AJANKOHTAISTA BLOGIT RINNEKOTI 90v OTA YHTEYTTÄ ANNA PALAUTETTA
Minun kotini - parasta täällä on yhteisöllisyys ja kivat asukaskaverit


Videolla omasta kodistaan kertoo 29-vuotias Juha, joka asuu ryhmäkodissa.

Missä asut:
Asun ryhmäkodissa Espoossa. Muutin omaan kotiin vanhempien luota viisi vuotta sitten.

Kodissa parasta:
Yhteisöllisyys ja kivat asukaskaverit. Lisäksi meri ja kirjasto ovat lähellä!

Mihin tarvitset apua ohjaajilta:
Ruuanlaittoon, pyykinpesuun ja asiointiin. Turvalliseen asumiseen.

Työ ja harrastukset:
Käyn töissä mediapajalla, jossa tehdään esimerkiksi Marttis-verkkolehteä.  Luen paljon ja osallistun kirjapiiriin. Bändikerhossa olen solistina. Katson myös elokuvia - suosikkejani ovat Turhapuro-elokuvat.

Haaveena:
Muutto yksiöön tavallisessa kerrostalossa, joskus tulevaisuudessa.

 

Koti Rinnekodissa

Asumispalvelujemme tavoitteena on tukea henkilöä niin omassa kodissaan kuin kodin ulkopuolella niissä asioissa ja tilanteissa, joissa apua ja tukea tarvitaan. Videolla omasta kodistaan kertova Juha asuu ryhmäkodissa, jossa jokaisella asukkaalla on oma koti. Omassa kodissa on pieni keittiö ja oma kylpyhuone. Jokainen asukas vastaa itse oman kotinsa sisustamisesta ja siisteydestä. Ohjaajat auttavat ja opastavat tarvittaessa ja henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti.

Ryhmäkotiin kuuluu myös yhteiset tilat, joissa laitetaan ruokaa, syödään ja vietetään vapaa-aikaa yhdessä. Yhteistä toimintaa suunnitellaan asukaskokouksissa.

Rinnekodilla on yli 30 erilaista asumispalveluyksikköä ja asukkaina meillä on yli 450 henkilöä. Meillä on tarjolla erilaisia koteja, niin maalla kuin kaupungissa. Kerro toiveistasi - etsitään sinulle sopiva koti.

 

Koteihimme voit tutustua ”Toimipisteemme”-välilehdellä. Yksikön nimeä klikkaamalla avautuu esittely.

Vapaita asukaspaikkoja voit tiedustella Asiakkuustiimistämme puh. 02063 855 00. (Puhelu ei maksa enempää kuin normaali puhelinverkkomaksu)

Ohjaajan avustamana opin laittamaan itse ruokani


Vappu asuu Rinnekodin asumispalveluissa, omassa kodissaan. Vappu kertoo miten itsenäinen asuminen sujuu, mihin tarvitsee ohjaajan apua ja mitä hänen aktiiviseen vapaa-aikaan sisältyy.

”En ole koskaan elänyt yksin. Olen asunut monissa paikoissa, ja monissa niistä jouduin syömään ruokalassa. Kun neljä vuotta sitten muutin Espoossa tänne Rinnekodin asumispalveluun, sanoin että haluaisin laittaa ruokani itse.

Siitä se lähti. Ohjaajat opettivat minua ja opin kääntämään hellan nupit oikeaan asentoon, maustamaan ruuan ja paistamaan pihvin.

Suunnittelen ohjaajan kanssa ruuat tuleviksi päiviksi. Teemme kauppalistan ja käymme yhdessä kaupassa. Ruuan osaan tehdä jo itse, jos ohjaaja välillä avustaa. Lempiruokiani ovat lasagne ja kalakeitto.

”Kun ohjaajat kysyvät mitä minä haluan, tuntuu mukavalta.”

Raha-asioissa olen vähän tumpelo. On hyvä, että ohjaajat pitävät huolta etten tee heräteostoksia.

Käyn töissä muutamana päivänä viikossa. Menen sinne itse bussilla. Eilen tein mummonneliöitä, joista syntyy mattoja myyntiin. Tykkään virkata, maalata ja kirjoittaa runoja. Minua kiinnostavat vuodenajat.

Aikaisemmin kävin ohjaajan kanssa geokätköilemässä, metsässä ja kaupungissakin. Se oli mukavaa, mutta sitten lähialueen kätköt vähenivät. Nyt kuljeskelen luonnossa ilman kätköjä ja sekin on kivaa. Kun ohjaajat kysyvät mitä minä haluan, tuntuu mukavalta.

