15.3.2021

Rohkeaa puhetta seksuaalisuudesta Etälivessä

Pian tulee kuluneeksi vuosi siitä, kun Rinnekodin etänä järjestettävä päivätoiminta eli Etälivelähetykset käynnistyivät. Vuoden aikana etänä järjestettävä päivätoiminta on kehittynyt huimasti ja tuokioita on pidetty jo pian 400. Etälivessä sanoitettu ja sävelletty asiakkaiden kanssa biisejä, tehty draamaharjoituksia, puhuttu uutisista, tutkittu erilaisia ilmiöitä ja muun muassa opittu maailmasta virtuaalisen oppimisympäristön Lyftan avulla. Tänä keväänä Hyvää oloa arkeen -ryhmässä on ollut mukana myös seksuaalineuvoja.

Henkilöitä istumassa sohvalla ja katsomassa seinälle heijastettua videota.

Toimintakeskus Lyylin asiakkaita seuraamassa Etäliveä viime kesänä.

Ohjaaja Emma Skogman työskentelee Rinnekodin Kipparissa ja opiskelee työnsä ohella seksuaalineuvojaksi. Hän otti minuun yhteyttä ja ehdotti rohkeasti yhteistyötä, joka kuulosti heti todella mielenkiintoiselta. Emma toi esille sen, että kehitysvammaisten henkilöiden seksuaalisuudesta puhutaan usein hyssytellen ja unohdetaan se, että seksuaalisuus on tärkeä osa ihmistä. Hän ehdotti minulle, että mitäs jos yhdessä kävisimme seksuaalisuuteen liittyviä asioita etälivessä asiakkaiden kanssa läpi.

Häpeäkseni huomasin aluksi itsekin haluamattani hieman punastelevani aiheelle ja pohtivani, voiko tällaisia “seksijuttuja” käsitellä. Mutta onneksi tajusin itsekin sen, että seksuaalisuuteen liittyvistä asioista, kuten ihmissuhteista, ystävyydestä, seurustelusta, omasta kehosta ja sen toiminnasta sekä siitä huolehtimisesta on tärkeä puhua rohkeasti ääneen myös kohderyhmämme kanssa.

Nakukuvien katselu ruudulta ei naurattanut vaan oli mielenkiintoista

Emma oli mukana ryhmässämme kolmena kertana. Ensimmäisellä kerralla pohdimme omaa sukupuoli-identiteettiämme, katselimme kuvia naisista, miehistä sekä tytöistä ja pojista. Tämän jälkeen rohkeasti Emma läväytti näytölle piirretyt nakukuvat, joissa oli miehen ja naisen vartalot. Pohdimme millaisia naisen ja miehen kehot ovat ja miten ne eroavat toisistaan. Asiakkaat osasivat taitavasti nimetä ruumiinosia päästä varpaisiin ja kaikkea siltä väliltä. Vastoin ennakko-oletuksiani edes peppu, pimppi tai pippeli ei aiheuttanut huvitusta vaan yhdessä ihan reilusti pohdimme myös esimerkiksi sitä, miksi naisella on tissit ja miehellä ei. Osa asiakkaista oli aiheesta selvästi vilpittömän kiinnostuneita ja yhdessä selvitimme tähänkin syyn.

Jännittävää oli se, kun Emma oli ottanut mukaan ison laukun, joka oli täynnä hygieniatarvikkeita. Sieltä hän nosteli kameran eteen vuorotellen muun muassa suihkusaippuaa, shampoota, kynsiviilan, terveyssiteen, hiusharjan, partahöylän, jne. Me muut jännityksellä aina katsoimme, mitähän laukusta tulee seuraavaksi ja sitten pohdimme ääneen, mihin mitäkin esinettä tai asiaa tarvitaan.

