18.6.2020

Mitä vaikutuksia koronavirustilanteella on toimintaamme? (uutinen päivitetty 2.7.2020)

Tälle sivulle olemme koonneet (16.3.2020 alkaen) tietoa miten koronavirustilanne vaikuttaa toimintaamme. Muutosten tavoitteena on osaltamme kantaa vastuuta ja hidastaa koronaviruksen leviämistä. Päivitämme tietoa tänne jatkuvasti. Kiitämme jo tässä vaiheessa yhteistyöstä ja ymmärryksestä. Huoli asiakkaidemme, läheistemme ja työntekijöidemme terveydestä on yhteinen. Poikkeuksellisen koronavirustilanteen tuomista rajoitteista huolimatta, meille on edelleen tärkeintä asiakkaittemme mielekäs ja turvallinen arki.

Toimintamme perustuu aina viranomaisten antamiin ohjeistuksiin, joiden tarkoituksena on suojella sekä asiakkaitten että henkilökunnan terveyttä. Diakonissalaitoksella toimii valmiustyöryhmä, jonka jäsenenä on myös Rinnekodin edustajia. Työryhmän tehtävänä on aktiivinen viranomaisseuranta, ohjeiden laatiminen ja kysymyksiin vastaaminen. Olemme pitäneet lähes päivittäin etäpalaverit yksikköjen johtajien kanssa sekä tiedostustilaisuuksia koko henkilökunnalle. Tämä siksi, että muuttuvassa tilanteessa asioista yhdessä keskusteleminen ja annettujen ohjeiden läpikäyminen on ensiarvoisen tärkeää.

 

Me Rinnekodissa olemme varautuneet hyvin. Henkilöstömitoituksemme on lupien mukaiset ja henkilöstöresurssit hyvällä tasolla. Seuraamme koronatilannetta jatkuvasti ja olemme tietoisia, että tilanne saattaa muuttua viikkojen kuluessa. Tavoitteenamme on varautua koronatilanteen aiheuttamiin mahdollisiin muutoksiin mahdollisimman hyvin ennakoiden. Suojavarusteiden tilanne yksiköissämme on hyvä. Teemme kaikkemme, että asiakkaiden hyvä ja turvallinen elämä palveluissamme jatkuu poikkeusoloista huolimatta.

 

Asiakkaille olemme järjestäneet asiakasinfoja säännöllisesti.  Asiakkaiden infon materiaaleissa hyödynnämme selkokielen lisäksi myös kuvakommunikaatiota ja tukiviittomia. Infotilaisuuksissa olemme käyneet läpi mm. mikä korona-virus on, miten se leviää, mitä voimme tehdä leviämisen estämiseksi, keskustelleet yhdessä miltä hallituksen asettamat rajoitustoimet tuntuvat sekä ideoineet toimintaa.

 

Olemme lisänneet asiakkaiden päiväohjelmaa asumisen tuen palveluissa, koska toimintakeskuksemme ovat toimineet supistettuna koronatilanteen vuoksi. Emme suosittele tällä hetkellä yksiköissämme vierailuja, vaan toivomme että olette läheisiinne yhteyksissä esimerkiksi tapaamalla heitä ulkona tai puhelimen ja videopuheluiden välityksellä. Olemme hankkineet asiakkaiden käyttöön lisää tabletteja, joilla asiakkaamme voivat pitää yhteyttä läheisiin ja osallistua etäinfoihin. Henkilökuntamme auttaa yhteydenpidossa tarvittaessa.

 

Jos Sinulla on kysymyksiä läheisesi elämään liittyen, ole rohkeasti yhteydessä yksikön henkilökuntaan, he auttavat kyllä. Selviämme tästä, yhdessä ja sydän mukana.

 

ASUMISEN TUEN PALVELUT

Hallituksen 16.6.2020 suositukseen perustuen suosittelemme, että ympärivuorokautisen hoidon yksiköissä, joissa on iäkkäitä tai riskiryhmään kuuluvia asiakkaita, asiakastiloihin pääsyä rajataan edelleen pääsääntöisesti yksikön henkilökuntaan. Epidemian leviäminen riskiryhmien asumispalveluyksiköissä on yhä merkittävä riski. Covid-19-infektio on yleisvaarallinen tartuntatauti, jonka tiedetään olevan vaarallinen erityisesti iäkkäille ja muille riskiryhmiin kuuluville ihmisille.

