14.10.2019

Subsoccer saa jalkoihin vipinää

Kasvunkoti Onnin ja Ilonan kaapeissa on pelipaitoja aivan kuin odottamassa tätä hetkeä. Yksikköön nimittäin toimitettiin tällä viikolla testattavaksi 4 Feet Underin kehittämä Subsoccer pöytäjalkapallopeli. Ensimmäiset testipelit vahvistivat sitä ajatusta, että nyt käsillä on peli, jonka parissa yksikön lapset ja nuoret varmasti viihtyvät.

Mira Paakko ja Jarmo Lonkola pelaavat Subseccer pöytäjalkapallopeliä Jarno Saarisen ja Markus Toivasen seuratessa vierestä sohvalla.

Kasvunkoti Onnin ja Ilonan vastaava ohjaaja Mira Paakko ja Lasten ja nuorten palvelujen johtaja Jarmo Lonkola pääsivät kokeilemaan Subsocceria. Taustalla peliä seuraamassa Markus Toivanen ja Jarno Saarinen.

Subsoccer on pöytäjalkapallopeli, jota pelataan jaloilla paripelinä läpinäkyvän pöytälevyn alla tekoviheriöllä. Kaksi tuolia toimivat pöydän päissä maaleina. Pelin isä Jarno Saarinen kertoo pöytiä olevan maailmalla noin 200 ja pelejä on pelattu arvioilta miljoona. Pelin hurmion on helppo ymmärtää – jo muutaman sekunnin jälkeen pelaajat nauravat ja eläytyvät peliin täysillä.

– Saimme vinkin, että tällainen on olemassa ja että voisimme peliä kokeilla. Yksikössämme on autismikirjon lapsia, joilla on tapana heittää tai potkaista kaikki kohti tulevat esineet poispäin. Siksi pallopelit ovat hyviä meille. Sisällä pelatessamme seinät kyllä pysäyttävät pallot, mutta muutoin joudumme niiden perässä täällä juoksemaan, Kasvunkoti Onnin ja Niilon vastaava ohjaaja Mira Paakko kertoo.

Kasvunkoti Onni ja Ilona Espoon Lakistossa tarjoaa pitkäaikaista, ympärivuorokautista sijaishuollon palvelua alle 18-vuotiaille lapsille ja nuorille. Yksikössä on erikoistuttu autismikirjon häiriöihin ja kehitysvammaisten lasten ja nuorten tukeen. Ensimmäisten päivien aikana lapset ja nuoret ovat päässeet kokeilemaan peliä, kukin omalla tavallaan.

Maailmalla jalkapallopöytäpeliä pelaavat kaikki lapsista vanhuksiin. 4 Feet Underin Jarno Saarinen ja Markus Toivanen odottavat mielenkiinnolla, millaista kokemusta ja näkemystä he saavat pelistään Rinnekodista, sillä niitä ei vielä ole jalkautettu juurikaan erityisryhmien pariin.

– Yrityksemme arvoihin kuuluu tasavertaisuus ja siksi olemme halukkaita tuotettamme myös kehittämään esteettömäksi ja kaikille saavutettavaksi, Saarinen ja Toivanen toteavat.

Videoupote.

Aiheeseen liittyvät