AJANKOHTAISTA BLOGIT OTA YHTEYTTÄ ANNA PALAUTETTA
Ensimmäiset asukkaat ovat muuttaneet Nummelan Niittypeltoon


Rinnekoti on avannut uuden asumispalveluyksikön kehitysvammaisille henkilöille Nummelaan. - Uudessa Niittypellon yksikössä on modernit, valoisat, esteettömät asunnot ja ne täyttävät kaikki kehitysvammaisille henkilöille asetetut asumisen laatusuositukset. Niittypellon asukkaat muuttavat uusiin koteihin porrastetusti pitkin kevättä, muutama koti etsii vielä uusia asukkaita. Ihanaa on ollut nähdä sitä onnea ja iloa, mitä uusi koti on kunkin kasvoille tuonut, kuvailee pal-velupäällikkö Mari Pietarinen.

Nico on yksi Niittypellon uusista asukkaista. Hän on juuri täyttänyt 18 vuotta ja muutti ensimmäiseen omaan kotiinsa. Nico esittelee innoissaan omaa kotiaan. -Mä olen itse valinnut kaikki huonekalut ja muun sisustuksen, se on ihan parasta. Mun lempiväri on vihreä. Olen tosi onnellinen omasta kodistani, se on hieno, kertoo Nico.

Toinen uudesta kodistaan iloitseva on Piia. Molempia, Nicoa ja Piiaa muuttaminen vähän jännitti.  Jokainen muuttaja on saanut yksilöllistä muuttovalmennusta. Ennen muuttoja Piia ja Nico kävivät mm. tutustumassa uusiin koteihin ja pääsivät näin pohtimaan oman kodin tulevaa sisustusta, kertomaan omia toiveita ja haaveita sekä tutustumaan lähialueeseen, uusiin ohjaajiin ja naapureihin.

Toiminnan käynnistyessä panostamme toisiimme tutustumiseen, jotta saamme luotua yhteisöllisyyttä. Asukkaiden kanssa suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä yhteiset tilat ja piha-alueet. Lumien sulamista, grillijuhlia ja tupareita jo odotellaankin innolla, kertoo yksikön palveluesimies Anni Erolahti.

Niittypelto koostuu neljässä asuntoryhmästä, joissa painotetaan hieman erilaisia asioita ja henkilökunnan erityisosaaminen ja vahvuudet pääsevät kussakin kodissa esiin ja käyttöön.  Yksi asuntoryhmä toimii tukiasuntoina. Tukiasunnoissa tarjoamme mm. asumisvalmennusta ja harjoittelemme erityisesti itsenäisen elämisen taitoja ja mahdollisia polkuja eteenpäin. Kaikille asukkaille tehdään yksilölliset palveluiden toteuttamissuunnitelmat ja palvelu räätälöidään kullekin asiakkaalle juuri heidän tarpeitaan vastaaviksi yhteistyössä omaisten ja kotikuntien kanssa.

 

 

Jos olet kiinnostunut Niittypellon asumispalveluista, ota yhteys Asiakasohjaukseemme
Anu Havana puh. 0440 564 555 , anu.havana@rinnekoti.fi

 

 

 

Kaunis minä kolmessa päivässä


Monella asukkaallamme on taustalla rikkinäinen lapsuus, heikko itsetunto ja minäkuva. Kaikilla heillä on haa-veena olla ihan tavallinen ja kaunis. Ympäristön ennakkoluulot ja asenteet ovat kuitenkin kolhineet heidän haaveiden toteutumista ja itseluottamusta. Mikä auttaisi ja voimauttaisi meidän kauniita, arvokkaita ja ihania asukkaita? Voimauttavan valokuvauksen vetäjä Sari Myllymäki tuli eräänä maanantaina asukaskokouk-seemme ja esitteli mitä voimauttava valokuvaus on ja miten voisimme edetä. Sari lopetti esittelyn sanomalla ”leikitään kameroilla ja saadaan hyviä kuvia, olette kaikki kauniita”. Asukkaat tirskahtivat hermostuneeseen nauruun ja tunnelma oli hykertelevän innostunut.

