit kertoa, miksi haluat tehdä vapaaehtoistyötä juuri kehitysvammaisen ihmisen kaverina. Kerro myös, jos olet kiinnostunut pitämään esimerkiksi jumppa- tai laulutuokion tai suunnittelemaan draamapajan koko ryhmäkodin väelle.

Vihreät kengät kannattelevat vihreää palloa

Vuorovaikutus voi olla erityistä

Kehitysvammaisen ihmisen kaverina olemiseen pätee samat säännöt kuin kenen tahansa kaverin kanssa – tee sitä, mitä haluaisit toisten sinulle tekevän. Tähän kaverisuhteeseen saattaa liittyä asioita, jotka poikkeavat tavanomaisesta kaverisuhteesta. Usein kehitysvammaisella ihmisellä on ohuet sosiaaliset verkostot ja jokin erityinen tapa olla vuorovaikutuksessa. Voi olla, että hän ei puhu, vaan ilmaisee itseään ilmein ja elein, käyttää kuvia tai viittomia. Kehitysvammaisen ihmisen yksilöllinen vuorovaikutustapa selviää sinulle vähitellen. Tärkeintä on sitoutuminen läsnäoloon ja yhteyden luomiseen. Sinun ei tarvitse osata tehdä mitään erikoista.

Älä luovuta, jos et heti löydä yhteyttä kehitysvammaisen ihmisen kanssa. Tutustu rauhassa ja keskustele asiasta henkilökunnan kanssa. Henkilökunnalla voi olla pitkä kokemus kehitysvammaisesta ihmisestä ja he voivat tukea sinua toimivan vuorovaikutuskeinon löytymisessä.

Vinkkejä vuorovaikutukseen kehitysvammaisen ihmisen kanssa saat Papunetin
HYP-mallin asenteesta: ”Muista, että sinä olet hänelle paras mahdollinen virikemateriaali. Sinä olet virikemateriaalina kaikkein joustavin, mukautuvin, reagoivin ja kiinnostavin.” (Forster 2008.)

Koti on erityinen

Toinen erityispiirre vapaaehtoistoimintaan kehitysvammaisen ihmisen kanssa liittyy hänen kotiinsa. Kehitysvammaisen ihmisen koti on yhtä aikaa koti hänelle ja samalla toisten ihmisten työpaikka, jossa on lukuisia palveluasumiseen liittyviä sopimuksia ja käytäntöjä. Vapaaehtoisena sinun pitää tutustua ja sitoutua kodin käytäntöihin ja toimia niiden mukaisesti. Tulet vapaaehtoistoimintasi aikana tutustumaan moniin ihmisiin, jotka tuntevat kehitysvammaisen kaverisi. He auttavat teitä tutustumaan toisiinne. Kehitysvammaisen ihmisen lähimpiä ihmisiä ovat hänen kotonaan työssä olevat ihmiset. Sinä tuot kehitysvammaisen ihmisen elämään toisenlaista sisältöä omasta elinpiiristäsi ja täysivaltaisina kulttuurikuluttajina voitte osallistua yhdessä tarjolla oleviin tapahtumiin.

Liikkuvan kuvan upote. Liiku Sofian kodissa hiirellä. Pääset liikkumaan tilassa 360-astetta ja myös kurkkaamaan kattoon ja lattiaan. Laita ihmeessä äänet päälle!

Tekeminen voi olla erityistä,
tai sitten ei

Syvästi kehitysvammaisen ihmisen arjesta puuttuu usein sellainen ihminen, joka ei ole hänen kanssaan tekemässä työtehtäviä tai joka ei saa hänen kanssaan olemisesta palkkaa. Hänellä on kyllä paljon ihmisiä ympärillään, mutta häneltä voi puuttua oma kaveri tai ystävä – ihminen, jonka kanssa voi tehdä sellaisia asioita, joita kuka tahansa voi tehdä kenen tahansa kanssa.

Ihan tavallinen yhdessäolo voi riittää. Voi olla, että kehitysvammainen henkilö nauttii ulkoilusta, asioiden ihmettelystä tai vain kädestä kiinni pitämisestä. Nämä kaikki on mahdollista toteuttaa kodin arjessa.

Kehitysvammaisella ihmisellä ei useinkaan ole kokemusta siitä, mitä kaikkea voi tehdä. Vapaaehtoisena voit ottaa etsivän roolin ja tutustua paikkakunnan kulttuuri- ja vapaa-ajan tarjontaan, ja ehdottaa tekemistä kehitysvammaiselle kaverillesi. Kun kokemusta erilaisesta tekemisestä kertyy, on kehitysvammaisen henkilön helpompi kertoa, millaiset asiat häntä kiinnostavat.

Vapaa-ajan harrastus- ja kulttuuripaikoissa on erityiskäytäntöjä pyörätuolilla ja avustajan kanssa liikkuville ihmisille. Usein avustaja pääsee tapahtumaan tai tilaisuuteen ilmaiseksi, näissä tapauksissa vapaaehtoinen on rinnastettavissa avustajaan. Jos avustaja ei pääse ilmaiseksi, kehitysvammainen kaverisi maksaa sisäänpääsysi. Käytäntö on hyvä selvittää etukäteen ja sopia rahan käytöstä henkilökunnan kanssa.

Tässä linkissä on muutamia Tervetuloa -videoita, joista voi saada vinkkiä tekemisen aloittamiseen. Voitte katsoa yhdessä kahta vaihtoehtoa ja valita niistä toisen tutustumiskohteeksenne.
Linkki Tervetuloa-videoihin

Etävapaaehtoistyö

Jos sinusta tuntuu, että et voi ryhtyä kehitysvammaisen ihmisen vapaa-ajankaveriksi, voit ilahduttaa kehitysvammaista ihmistä toisella tavalla. Käsityöntekijät voivat esimerkiksi tehdä keskittymistä auttavia hypistelymuhveja ja henkilökohtaisia koskettelukirjoja omissa kodeissaan aikataulusta riippumatta. Taiteilijat voivat tuoda iloa kehitysvammaisille malleille muotokuvaprojekteillaan ja viestintävapaaehtoiset saada aikaiseksi myönteistä somepöhinää ryhmäkodin arjesta. Kerro ryhmäkotiin oma ehdotuksesi sinulle sopivasta tavasta tehdä etävapaaehtoistyötä!

Voit katsoa taiteilija Anna-Kaisa Hartikaisen kertomuksen hänen muotokuvaprojektista kehitysvammaisten ihmisten parissa tästä videosta.

Vapaaehtoistoiminta kerryttää osaamista

Kehitysvammaisen ihmisen kanssa vapaaehtoiskaverina toimiminen antaa sinulle paljon tietoa erilaisista vuorovaikutustavoista. Opit mahdollisesti myös uusia tapoja kommunikoida ja tulkita olemuskieltä. Voit tehdä oppimasi taidot näkyviksi hakemalla Osaava vuorovaikuttaja -digitaalista osaamismerkkiä, jonka sinulle voi myöntää Kehitysvammaliiton Tikoteekki.

Osaamismerkki on tunnustus henkilölle, joka on tutustunut HYP:iin, Voimauttavaan vuorovaikutukseen tai OIVA:an ja on osaava vuorovaikuttaja puhevammaisen ihmisen kanssa.

Linkki Osaava vuorovaikuttaja -digitaaliseen osaamismerkkiin.

Kuva hypistelymuhvista ja koskettelukirjasta.

Tutustu lisää