10.12.2021

Perhehoidon koulutuspäivässä korostui yhdessäolo

Mitä kuuluu? Onpa kiva nähdä! Voi kun on mukava tavata pitkästä aikaa! Nämä sanat toistuivat marraskuun viimeisenä perjantaina useaan kertaan, kun Rinnekodin perhehoitajat tapasivat toisensa. Korona on vaikuttanut paljon perhekotien elämään ja yhteisen tapaamisen toteutuminen oli nytkin hiuskarvan varassa, kun koronatilanne muuttui päivä päivältä huonommaksi. Edellisestä yhteisestä kohtaamisesta oli kulunut kaksi vuotta ja tarve nähdä toisia oli suuri.

Perhehoidon palvelualuejohtaja iivi Koivu

Blogin kirjoittanut palvelualuejohtaja Iivi Koivu tukee perhehoitajia työssään visiomme mukaisesti ”Ihmistä lähellä”.

Edellisestä johtuen perhehoidon koulutuspäivässä oli tärkeintä olla yhdessä. Päivän sisältö oli suunniteltu niin, että yhteiselle keskustelulle jäi mahdollisimman paljon aikaa. Toimimme kahdessa pienessä ryhmässä, joka teki kohtaamisen ja puhumisen vieläkin helpommaksi. Sen lisäksi, että oli mahdollisuus puhua, keskityimme tietoisesti myös kuuntelemaan toinen toisiamme.

Kuunteleminen ei ole aina kovin helppoa, sillä ajatukset lähtevät nopeasti harhailemaan omille teilleen. Välillä huomaa miettivänsä vaikkapa jo omaa puheenvuoroaan, kun toinen vielä puhuu. Siksi on tärkeä kiinnittää huomiota kuuntelemiseen, olla kiinnostunut toisesta ja kysyä lisäkysymyksiä toisen kertomasta. Kuulluksi tulemisen tunne vahvistaa!

Kohtaamisia ja vertaistuellista keskustelua tarvitaan

Kahdessa pienryhmässä oli päivän aikana erilaista toimintaa. Ensimmäisessä ryhmässä uppouduttiin mielenterveyden ensiapukurssin kautta mielenterveyteen elämäntaitona. Käytiin läpi tunnetaitoja, elämän kriisejä ja keinoja, joilla huolehtia omasta ja muiden mielenterveydestä. Kokemuksia jaettiin ja toiminnallisiin osioihin heittäydyttiin ennakkoluulottomasti.

Toisessa ryhmässä vieraili iltapäivällä perhehoitajat Sisko ja Juhani, jotka ovat toimineet perhehoitajina yli 50 vuotta. Juhlistimme heidän pitkää matkaansa ja muistelimme merkittäviä tapahtumia vuosien varrelta. Päivän päätteeksi korostui tunne ja kokemus siitä, kuinka toisten kohtaamista ja verstaistuellista keskustelua oli kaivattu.

Välittäminen tarttuu! Olen jostakin kirjasta itselleni muistiin kirjoittanut, että välittäminen on psykologinen virus, jonka leviämistä kannattaa edistää. Se tarttuu parhaiten lähikontaktissa ja keskinäisessä suhde- ja tunneviestinnässä toisten kanssa. Kun olemme toisten kanssa heistä kiinnostuen, heitä kuunnellen ja heidän kanssaan innostuen, tartutamme samaa asennetta myös muihin. Tämä on vastavoima korona-arkeen, jossa pyritään pitämään riittävää fyysistä etäisyyttä ja ehkäisemään viruksen leviämistä.

Mikäli osaamme katsella maailmaa ja sen menoa positiivisista näkökulmista, voimme ehkä paremmin ja saamme myös kohtaamamme ihmiset voimaan paremmin.

Blogin kirjoittanut Iivi Koivu työskentelee perhehoidon palvelualuejohtajana.

 

Oletko sinä kiinnostunut perhehoitajuudesta? Järjestämme Eteva kuntayhtymän kanssa kehitysvammaisten ja muiden erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden perhehoitajaksi valmentavan kurssin alkuvuodesta 2022. Lue lisää tästä linkistä >>

Aiheeseen liittyvät