Aluksi päätimme mennä Myyrmäkeen katsomaan ”Maailman ihanin tyttö”-näyttelyä, joka oli kauniisti esillä ja valokuvissa käytetyt puvut olivat myös nähtävillä. Tytöt ihastelivat pukuja. Aluksi katsottiin video, jossa eräs näyttelyn kuvatuista tytöistä kertoi tarinaansa lapsuuden turvattomuudesta ja lastenkoti Hyvösestä, omasta kehityksestään sekä lapsen saamisesta ja kasvatuksesta.

Video herätti monissa asukkaissa muistoja omista lastenkotiajoistaan sekä perhesuhteistaan. Asukkaat vaelsivat näyttelyn tiloissa vapaasti. Kuvat herättivät monissa epämieluisia tunteita ja lähdön hetkellä oli levoton tunnelma.

Kauneusillassa valmistauduttiin kuvauspäivään

Perjantaina järjestimme kauneusillan, johon kaikki halukkaat saivat osallistua. Osa kävi saunassa ja heille tehtiin kaurahiutaleista, hunajasta ja vedestä kasvonaamioita sekä ihon kuorinta-aineeksi annettiin karkeaa merisuolaa. Sitten kaunistauduttiin lakkaamalla kynnet. Osa tytöistä halusi valokuviin kiharat, joten hiuksia letitettiin seuraavaa kuvauspäivää varten.

Illalla kaikille katsottiin kuvauspäivää varten vaatteet valmiiksi ja sovittiin aikataulut. Aamulla matkattiin yhdessä Majalammelle kuvauksiin. Tytöt olivat pukeutuneet mm. prinsessaksi, morsiameksi ja keijuksi.

Ruuan jälkeen kokoonnuimme yhdessä katsomaan valokuvia, jotka heijastettiin valkokankaalle seinälle. Robin ja Cheek soivat taustalla, kun toiset asukkaat ja ohjaajat antoivat kuvista positiivista palautetta. Kuvien mallina toimineelle tuli varmasti hyvä olo. Kuvien katselun aikana kuului ihailtavia huokauksia ja ”vau” -kommentteja.

Valokuvia katseltiin vielä myöhemmin illalla ja kaikilla tuntui olevan hyvä mieli onnistuneesta päivästä. Olemme sittemmin teettäneet Hevosmiehen seinälle näitä hienoja kuvia, sekä koonneet yhteisen kuvakirjan tästä Kaunis minä -päivästä. Tytöt esittelevät näitä sukulaisille ja ystäville ylpeydellä aina kun he vierailevat meillä. Tämä nostaa varmasti heidän jokaisen itsetuntoaan sekä tekee näkyväksi sitä, että loppupeleissä olemme kaikki ihan samanlaisia ihmisiä. ”Jokainen haluaa samoja asioita kuin muutkin”. Ennakkoluulot ja asenteet ovat turhia.

 

Kirjoittaja: Mari Pietarinen
Kuvat: Sari Myllymäki

Kirjoitus on julkaistu aikaisemmin Rinneviesti -lehdessä, 3/2014

Valokuvista järjestettiin alkuvuodesta 2015 näyttely Kulttuurikeskus Malmitalolla Helsingissä. Näyttelyn tarkoituksena oli nostaa tietoisuuteen kauniit kehitysvammaiset ihmiset, joiden haaveena on olla ihan samanlainen, tavallinen ja normaali, kuten kaikki muutkin.

Minun kotini - parasta täällä on yhteisöllisyys ja kivat asukaskaverit


Videolla omasta kodistaan kertoo 29-vuotias Juha, joka asuu ryhmäkodissa.

Missä asut:
Asun ryhmäkodissa Espoossa. Muutin omaan kotiin vanhempien luota viisi vuotta sitten.

Kodissa parasta:
Yhteisöllisyys ja kivat asukaskaverit. Lisäksi meri ja kirjasto ovat lähellä!

Mihin tarvitset apua ohjaajilta:
Ruuanlaittoon, pyykinpesuun ja asiointiin. Turvalliseen asumiseen.

