15.10.2020

Omaohjaaja nuoren tukena Kasvunkoti Taimissa

Espoon Lakistossa hiljattain avautuneessa Kasvunkoti Taimissa arki nuorten kanssa rakentuu selkeiden rakenteiden ja aikataulujen varaan. Nuoret käyvät koulua, harrastavat ja tekevät asioita yksilöllisten viikko-ohjelmien mukaisesti.

– Arki sisältää myös päivittäin erilaista yhdessä suunniteltua toimintaa. Laitamme esimerkiksi ruokaa yhdessä ja samalla opettelemme tärkeitä arjen taitoja, kertoo yksikön johtaja Markus Karvinen.

– Nuoret pääsevät itse vaikuttamaan yhteiseen toimintaan, sitä varten on viikoittain sohvapalaverit, jatkaa Karvinen.

Kasvunkoti Taimi on väliaikainen koti alle 18-vuotiaille kehitysvammaiselle lastensuojelun sijoittamille lapsille. Taimissa asuvat lapset saavat yksilölliset erityistarpeet huomioivaa hoitoa, kasvatusta ja kuntoutusta.

– Omaohjaaja on nuoren oma lähityöntekijä, jonka kanssa nuori voi toteuttaa toivomiaan asioita esimerkiksi retkeillen, urheillen, elokuvissa käyden tai vaikkapa ostoksilla käyden, kuvailee Karvinen yhteistyötä.

Omaohjaaja myös opastaa muuta työryhmää nuoren kasvatukseen liittyvissä asioissa kasvatus- ja hoitosuunnitelman mukaisesti. Kasvunkoti Taimissa työskentelee moniammatillinen tiimi sosionomeja, sairaanhoitajia sekä lähihoitajia. Työntekijöiden osaamisessa korostuu vammaistyön ja lastensuojelun osaaminen sekä monipuoliset yksilölliset lisäkoulutukset.

Lakisto tarjoaa monipuolisen ja turvallisen kasvuympäristön

Kasvunkoti Taimessa nuoret pääsevät itse vaikuttamaan niin yksikön yhteisten tilojen kuin omien huoneidensa sisustukseen. Sisustuksen ja muun viihtyisyyteen vaikuttavien tekijöiden pohdinta on vasta alkanut nuorten kanssa.

Karvinen pitää sitä tärkeänä, että nuoret viihtyvät ja heillä on turvallinen olo.

– Kasvunkoti Taimissa jokaisella nuorella on oma huone ja lisäksi meillä on kaksi yhteiskäytössä olevaa olohuonetta ja keittiö, jotka sijaitsevat yhdessä kerroksessa. Saunatilat ja erillinen musiikkihuone sijaitsevat kellarikerroksessa, kertoo Karvinen

Espoon Lakisto on luonnonrauhassa sijaitseva pieni kylä, jossa on monipuoliset ja esteettömät harrastus mahdollisuudet. Alueelta löytyy retkeilymahdollisuuksia, kuntosali, liikuntasali, uimahalli, frisbeegolfpuisto ja leikkikenttä. Alueella toimii myös peruskoulu, lounaskahvila ja muita Rinnekodin tarjoamia palveluita.

Nuoren tavoitteet kirjataan yksilölliseen hoito- ja kasvatussuunnitelmaan, joka laaditaan yhteistyössä nuoren, hänen omaohjaajan, sosiaalityöntekijän sekä vanhempien tai muun nuorelle tärkeän läheisen kanssa yhteistyössä.

-Teemme perheiden kanssa tiivistä yhteistyötä, joka pohjautuu avoimuuteen ja toisemme kunnioittamiseen. Vanhemmilla on mahdollisuus tulla vierailemaan nuoren luona Kasvunkoti Taimissa ja järjestämme myös mahdollisuuden yöpyä, vanhemmat tulevat kauempaa.

– Meille on nyt ensimmäiset kaksi nuorta muuttanut yksikköön ja loput nuoret muuttavat yksikköön pikkuhiljaa tämän vuoden aikana. Tämän johdosta emme ole vielä palkanneet kaikkia työntekijöitä. Jos sinulla on sote-alan koulutus ja olet kiinnostunut työskentelystä Kasvunkoti Taimissa, ota rohkeasti yhteyttä, Karvinen jatkaa.

Aiheeseen liittyvät