5.11.2019

Mun jalat alko pomppia musiikin tahtiin. Pyörätuolia oli hyvä ohjata.

Rinnekodin Kulttuuriryhmässä opiskeltiin viime keväänä, mitä vapaaehtoistyö on ja mitä se ei ole. Samalla mietittiin, millaista vapaaehtoistyötä kulttuuriryhmäläiset haluaisivat tehdä ja mistä sellaista voisi löytyä. Kevään aikana videoitiin myös vapaaehtoistyön hissipuheita ja lähdettiin vapaaehtoistyön hakuun. Anu osallistui tapaamisiin ja hänen hissipuheensa poiki vapaaehtoistoimintapaikan Toiminta- ja kommunikaatioryhmässä. Mitä Anu oikeastaan tekee ja millaista vapaaehtoistyö on Anun mielestä ollut?

Anu ja Sari tanssivat muskarissa

Anu on ollut maanantaisin Sarin vapaaehtoiskaverina muskarissa. Muskari pidetään toimintakeskus Martin juhlasalissa ja sinne osallistuu väkeä eri toimintaryhmistä. ”Mervi pitää sitä ja mä vähän niin kuin autan TKR:n Saria” Anu kertoo vapaaehtoistehtävästään. ”Siinä aluksi kierrätetään soittorasiaa ja on se alkumusiikki” Anu sanoo ja jatkaa ”Mä olen Sarin kädet.”

Lokakuun muskarissa pysähdyttiin siihen, että valoa alkaa olla koko ajan entistä vähemmän. Pimeyden Pimeys -biisin aikana valot sammuivat tilasta kokonaan. Valoa oli vain käsissä kannettavissa lampuissa. Anu tanssitti Saria pyörätuolissa musiikin tahtiin. ”Musiikki tekee mulle paremman olon ja hyvän mielen” Anu aloitti ja jatkoi: ”Tanssin Sarin kanssa, koska musiikki alkoi ja bassot kuulu hyvin. Mun jalat alko pomppia musiikin tahtiin. Pyörätuolia oli hyvä ohjata.”

Anu on tutustunut Sariin paremmin. ”Välillä Sari pitää mua kädestä. Sari hymyilee joskus, ja jos mä laitan käden Sarin olkapäälle, Sari painaa korvan mun kättä vasten. Mä olen tutustunut Sariin paremmin muskarissa”, Anu kertoo. ”Haluan jatkaa tätä ja olla pidempään,” Anu päättää.

Teksti ja kuva Maija Rimpiläinen

Aktiivisuutta kehitysvammaisten arkeen -hankkeessa kokeillaan kaikenlaisia vapaaehtoistoiminnan muotoja. Tuettu vapaaehtoistoiminta perustuu käsitykseen, että vapaaehtoistoiminta on kansalaisoikeus. Jokaisella pitäisi olla mahdollisuus tehdä itselleen merkityksellistä vapaaehtoistyötä, sillä se voi olla avain osallisuuteen.

Aiheeseen liittyvät