2.12.2020

Taitoliinassa syntyy itsetehtyjä, uniikkeja kädentaitotuotteita

Rinnekodin kädentaitoryhmä Taitoliinassa asiakkaat työskentelevät päivittäin eri kädentaitotekniikoiden parissa. Taitoliinan tuotteita on muun muassa erilaiset tekstiilituotteet, keramiikka ja omilla kuoseilla painatetut leikkuulaudat ja tarjottimet. Taitoliinassa perustuotteiden lisäksi myös asiakkaiden omat ideat saavat tilaa, jolloin tuotoksena on omannäköinen ja ajatuksella tehty lahja vaikkapa lähimmäiselle.

Nainen hymyilee katsoen kameraan ompelukoneen takaa.

Sari ompelee Taitoliinassa matonkuteita isoksi lankakeräksi, jotta niistä voidaan valmistaa kudekangasta eri tuotteisiin.

Liinu ja Sari istuvat pöydän ääressä ja kertovat kumpikin vuorollaan päiviensä kulusta Taitoliinassa. Kumpikin on selvästi sitä mieltä, että Taitoliina on paras paikka heille. Täällä tapaa päivittäin ystäviä, ohjaajat ovat auttavaisia ja tsemppaavia. Kaiken lisäksi pääsee tekemään itselle rakasta asiaa – käsitöitä.

Sari kertoo olevansa erikoistunut etenkin kangaspuilla mattojen ja pöytäliinojen tekemiseen. Niinkin paljon, että löytää itsensä usein auttamasta Taitoliinan muita asiakkaita.

– Kuteiden jatkamisessa autan muita, kun sen osaan. Tulee hyvä mieli, kun voi auttaa toista ja hän pääsee työssään eteenpäin, aikoinaan koulussa kangaspuilla tekemisen taidon oppinut Sari kertoo.

Taitoliinassa kudotaan kierrätyskuteista ja muista langoista kankaita, joista valmistetaan muun muassa tietokone- ja tablettisuojuksia, laukkuja, kaulahuiveja, tyynyjä ja säkkituoleja. Paljon muitakin tekniikoita ja materiaaleja on käytössä. Ideoita kaikkiin käsityötuotteisiin pohditaan usein sen mukaan, mikä on ajan henki.

– Pidämme ajoittain ideointipajoja asiakkaiden kanssa. Asiakkailta tulee hyviä ajatuksia tuotteisiin ja yhdessä lähdemme pohtimaan, miten niitä lähdetään toteuttamaan, erityisohjaaja Kaisa Lahti sanoo.

Viimeisimpänä Liinu esimerkiksi suunnitteli ja toteutti jouluisen istuinalustan, jonka hän on ottanut mukaan haastatteluhetkeen. Siihen on taiteiltu erivärisiä elementtejä joulun teemasta. Ideoita Liinu kertoo pohtivansa monesti ihan vain omasta päästään. Hän myös tykkää selailla kädentaitoihin liittyviä kirjoja ja lehtiä.

– Minusta on kivaa, kun työkaverit ja ohjaajat kehuvat töitäni. Päivät Taitoliinassa ovat iso juttu minulle, ne auttavat jaksamaan, Liinu toteaa.

Henkilö viikkaa valkoista käsityöteosta, jossa on punaisia, sinisiä, keltaisia ja vihreitä jouluisia kuvioita.

Liinu on taittelee kasaan tekemäänsä jouluista istuinalustaa. Työssä toistuvat hänelle mieleiset värit ja jouluiset elementit.

Tavoitteellista toimintaa

Taitoliina tunnettiin aiemmin Rinnekodin tekstiili- ja käsityöpajana. Uuden nimen myötä Taitoliina ottaa harppauksen eteenpäin tuotteiden tunnettuuden lisäämiseksi. Taitoliinalle on perustettu myös oma instagram-tili @Taitoliina.

– Olemme olleet säännöllisesti mukana eri tapahtumissa myymässä asiakkaiden tekemiä upeita tuotteitamme. Toivottavasti pystymme jatkossa lisäämään näitä tilaisuuksia, Kaisa Lahti kertoo.

Kädentaitotuotteiden lisäksi Taitoliinassa tehdään paljon muutakin, taideorientaatiolla painotettuja pidempiä projekteja.

– Tällä hetkellä työstämme asiakkaiden kanssa pidempää Elämään puu -projektia. Projektissa asiakkaat pääsevät pohtimaan omaan elämään liittyviä merkityksellisiä asioita kuten esimerkiksi omia vahvuuksiaan. Projektin tavoitteena on asiakkaiden itsetunnon ja itsetuntemuksen vahvistaminen. Lisäksi projektin tavoitteena on tuoda asiakkaille näkyväksi heidän elämässään olevia positiivisia asioita, Kaisa Lahti kertoo.

– Puut valmistetaan eri kädentaitotekniikoita käyttäen – maalaten, savesta muotoillen ja kankaanpainantatekniikkaa käyttäen, Lahti kuvailee.

Taitoliinassa on hyvä meininki

Kaksi henkilöä seisovat ja pitävät kädessään Taitoliinassa tehtyjä tuotteita.

Taitoliinassa asiakkaat ovat tehneet keraamiset omakuvat seinälle. Liinu ja Sari esittelevät omakuvien edessä ryhmässä tehtyjä keramiikkavateja.

Palataan vielä Sariin ja Liinuun, jotka ovat siirtyneet jo seuraavien tehtävien pariin. Liinu kertoo haluavansa oppia huovuttamaan vielä paremmin. Perustekniikka onnistuu, mutta vielä olisi juttuja, joita voisi oppia. Sarille ei tule mieleen mitään yksityiskohtaista, vaikkakin hän toteaa uusien juttujen opettelun olevan aina piristävää.

Joulun aika on näkynyt Taitoliinassa jo jonkin aikaa, sillä asiakkaat tekivät muun muassa joulukortteja luovan välittämisen yhteisö Siskot ja Simot Joulupostia ikäihmisille -kampanjaan. Ja niin on ilmeisesti myös kuulunut.

– Yleensä kuunnellaan töitä tehdessämme jotain hyvää musiikkia, riippuen vähän fiiliksestä ja hetkestä. Joululaulujakin on jo kuunneltu. On ihanaa, kun kaikki lähtevät yhdessä laulamaan, se on tosi kiva juttu, Sari iloitsee.

 

Taitoliinassa tehtyjä tuotteita on myynnissä Espoon Lakistossa sijaitsevassa lounaskahvila Ainoliinassa ja Puutarhamyymälässä. Tuotteita voi tiedustella myös sähköpostitse taitoliina@rinnekoti.fi.

Aiheeseen liittyvät