12.5.2020

Mitä vaikutuksia koronavirustilanteella on toimintaamme? (uutinen päivitetty 16.5.2020)

Tälle sivulle olemme koonneet (16.3.2020 alkaen) tietoa miten koronavirustilanne vaikuttaa toimintaamme. Muutosten tavoitteena on osaltamme kantaa vastuuta ja hidastaa koronaviruksen leviämistä. Päivitämme tietoa tänne jatkuvasti. Kiitämme jo tässä vaiheessa yhteistyöstä ja ymmärryksestä. Huoli asiakkaidemme, läheistemme ja työntekijöidemme terveydestä on yhteinen.

IN ENGLISH; see below

 

Poikkeuksellisen koronavirustilanteen tuomista rajoitteista huolimatta, meille on edelleen tärkeintä asiakkaittemme mielekäs ja turvallinen arki.

Toimintamme perustuu aina viranomaisten antamiin ohjeistuksiin, joiden tarkoituksena on suojella sekä asiakkaitten että henkilökunnan terveyttä. Diakonissalaitoksella toimii valmiustyöryhmä, jonka jäsenenä on myös Rinnekodin edustajia. Työryhmän tehtävänä on aktiivinen viranomaisseuranta, ohjeiden laatiminen ja kysymyksiin vastaaminen. Olemme pitäneet lähes päivittäin etäpalaverit yksikköjen johtajien kanssa sekä tiedostustilaisuuksia koko henkilökunnalle. Tämä siksi, että muuttuvassa tilanteessa asioista yhdessä keskusteleminen ja annettujen ohjeiden läpikäyminen on ensiarvoisen tärkeää.

Asiakkaille olemme järjestäneet asiakasinfoja säännöllisesti.  Asiakkaiden infon materiaaleissa hyödynnämme selkokielen lisäksi myös kuvakommunikaatiota ja tukiviittomia. Infotilaisuuksissa olemme käyneet läpi mm. mikä korona-virus on, miten se leviää, mitä voimme tehdä leviämisen estämiseksi, keskustelleet yhdessä miltä hallituksen asettamat rajoitustoimet tuntuvat sekä ideoineet toimintaa.

Olemme lisänneet asiakkaiden päiväohjelmaa asumisen tuen palveluissa, koska toimintakeskuksemme ovat toimineet supistettuna koronatilanteen vuoksi. Vaikka yksiköissämme ei voi tällä hetkellä vierailla, toivomme että olette läheisiinne yhteyksissä esimerkiksi puhelimen tai videopuheluiden välityksellä. Olemme hankkineet asiakkaiden käyttöön lisää tabletteja, joilla asiakkaamme voivat pitää yhteyttä läheisiin ja osallistua etäinfoihin. Henkilökuntamme auttaa yhteydenpidossa tarvittaessa.

Me Rinnekodissa olemme varautuneet hyvin; tällä hetkellä mitoituksemme on lupien mukainen ja henkilöstöresurssit hyvällä tasolla. Seuraamme tilannetta jatkuvasti ja olemme tietoisia, että asiat saattavat muuttua viikkojen kuluessa. Tavoitteenamme on varautua mahdolliseen henkilöstötilanteen heikkenemiseen. Tätä varautumista teemme jatkuvalla rekrytoinnilla sekä vahvistamalla yksiköiden johtajien välistä yhteistyötä työvoiman kohdennuksessa. Myös suojavarusteiden tilanne yksiköissämme on hyvä. Teemme kaikkemme, että asiakkaiden hyvä ja turvallinen elämä palveluissamme jatkuu poikkeusoloista huolimatta.

Jos Sinulla on kysymyksiä läheisesi elämään liittyen, ole rohkeasti yhteydessä yksikön henkilökuntaan, he auttavat kyllä. Selviämme tästä, yhdessä ja sydän mukana.

ASUMISEN TUEN PALVELUT

 • Pääsääntöisesti vierailut ympärivuorokautisessa asumisyksikössä ovat edelleen kiellettyjä.Tapauskohtaisesti harkiten ja turvallisuus seikat huomioonottaen oireettomat läheiset voivat vierailla vakavasti sairaiden, kriittisessä tilassa olevien asiakkaiden sekä saattohoidossa olevien henkilöiden luona.
 • Poikkeusolot ovat kestäneet jo pitkään ja olemme luoneet toimintakäytänteitä, jotka mahdollistavat asukkaille läheisten tapaamisen kasvokkain toimintayksiköiden piha-alueilla.  Läheisten tapaamisia voidaan yhdistää myös ulkoiluun, kunhan riittävästä suojautumisesta (etäisyydet, suojaimet yms.) huolehditaan.
 • Asukkaamme voivat itse vierailla läheistensä luona, mutta tätä emme suosittele. Kaikissa tapaamisissa on tärkeä huolehtia asianmukaisesta käsihygieniasta ja turvaväleistä.
 • Kannustamme läheisiä olemaan asiakkaaseen yhteydessä esimerkiksi puhelimella, etäyhteydellä, sähköpostilla tai kirjeellä. Henkilökuntamme tukee asukkaita yhteydenpidossa.
 • Vierailukielto ei koske välttämättömiä kuntoutuspalveluja kuten fysio- ja toimintaterapiapalveluja. Mahdollisuuksien mukaan palvelut voidaan toteuttaa myös etäkuntoutuksena. Vierailukielto ei koske myöskään vammaispalvelulain mukaisia henkilökohtaisia avustajia. Heidän osaltaan on kuitenkin huolehdittava asianmukaisesta suojautumisesta, ensisijainen vastuu tästä on työnantajalla.
 • Emme ota vastaan ryhmien vierailuja yksiköihimme toistaiseksi.

