14.12.2021

Taikalattia tuo iloa lasten arkeen pienryhmäkodissa

Pienryhmäkoti Hillan ja Pyryn yhteisessä olohuoneessa kaikuu iloinen leikki ja tanssi taikalattialla. Taikalattia on moniaistiseen tutkimiseen, leikkimiseen, oppimiseen ja rentoutumiseen tarkoitettu vuorovaikutuksen väline, joka ilahduttaa pienryhmäkodin lapsia. Pienryhmäkoti Hilla ja Pyry tarjoaa tehostettua asumispalvelua alle 18-vuotiaille kehitysvammaisille ja autismikirjon lapsille ja nuorille. Oulun Metsokankaan alueella sijaitseva Pienryhmäkoti Hilla ja Pyry avasi ovensa syksyllä 2021. Lapset asuvat pienryhmäkodissa ja heidän arkeensa kuuluu koulunkäynti sekä kodin arkeen ja pieniin askareisiin osallistuminen.

Kasvua ja kehitystä tukeva koti

Pienryhmäkodissa lapset ja nuoret elävät mahdollisimman normaalia elämää. ”Lapsillemme puetaan aamuisin koulureppu selkään ja iltapäivisin teemme läksyjä yhdessä, ihan kuten lapsuuden kodissakin tehtäisiin”, kertoo Tuula Perämäki, joka toimii yksikönjohtajana. ”Lapsilla on kehitysvammaisuudesta tai autismikirjoista johtuen haasteita kotona asumisessa, joten tehtävämme täällä on luoda arjesta mieleinen ja kehitystä sekä varhaiskuntoutusta tukeva kokonaisuus.

Lapsen muuttaminen pienryhmäkotiin on koko perheelle iso muutos. ”Perheet ovat tehneet isoja ratkaisuja ja luottaneet siihen, että lapsen on hyvä olla ja kasvaa meillä. Haluamme olla tämän luottamuksen arvoisia ja tehdä parhaamme lasten ja perheiden hyväksi”, Perämäki sanoo. ”Teemme lasten perheiden kanssa tiivistä yhteistyötä ja he ovatkin meille tärkeä yhteistyökumppani. Vanhemmuus ei ole kadonnut minnekään”, Perämäki jatkaa. Yhteistyötä tehdään monella tavalla: Lapsen kasvatussuunnitelma tehdään yhdessä läheisten ja lapsen kanssa.   Lapset ovat, mahdollisuuksien mukaan, vanhempiensa viikonloppuisin ja vanhemmat voivat vierailla lapsen luona yksikössämme.

Taikalattia

Pienryhmäkoti Hillan ja Pyryn yhteisessä olohuoneessa kaikuu iloinen leikki ja tanssi taikalattialla. Taikalattia on moniaistiseen tutkimiseen, leikkimiseen, oppimiseen ja rentoutumiseen tarkoitettu vuorovaikutuksen väline, joka ilahduttaa pienryhmäkodin lapsia.

Osallistava arki

”Lasten arkipäiviä rytmittää koulunkäynti ja monet heistä ovat viikonloppuisin oman perheensä kanssa”, Perämäki kertoo. Elämä pienryhmäkodissa on monella tapaa samanlaista kuin missä tahansa kodissa: ulkoillaan, leikitään, tehdään läksyjä, askarrellaan ja harrastetaan, Perämäki luettelee. ”Interaktiivinen taikalattia on ekstraa, samoin iso Yeti-tabletti, joista lapset nauttivat.” Lisäksi yksikköön on rakenteilla aistihuone. ”Lasten aistipoikkeavuudet ja arjen sietäminen tuovat haasteita olemiseen. Erilaisten aistiharjoitteiden avulla voimme tukea hyvinvointia esimerkiksi tuomalla virikkeitä tai vastaavasti auttaa rauhoittumaan.

”Lapset osallistuvat myös pieniin kodin askareisiin. Ruuanlaitto ja leipominen ovat heille tärkeä osallisuuden kokemus”, Perämäki kertoo. Pidämme lasten kanssa myös asukaskokouksia, joissa yhdessä suunnitellaan vaikkapa herkkuruokapäivän menu, yhteisiä retkiä ja muuta tekemistä. ”Huolehdimme siitä, että jokainen lapsi pystyy osallistumaan kokoukseen, sietokykynsä mukaisesti, ja sen päätöksien tekemiseen. Lapsella voi olla tarvetta esimerkiksi puhetta tukevien ja korvaavien kommunikaatiomenetelmien käyttöön. Henkilökuntamme tukee sekä kommunikaatiossa että tuetussa päätöksenteossa ja siten vahvistaa lapsen osallisuutta.”

 

 

 

 

 

 

Aiheeseen liittyvät