Työ ja harrastukset:
Käyn töissä mediapajalla, jossa tehdään esimerkiksi Marttis-verkkolehteä.  Luen paljon ja osallistun kirjapiiriin. Bändikerhossa olen solistina. Katson myös elokuvia - suosikkejani ovat Turhapuro-elokuvat.

Haaveena:
Muutto yksiöön tavallisessa kerrostalossa, joskus tulevaisuudessa.

 

Koti Rinnekodissa

Asumispalvelujemme tavoitteena on tukea henkilöä niin omassa kodissaan kuin kodin ulkopuolella niissä asioissa ja tilanteissa, joissa apua ja tukea tarvitaan. Videolla omasta kodistaan kertova Juha asuu ryhmäkodissa, jossa jokaisella asukkaalla on oma koti. Omassa kodissa on pieni keittiö ja oma kylpyhuone. Jokainen asukas vastaa itse oman kotinsa sisustamisesta ja siisteydestä. Ohjaajat auttavat ja opastavat tarvittaessa ja henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti.

Ryhmäkotiin kuuluu myös yhteiset tilat, joissa laitetaan ruokaa, syödään ja vietetään vapaa-aikaa yhdessä. Yhteistä toimintaa suunnitellaan asukaskokouksissa.

Rinnekodilla on yli 30 erilaista asumispalveluyksikköä ja asukkaina meillä on yli 450 henkilöä. Meillä on tarjolla erilaisia koteja, niin maalla kuin kaupungissa. Kerro toiveistasi - etsitään sinulle sopiva koti.

 

Koteihimme voit tutustua ”Toimipisteemme”-välilehdellä. Yksikön nimeä klikkaamalla avautuu esittely.

Vapaita asukaspaikkoja voit tiedustella Asiakkuustiimistämme puh. 02063 855 00. (Puhelu ei maksa enempää kuin normaali puhelinverkkomaksu)

Ohjaajan avustamana opin laittamaan itse ruokani


Vappu asuu Rinnekodin asumispalveluissa, omassa kodissaan. Vappu kertoo miten itsenäinen asuminen sujuu, mihin tarvitsee ohjaajan apua ja mitä hänen aktiiviseen vapaa-aikaan sisältyy.

”En ole koskaan elänyt yksin. Olen asunut monissa paikoissa, ja monissa niistä jouduin syömään ruokalassa. Kun neljä vuotta sitten muutin Espoossa tänne Rinnekodin asumispalveluun, sanoin että haluaisin laittaa ruokani itse.

Siitä se lähti. Ohjaajat opettivat minua ja opin kääntämään hellan nupit oikeaan asentoon, maustamaan ruuan ja paistamaan pihvin.

Suunnittelen ohjaajan kanssa ruuat tuleviksi päiviksi. Teemme kauppalistan ja käymme yhdessä kaupassa. Ruuan osaan tehdä jo itse, jos ohjaaja välillä avustaa. Lempiruokiani ovat lasagne ja kalakeitto.

”Kun ohjaajat kysyvät mitä minä haluan, tuntuu mukavalta.”

Raha-asioissa olen vähän tumpelo. On hyvä, että ohjaajat pitävät huolta etten tee heräteostoksia.

Käyn töissä muutamana päivänä viikossa. Menen sinne itse bussilla. Eilen tein mummonneliöitä, joista syntyy mattoja myyntiin. Tykkään virkata, maalata ja kirjoittaa runoja. Minua kiinnostavat vuodenajat.

Aikaisemmin kävin ohjaajan kanssa geokätköilemässä, metsässä ja kaupungissakin. Se oli mukavaa, mutta sitten lähialueen kätköt vähenivät. Nyt kuljeskelen luonnossa ilman kätköjä ja sekin on kivaa. Kun ohjaajat kysyvät mitä minä haluan, tuntuu mukavalta.

Olen myös ehdottanut matkaa Roomaan. Se ei ole toteutunut. Tallinnassa kyllä kävimme porukalla. Ja kylpylässä. Lauantaisin meillä on toimintapäivä, jonka ohjelman suunnittelemme kokonaan itse. Kaikki tapahtumat kirjataan kansioon, ja sitä on kiva katsella jälkeenpäin ja muistella mitä kivaa on tehty.