Ympärivuorokautisen asumisen yksiköiden iäkkäille ja muihin riskiryhmiin kuuluville asiakkaille järjestetään mahdollisuus tavata turvallisesti läheisiään esimerkiksi ulkona riittävästä suojautumisesta huolehtien. Läheisten tapaamisia voidaan yhdistää myös ulkoiluun, kunhan riittävästä suojautumisesta (etäisyydet, suojaimet yms.) huolehditaan.

Asukkaamme voivat itse vierailla läheistensä luona. Kaikissa tapaamisissa on tärkeä huolehtia asianmukaisesta käsihygieniasta ja turvaväleistä.

Suositus vierailukiellon välttämisestä ei koske asiakkaalle välttämätöntä palvelua antavia henkilöitä kuten esimerkiksi kuntoutustyöntekijöitä tai henkilökohtaisia avustajia vierailut yksiköissä ovat edelleen sallittuja. Kriittisesti sairaiden ja saattohoidossa olevien asiakkaiden läheiselle tulee järjestää mahdollisuus tavata läheistään turvallisin järjestelyin.

Emme ota vastaan ryhmien vierailuja yksiköihimme toistaiseksi.

TYÖLLISTYMISEN JA OSALLISUUDEN PALVELUT

(päivitetty 2.7.2020)

Rinnekodin työllistymisen ja osallisuuden palvelujen toiminta on ollut supistettua 16.3.2020 lähtien, jotta koronaviruksen leviämistä on voitu ehkäistä. Toimintakeskukset avattiin jälleen hallitusti ja asteittain 1.6.2020 alkaen pääsääntöisesti lapsuudenkodeissaan asuville asiakkaillemme.

Korona-tilanteen ollessa valtakunnallisesti hyvä ja poikkeuslain päätyttyä kaikki Rinnekodin Työllistymisen ja osallisuuden palveluiden yksiköt avautuvat kesätauon (6.-31.7.) jälkeen ns normaalisti. Toiminnan järjestämisessä huomioidaan koronaan liittyvät riskit, esimerkiksi hygieniaan, ruokailun ja siivoukseen järjestämiseen kiinnitetään erityistä huomiota. Toimintaan ei saa osallistua lievästikään sairaana.

Eläkeikäisten kerhot jatkavat myös toimintaa elokuussa. Mikäli toimintaan osallistuminen ei ole mahdollista, tarjoamme edelleen vaihtoehtoisena palveluna eläkeikäisten etälivelähetyksiä.

Rinnekoti jatkaa ja kehittää edelleen etäpalveluita. Palvelut voidaan yhdistää perinteisten työllistymisen ja osallisuuden palveluiden rinnalle täydentäväksi palveluksi tai sitä voidaan hyödyntää erilaisissa poikkeustilanteissa. Palvelut on kuvattu https://www.rinnekoti.fi/toimipiste/etapalvelut/.

Seuraamme Korona-tilannetta kesä-heinäkuun ajan ja reagoimme tarvittaessa. Mikäli tilanne muuttuu kesän aikana, tehdään toimintakeskusten avaamiseen liittyen tarvittavia muutoksia, joista informoidaan erikseen.

 

LAPSI- JA PERHEPALVELUT

Koronaviruksen leviämisen hidastamisen vuoksi emme suosittele, että yksiköissämme vieraillaan.

Vierailu on tapauskohtaisesti mahdollista lasten omaisille, jos he ovat oireettomia. Sovi vierailusta yksikössä etukäteen ja noudata yksiköstä saamiasi ohjeita.

Emme ota vastaan ryhmien vierailuja yksiköihimme.

Kuntakohtaisesti on erilaisia ohjeita mm. lasten kotilomiin liittyen. Noudatamme jokaisen lapsen ja nuoren kohdalla kuntakohtaisia ohjeita.

 

TAPAHTUMAT

Järjestämämme tapahtumat siirtyvät myöhemmin ilmoitettavaan ajankohtaan.

Kaikki yleisötilaisuudet, seminaarit ja tutustumisvierailut tiloissamme on peruttu.

Aiheeseen liittyvät