TYÖLLISTYMISEN JA OSALLISUUDEN PALVELUT

 • Hallitus on kertonut, että työ- ja päivätoimintaa voidaan hallitusti ja asteittain tarjota 1.6. alkaen. Suunnittelemme parhaillaan yhteistyössä kuntien kanssa, kuinka toimintakeskusten uudelleen avaaminen kannattaisi tehdä. Jatkamme edelleen päiväaikaisen toiminnan tarjoamista asumisen tuen palveluissa sekä etälivelähetyksin. Tiedotamme asiasta mahdollisimman pian.
 • Toimintakeskusten palveluja on supistettu toistaiseksi maanantaista 16.3.2020 alkaen. Korvaavana palveluna voimme tarjota työ- ja päivätoiminnan palveluita myös asumisyksiköissämme tai yksilöllisesti asiakkaan kotona.
 • Etälive-lähetyksistä kiinnostuneet voivat olla yhteydessä asiakkuussuunnittelu@rinnekoti.fi
  >>Lue lisää Etälivelähetyksistä.
 • Kotona omaisten kanssa asuville toimintakeskusten asiakkaille järjestetään päivätoimintaa, jotta omaisen työssäkäynti mahdollistuu. Auki jäävät päivystävät yksiköt ovat
  • Toimintakeskus Nyyttipuisto, Alppikylä/ Helsinki
  • Toimintakeskus Meripihka, Pasila/ Helsinki
  • Toimintakeskus Martti, Lakisto/ Espoo
  • Toimintakeskus Heikkilä, Kirkkonummi
  • Lisäksi palvelemme yksittäisiä asiakkaita Toimintakeskus Lyylissä Tampereella ja Tarmolassa Porvoossa.

LAPSI- JA PERHEPALVELUT

 • Koronaviruksen leviämisen hidastamisen vuoksi emme suosittele, että yksiköissämme vieraillaan.
 • Vierailu on tapauskohtaisesti mahdollista lasten omaisille, jos he ovat oireettomia. Tarkista mahdollisuus vierailla yksikössä etukäteen ja noudata yksiköstä saamiasi ohjeita.
 • Emme ota vastaan ryhmien vierailuja yksiköihimme.
 • Kuntakohtaisesti on erilaisia ohjeita mm. lasten kotilomiin liittyen. Noudatamme jokaisen lapsen ja nuoren kohdalla kuntakohtaisia ohjeita.

LYHYTAIKAINEN HOITO, TUTKIMUS- JA KUNTOUTUSJAKSOT

 • Järjestämme lasten ja aikuisten lyhytaikaista hoitoa nykyisille asiakkailleen ensisijaisesti vain välttämättömässä tilanteessa. Rinnekodin toimintayksiköiden johtajat keskustelevat jaksojen toteuttamisesta ja tarpeesta jokaisen perheen kanssa yksilöllisesti. Neuvottelemme asiasta aina myös asiakkaan kotikunnan edustajan kanssa ja kunta järjestämisvastuullisena arvioi ja päättää mikä on välttämätön. Vaihtoehtona suosimme lyhytaikaisen hoidon sijaan pitempiä hoitojaksoja, jotta siirtymisiä tulee vähemmän.

TAPAHTUMAT

 • Järjestämämme tapahtumat siirtyvät myöhemmin ilmoitettavaan ajankohtaan.
 • Kaikki yleisötilaisuudet, seminaarit ja tutustumisvierailut tiloissamme on peruttu.

___

NOTICE RELATED TO CORONAVIRUS

In order to slow down the spread of coronavirus, Please check in advance if it is possible to visit and follow the instructions provided by the unit.

You can also stay in touch with your loved one by phone and video call. We will help you if necessary.

Personal assistants can still work with our customers. Please check in advance if it is possible to visit and follow the instructions provided by the unit.

Our day-related activities provided by employment and participation services operate in a reduced scale at the moment. The staff from these services have moved to housing services and are providing meaningful activities to customers in our housing units.

We are updating the effects of the coronavirus situation to our services on our website www.rinnekoti.fi.

Thank you for your understanding and cooperation. Concern for the well-being of our customers and our staff is common. If you have any questions, please contact us.

 

Aiheeseen liittyvät