Miksi tämä on tärkeää? Itse ajattelen, että mitä enemmän asiakas tarvitsee apua henkilökohtaisesta hygieniasta huolehtimiseen, sen tärkeämpää näistä asioista on puhua. Kuvittele, että itse et pystyisi peseytymään ilman ohjaajan tukea. Eikö olisikin tärkeää, että ymmärrät, miksi sinut autetaan iltaisin suihkutuoliin, riisutaan paljaaksi ja intiimeimmätkin alueesi pestään?

Toisella kerralla keskityimme puhumaan ihmissuhteista, ystävyydestä ja seurustelusta. Asiakkaat kertoivat, mitä he tykkäävät kavereidensa kanssa tehdä. Pohdimme yhdessä sitä, mitä treffeillä käyminen tarkoittaa ja mitä on seurustelu. Tämä on aihe, jonka olen huomannut vähän väliä nousevan pinnalle. Se selvästi mietityttää monia ja siksi olikin mahtavaa, kun oli ammattilainen avaamassa asiaa.

Oikeus päättää omasta kehosta

Viimeisellä kerralla keskustelimme muun muassa siitä, minkälainen on hyvä ja minkälainen on huono kosketus sekä siitä minkälaisia asioita on yleisesti hyväksyttävää tehdä yleisellä paikalla ja mitkä taas ovat sellaisia asioita, jotka ovat yksityisiä. Asiakkaat muuten muistuttivat upeasti myös, että koronan takia esimerkiksi kättely ja pussailu ei ole nyt julkisella paikalla hyväksyttävää. Mielipiteitä jakoi se, saisiko normaalioloissa julkisella paikalla pussailla. Tärkeää mielestäni on myös se, että Emma toi taitavasti esille sen, mitä yksityisesti saa halutessaan esimerkiksi omassa kodissaan omassa rauhassa tehdä – jokaisella on oikeus kosketella itseään eikä siinä ole mitään pahaa. Kaikki eivät toisaalta sitä tykkää tehdä ja sekin on ok.

Emman kanssa lähetyksiä suunnitellessani ja jutellessani hän toi esille huomionsa ja huolensa siitä, että hänen kokemuksensa mukaan todella monet kehitysvammaiset asiakkaamme eivät koe, että heidän kehonsa kuuluu heille. On todella surullista, että jotkut ovat ehkä oppineet, että itsetyydyttäminen on väärin. Emma myös kertoi arvelevansa, että monet kehitysvammaiset eivät myöskään tunnu tietävän sitä, että he myös saavat päättää, kuka heihin koskee. Tämäkin on vaikea aihe ja siksipä juuri ajattelen, että näistä asioista todellakin pitää puhua – ja ei ainoastaan missään henkilökunnan kahvipöytäpalavereissa vaan nimenomaan itse asiakkaiden kanssa. Rohkeasti vain!

Kokemuksesta voin sanoa, että ohjaajankin korvia saattaa vähän punottaa, mutta kun vauhtiin pääsee niin hyvin se menee!

Blogin kirjoittanut Matleena Myllyrinne toimii Suunnittelijana Rinnekodilla ja tehtävään kuuluu etälivelähetysten sisällöllisen suunnittelun ja toteutuksen lisäksi keskeisesti palvelun aktiivinen kehittäminen. Lisäksi Matleena toimii Rinnekodin Rekrylähettiläänä, johon liittyen hän mm. tekee aktiivisesti oppilaitostyötä sekä päivittää Rinnekodin sosiaalista mediaa.

 

Rinnekodin Etälivelähetykset jatkuvat tänäkin keväänä päivittäin klo 10-11 sekä klo 13-14. Tervetuloa mukaan! Katso viikko-ohjelma tästä linkistä.

Rinnekodin Selkeästi seksistä -projektissa (2016-2017) tehtiin selkokielistä seksuaalikasvatusmateriaalia ammattilaisille sekä puheeksiottamisen tueksi läheisille, jotta seksuaaliterveyskasvatus voidaan kohdentaa jokaisen yksilöllisiä tarpeita vastaavaksi. Tutustu projektissa luotuihin materiaaleihin tästä linkistä.

 

 

Aiheeseen liittyvät