1.6.2021

Muraaliteokset herättävät seinät eloon Lakistossa

Kesän aikana muraaliteoksia maalataan Toimintakeskus Martin ja hallintorakennuksen läheisyyteen viisi kappaletta. Muraaliteokset johdattelevat asiakkaiden toiveista unelmamaisemiin. Rinnekodin asiakkaat ovat olleet vahvasti mukana teosten suunnittelussa ja nyt myös toteutuksessa, kun muraaleja lähdetään maalaamaan. Kohteisiin lisätään myös keraamisia yksityiskohtia ja virtuaalista lisättyä todellisuutta.

Kaksi henkilöä maalaamassa muraalia seinää vaaleansinisellä maalilla.

Petri Laukkanen ja Lakiston työtoiminnan asiakkaat aloittivat muraaliteosten maalaamisen Lakistossa toukokuun loppupuolella.

Muraaliteokset toteutetaan yhteistyössä taiteilija Petri Laukkasen kanssa. Yhteistyö käynnistyi jo reilu vuosi sitten, kun suunnittelutyöt aloitettiin ideoiden kartoittamisella. Piirroksiin Lakiston työtoiminnan asiakkaat hahmottelivat unelmamaisemiaan, joiden pohjalta nyt lopulliset teokset valmistuvat.

– Muraaliteoksissa tulee näkymään paljon luontoa, kuten tropiikkia ja paratiisia. Vaikka meillä on luonnokset käsissämme, prosessi on jatkuva – suunnitelmat varmasti elävät vielä maalausvaiheessakin, Laukkanen kertoo.

Lakiston työtoiminnan erityisohjaaja Kaisa Lahti on tuonut erityisosaamisellaan muraaliteoksiin myös maalipinnasta poikkeavan ulottuvuuden, keraamiset yksityiskohdat.

– Niillä saadaan hieman erilaista pintaa teoksiin. Olemme asiakkaiden kanssa tehneet esimerkiksi mustikoita ja mansikoita sekä muuta luonnosta löytyvää yksityiskohtaa, Lahti selventää.

Oman lisänsä muraaliteoksiin tuo myös lisätty todellisuus, mitä ei aiemmin ole muraaliteosten yhteydessä toteutettu. Ideana on, että mobiiliapplikaation avulla ja muraaliteosta osoittamalla seinän teos lähtee liikkeelle mobiililaitteen ruudulla.

– Teoksiin saadaan näin yksi ulottuvuus lisää ja kokemuksesta tulee kokonaisvaltaisempi. Lisätyn todellisuuden avulla saamme lisättyä muraaliteoksiin esimerkiksi ääntä. Odotan jo mielenkiinnolla, millainen lopputuloksesta tulee, Laukkanen kuvailee.

Muraaliteokset julkistetaan avajaisissa, joita vietetään perjantaina 20. elokuuta. Muraaliteoksista tehdään myös virtuaalikierros, jotta teoksiin voi tutustua myös etänä.

Aiheeseen liittyvät