Olen myös ehdottanut matkaa Roomaan. Se ei ole toteutunut. Tallinnassa kyllä kävimme porukalla. Ja kylpylässä. Lauantaisin meillä on toimintapäivä, jonka ohjelman suunnittelemme kokonaan itse. Kaikki tapahtumat kirjataan kansioon, ja sitä on kiva katsella jälkeenpäin ja muistella mitä kivaa on tehty.

Ohjaajat ovat täällä ympäri vuorokauden. Öisin minä en täällä hypi vaan nukun, mutta tuntuu mukavalta että voi soittaa ohjaajalle jos tulee hätä.

 

 

Kuva: Sari Myllymäki

Suomen suurimmat avoimet ovet 12.10.


Rinnekodin kehitysvammaisille henkilöille tarkoitetun asumispalveluyksikön ovet avautuvat yleisölle Vantaan Lastutiellä

Suomalaisen Työn Liitto järjestää jäsenyritystensä kanssa Suomen suurimmat avoimet ovet 12.10. Yli sata yritystä avaa ovensa ympäri Suomea. Rinnekoti on mukana Made by Finland -kampanjassa ja avaa kehitysvammaisille tarkoitetun asumispalveluyksikkönsä ovet torstaina 12.10. klo 15-18, osoitteessa Lastutie 1, Vantaa. Kehitysvammaiset henkilöt esittelevät itse oman kotinsa.

-Lastutien asumispalveluyksikkö on koti 15 kehitysvammaiselle henkilölle. Jokaisella asukkaallamme on oma asunto, jossa on oma kylpyhuone, pieni keittiö ja lasitettu parveke. Asukkaat ovat itse saaneet valita huoneisiinsa seinämaalien värit ja sisustaa asuntonsa oman mielensä mukaisesti, kertoo palveluesimies Mari Fihlman.

Omien yksiöiden lisäksi asukkaiden yhteiskäytössä on alakerrassa sijaitsevat keittiö sekä ruokailu- ja oleskelutila. Yläkerrassa yhteiskäytössä on olohuone, pyykinpesuhuone sekä sauna- ja pesutilat. -Asukkaat osallistuvat yhteisiin kodin askareisiin kuten ruoanlaittoon ja siivoukseen työ- tai koulupäivänsä jälkeen, kertoo Fihlman.

Lastutiellä on koko ajan henkilökuntaa saatavilla. Asukkaiden tuen tarpeet ovat hyvin erilaiset ja se räätälöidään jokaiselle yksilöllisesti.  

-Jokainen saa elää meillä omannäköistään elämää. Ohjaamme asukkaitamme kohti itsenäisempää elämää. Se tapahtuu pienin askelin ja yhdessä harjoittelemalla, jatkaa Fihlman.

 

Lastutien asukkaat esittelevät oman kotinsa

Elina, 26 muutti Lastutielle lapsuuden kodistaan. Jarmo, 25 ja Kimmo, 57 muuttivat toisesta asumispalveluyksiköstä. He vakuuttavat viihtyvänsä hyvin, ja kaikki ovatkin asuneet Lastutiellä asumispalveluyksikön avautumisesta lähtien.

-Kaikki asukkaamme kävivät muuttovalmennuksessa, joka kesti reilun vuoden verran. Muuttovalmennuksessa tutustuttiin muihin taloon muuttaviin sekä opeteltiin taitoja, joita omassa kodissa asumiseen liittyy. Asukkaat pääsivät vierailemaan usein rakennustyömaalla ja tutustumaan tulevan kodin ympäristöön. Asukkaat pääsivät vaikuttamaan myös oman kotinsa värivalintoihin, kertoo Fihlman.

Itsenäisempään asumismuotoon kuuluu mm. se, että jokainen huolehtii oman kotinsa siivoamisesta ja pyykinpesusta. Elina kertoo, että siivoaminen on hänen lempipuuhaansa kotona. Jarmo puolestaan tykkää pelailla pleikkaa kotona. Hän liikkuu melko paljon lähiympäristössä, jossa on hyviä Pokemonien etsimispaikkoja. Kimmo nauttii oman kotinsa rauhasta ja lueskelee paljon. Hän on kiinnostunut kirkoista ja käy tutustumassa avustajansa kanssa eri kirkkoihin.

Ohjaajat ovat kaikille asukkaille tärkeitä henkilöitä. He itse kertovat, että tarvitsevat ohjaajan apua esimerkiksi rahankäytössä, kaupassa käynnissä ja kodin arkiaskareiden tekemiseen.

 

Kuva: Mikko Käkelä

Lisää tarinoita