28.3.2022

Näin tuemme autismikirjon henkilön aistisäätelyä

Autismitietoisuuden viikkoa vietetään 28.3. – 1.4. ja viikon aikana sinulla on mahdollisuus tutustua Toimintakeskus Aarteeseen Espoon Lakistossa. Teemaviikolla asiakkaat ja ohjaajat esittelevät joka arkipäivä Rinnekodin Facebook-sivuilla arkeansa sekä erityisesti aisteja aktivoivaa ja rentouttavaa toimintaansa.

Kaikki ihmiset kokevat ja tiedostavat ympäristöään aistien kautta. Autismikirjon henkilöillä on aistien suhteen yli- ja aliherkkyyksiä ja se vuoksi Toimintakeskus Aarteessa kiinnitetään huomiota siihen, että tarjotaan asiakkaille aistisäätelyä tukevaa toimintaa. 

Autismitietoisuuden viikon aikana nähdään, kuinka yksikössä järjestetään toimintaa muun muassa aistiympäristönä upean Lakiston alueen mahdollisuuksien kautta. Lisäksi tarjoutuu mahdollisuus päästä kurkistamaan muun muassa maku- ja hajuaistia aktivoivaan kulttuurituokioon sekä kasveilla sisustettuun hiljaiseen huoneeseen, jonne on mahdollisuus mennä rauhoittumaan aistiärsykkeiltä. 

Lähtökohtana Aarteessa on, että asiakkaiden toiveet otetaan toiminnan suunnittelussa vahvasti huomioon”, kertovat Aarteessa ohjaajana työskentelevät Pia ja Noora. Asiakkaiden toiveiden pohjalta onkin järjestetty muun muassa aistituokioita, retkiä lähiympäristöön, sekä tehty makulautasia.

Aistihetki voi myös kuormittaa liikaa

Aistisäätelyä tukevaa toimintaa järjestäessä on tärkeää tulkita ja olla aktiivisesti läsnä asiakkaan kanssa, jolloin huomataan, jos tilanne käy asiakkaalle liian kuormittavaksi 

Tuttu ohjaaja voi tulkita tilanteen kuormittavuuden asiakkaan eleistä ja ilmeistä, mutta jotkut asiakkaat myös itse sanoittavat tuntemuksiaan. Asiakkaan on myös aina mahdollisuus keskeyttää toiminta niin halutessaan”, Pia kertoo.  

Aistituokioihin jokainen asiakas voikin osallistua sen mukaan, mikä hänelle tuntuu parhaalta. Tuokioita voidaan myös pitää lyhyinä hetkinä eri aikaan toimintapäivästä. Asiakkaille myös tarjotaan mahdollisuus tauon pitämiseen aina kun he itse sitä tarvitsevat.  

Tästä pääset Rinnekodin Facebook-sivuille, jossa voit seurata autismitietoisuuden viikolla Toimintakeskus Aarteen toimintaa. Tervetuloa siis viettämään kanssamme autismitietoisuuden viikkoa!

Aiheeseen liittyvät