Ohjaajat ovat täällä ympäri vuorokauden. Öisin minä en täällä hypi vaan nukun, mutta tuntuu mukavalta että voi soittaa ohjaajalle jos tulee hätä.

 

 

Kuva: Sari Myllymäki

Suomen suurimmat avoimet ovet 12.10.


Rinnekodin kehitysvammaisille henkilöille tarkoitetun asumispalveluyksikön ovet avautuvat yleisölle Vantaan Lastutiellä

Suomalaisen Työn Liitto järjestää jäsenyritystensä kanssa Suomen suurimmat avoimet ovet 12.10. Yli sata yritystä avaa ovensa ympäri Suomea. Rinnekoti on mukana Made by Finland -kampanjassa ja avaa kehitysvammaisille tarkoitetun asumispalveluyksikkönsä ovet torstaina 12.10. klo 15-18, osoitteessa Lastutie 1, Vantaa. Kehitysvammaiset henkilöt esittelevät itse oman kotinsa.

-Lastutien asumispalveluyksikkö on koti 15 kehitysvammaiselle henkilölle. Jokaisella asukkaallamme on oma asunto, jossa on oma kylpyhuone, pieni keittiö ja lasitettu parveke. Asukkaat ovat itse saaneet valita huoneisiinsa seinämaalien värit ja sisustaa asuntonsa oman mielensä mukaisesti, kertoo palveluesimies Mari Fihlman.

Omien yksiöiden lisäksi asukkaiden yhteiskäytössä on alakerrassa sijaitsevat keittiö sekä ruokailu- ja oleskelutila. Yläkerrassa yhteiskäytössä on olohuone, pyykinpesuhuone sekä sauna- ja pesutilat. -Asukkaat osallistuvat yhteisiin kodin askareisiin kuten ruoanlaittoon ja siivoukseen työ- tai koulupäivänsä jälkeen, kertoo Fihlman.

Lastutiellä on koko ajan henkilökuntaa saatavilla. Asukkaiden tuen tarpeet ovat hyvin erilaiset ja se räätälöidään jokaiselle yksilöllisesti.  

-Jokainen saa elää meillä omannäköistään elämää. Ohjaamme asukkaitamme kohti itsenäisempää elämää. Se tapahtuu pienin askelin ja yhdessä harjoittelemalla, jatkaa Fihlman.

 

Lastutien asukkaat esittelevät oman kotinsa

Elina, 26 muutti Lastutielle lapsuuden kodistaan. Jarmo, 25 ja Kimmo, 57 muuttivat toisesta asumispalveluyksiköstä. He vakuuttavat viihtyvänsä hyvin, ja kaikki ovatkin asuneet Lastutiellä asumispalveluyksikön avautumisesta lähtien.

-Kaikki asukkaamme kävivät muuttovalmennuksessa, joka kesti reilun vuoden verran. Muuttovalmennuksessa tutustuttiin muihin taloon muuttaviin sekä opeteltiin taitoja, joita omassa kodissa asumiseen liittyy. Asukkaat pääsivät vierailemaan usein rakennustyömaalla ja tutustumaan tulevan kodin ympäristöön. Asukkaat pääsivät vaikuttamaan myös oman kotinsa värivalintoihin, kertoo Fihlman.

Itsenäisempään asumismuotoon kuuluu mm. se, että jokainen huolehtii oman kotinsa siivoamisesta ja pyykinpesusta. Elina kertoo, että siivoaminen on hänen lempipuuhaansa kotona. Jarmo puolestaan tykkää pelailla pleikkaa kotona. Hän liikkuu melko paljon lähiympäristössä, jossa on hyviä Pokemonien etsimispaikkoja. Kimmo nauttii oman kotinsa rauhasta ja lueskelee paljon. Hän on kiinnostunut kirkoista ja käy tutustumassa avustajansa kanssa eri kirkkoihin.

Ohjaajat ovat kaikille asukkaille tärkeitä henkilöitä. He itse kertovat, että tarvitsevat ohjaajan apua esimerkiksi rahankäytössä, kaupassa käynnissä ja kodin arkiaskareiden tekemiseen.

 

Kuva: Mikko Käkelä

Lisää tarinoita