1.10.2021

Nyt on pojalla hieno koti

Espoon Viherlaaksoon avautui syyskuun alussa Rinnekodin asumisen tuen palveluja tarjoava Sointu, jonne muutti ikääntyneitä kehitysvammaisia henkilöitä. Tyytyväisiä, uuteen kotiin muuttaneita asukkaita ovat Väinö, Pertti ja Kari, jotka ovat asuneet Rinnekodin palveluissa jo aiemmin. Jokainen heistä avasi mielellään oven uuteen kotiinsa, kertoi muutosta ja esitteli paikkoja. Tyytyväisyys huokui jokaisen kasvoilta

Sisustuspuuhat vielä kesken

Pertti avaa iloisena oven ja kutsuu kotiinsa. Hän näyttää kuvaansa Rinnekodin historiasta kertovasta Polulta tielle -kirjasta ja kertoo asuneensa pitkään Espoon Lakistossa. Pertti onkin monille tuttu ”pyöräilevä posteljooni” Lakiston raitilla. Pertistä tuntui mukavalta muuttaa kaupunkimaisempaan ympäristöön. Polkupyörä muutti mukana, mutta hän ei ole vielä ehtinyt tutustua pyöräreitteihin lähistössä.

”Tähän tulee hylly”, Pertti näyttää. Oma pieni keittiönurkkaus on vielä kesken. Tärkeä uusi hankinta on oma kahvinkeitin, jonka Pertti kertoi käyneensä ostamassa Myyrmannista.

Sisustuspuuhat ovat kesken. Pertti esittelee verhot ja tauluja, jotka hän aikoo ripustaa seinälle. Korista löytyy suosikkiartistin Arja Korisevan kuva.

Mies pitää kädessään kehystettyä valokuvaa.

Muuttolaatikossa on vielä Arja Korisevan kuva. Se pitäisi saada pikaisesti seinälle, Pertti pohtii.

Esteettömyys on tärkeää

Väinö liikkuu pyörätuolilla ja kertoo, että nyt mahtuu paremmin liikkumaan kuin vanhassa kodissa. Käytävät ovat leveät ja myös oma wc-kylpyhuone on esteetön. ”Hyvä koti”, sitä Väinö toistaa useasti ja esittelee paikkoja innoissaan. Soinnun pihamaalla on pieni hyötypuutarha, joka on suunniteltu esteettömäksi. Väinö käy pihalla mielellään ja on jo tutustunutkin hyötypuutarhan kasveihin. Mustaherukan lehdet tuoksuivat kuulemma hyvältä.

Väinö kertoo, että oman asunnon ikkunasta on mukava seurata uuden kotikadun elämää. Väinö on laittanut piirustuspöydän ikkunan alle ja juttutuokiomme ohessa syntyykin värikäs taideteos.

Mies istuu ikkunan ääressä.

Väinö nauttii piirtämisestä ja uuden kotikadun elämän seuraamisesta.

Uusia maisemia, tuttuja kavereita

Kari hurauttaa taksilla pihaan ja kiiruhtaa haastatteluun. Matka ei tuntunut pitkältä, päinvastoin, on kuulemma kiva nähdä vähän uusia maisemia. Kari käy edelleen Lakistossa Paulin pajalla ja kertoo, että ”Oli hyvä työpäivä tänään.”

Mies istuu punaisella sohvalla.

Karin mielestä yhteisessä oleskelutilassa on mukava katsella televisio-ohjelmia kavereiden kanssa.

Kari kertoo, että muutto uuteen asuntoon tuntui hyvältä. Äiti ja sisko ovat jo käyneet kylässä. Kari kertoo äidin sanoneen, että ”Nyt on pojalla hieno koti”. Kari on tyytyväinen, sillä nyt äiti asuu lähempänä. Uusi koti tuntuu rauhalliselta, vaikka moni asia onkin muuttunut. Tuttuja kavereita asuu edelleen naapureina, sekin tuntuu Karista hyvältä. Yhteinen oleskelutila on tullut jo tutuksi ja Kari kertoo, että on katsellut telkkaria siellä kavereiden kanssa.

Muuttolaatikoita on edelleen purkamatta myös Karin asunnossa. Pikkuhiljaa asetutaan taloksi ja sisustellaan, Kari tuumaa. Erityisen mielissään Kari on uudesta punaisesta ja pehmeästä matosta. Jotain muutakin uutta Kari aikoo hankkia uuteen kotiinsa.

**

Soinnun viereen avautuu myöhemmin syksyllä asumisen tuen palveluja tarjoava Säde, jonne on parhaillaan henkilökunnan rekrytointi käynnissä. Lue lisää: www.rinnekoti.fi/rekry

Aiheeseen liittyvät