AJANKOHTAISTA BLOGIT OTA YHTEYTTÄ ANNA PALAUTETTAKoti - Yksilötarinat

Hyvä ja turvallinen lapsuus rakentuu arjen rutiineista

Meneillään olevaan valtakunnalliseen kehitysvammaisten laitosasumisen purkamiseen liittyen Rinnekodin lastenyksiköt muuttuvat pienryhmäkodeiksi. Uutta palvelumuotoa on rakennettu palvelupäällikkö Tiina-Maria Sandeliuksen johdolla.

– Lasten pienryhmäkotityyppinen asuminen on palvelumuotona hyvin uutta niin meille palveluntuottajille, lasten perheille kuin kehitysvammaisille lapsille palveluja ostaville kunnillekin, kertoo Sandelius. 

– Hyvällä suunnittelulla ja yhteistyötä tekemällä saamme rakennettua lapsen tarpeista lähtevän kodinomaisen hoidon, jatkaa Sandelius. 
Muutosta aitiopaikalta on seurannut Einolan ja Annalan esimiehenä aloittava Tuija Hyvönen, jolle työn monimuotoisuus ja ihmisläheisyys ovat tärkeitä asioita. Einola on koti autistisille ja psyykkisesti oireileville lapsille. Annalan lisäksi Rinnekodin Hiialassa hoidetaan autisminkirjon lapsia. Lasten arki on eri yksiköissä asiakasryhmästä ja iästä riippuen vähän erilaista. 

– Arkeen kuuluu paljon samoja asioita kuin tavallisissa perheissäkin. Arkea rytmittävät koulun tai kerhon- käynti, erilaiset terapiat ja harrastukset, ilot ja surut, mahdollisuus oppimiseen ja valintojen tekemiseen, kuvailee Hyvönen lasten arkea. Tänä aamuna suurin osa lapsista on lähtenyt Rinnekodin erityiskouluun, joka sijaitsee kävelymatkan päässä. 

Rinnekodin lapsilla on nimetty omaohjaaja. Lapset saavat paljon läheisyyttä ja aikuisen aitoa, kiireetöntä läsnäoloa helpottamaan koti-ikävää, kun vanhemmat eivät ole paikalla, kertoo Hyvönen. 

–Monet lapset käyvät ahkerasti kotilomilla viikonloppuisin ja loma-aikoina, ja vanhemmat vierailevat meillä viikoittain, jatkaa Hyvönen. Kehitysvammaisen lapsen hoitaminen kotioloissa on ollut usein mahdotonta toteuttaa lapsen hoidontarpeen, vanhempien töissä käynnin tai sisarusten huomioimisen vuoksi. 

Useimmiten lasten polku jatkuu Rinnekodin lastenyksiköiden kautta täysi-ikäisten asumisyksikköön tai lastensuojelun jälkihuollon itsenäistymisyksikköön. Tilapäis- ja tutkimusjaksoilla käyvillä lapsilla asuminen voi jatkua edelleen vanhempien luona tai sitten lapset muuttavat näiden jaksojen kautta Rinnekodin palvelujen piiriin. Jokaiselle lapselle pyritään löytämään juuri hänelle parhaiten sopiva asumismuoto. Useimmiten kehitysvammaiset lapset tarvitsevat jollakin tavoin tuettua asumista loppuelämänsä ajan. 

Hyvösellä itsellään on neljä lasta ja kokemusta vanhempien välisestä vertaistuen voimaannuttavasta vaikutuksesta. Hän toivoo aktiivista yhteistyötä vanhempien kesken, sillä näin lapsille saadaan luotua paras mahdollinen lapsuus. 

Rinnekodin lasten ja perheiden palveluissa kasvua 

Rinnekodin lasten ja perheiden palvelut tarjoavat tukea lasten kasvuun ja perheiden jaksamiseen. Sijaishuollon palvelussa on ympärivuorokautista kuntouttavaa hoitoa ja kasvatusta sekä avopalveluna esimerkiksi tukea perheiden arjessa jaksamiseen. 

– Kasvunkotiemme lapset ovat kehitysvammaisia tai erityistä tukea tarvitsevia, lastensuojelun sijoittamia lapsia. Toimintamme tavoitteena on kuntouttaa lasta ja hänen perhettään siten, että heidän voimavaransa lisääntyisivät ja perheen yhdistäminen olisi mahdollista, kertoo palvelupäällikkö Tiina-Maria Sandelius. Espoon Lakistossa sijaitsevassa Kasvunkoti Onni ja Ilonassa on paikkoja yhteensä 10 lapselle. Heidän kuntouttamisessaan hyödynnetään erityisesti liikuntaa ja taidekasvatusta. Kasvunkoti Elli ja Niilossa, Helsingin Pitäjänmäessä, on tällä hetkellä tilaa 7 lapselle, mutta yksikkö on laajentumassa uusien tilojen myötä 6 paikalla. 

Omakoti Sofia tarjoaa turvalliset puitteet itsenäistymiselle 

Omakoti Sofia on asumisharjoittelua tarjoava palvelu Helsingin Malminkartanossa. Sen toiminta käynnistyi alkusyksystä.  

– Asumisharjoittelua tarjotaan täysi-ikäisille nuorille esimerkiksi sijaishuollon jälkeen. Omakoti Sofiassa nuori voi harjoitella omatoimista asumista ja itsenäistymistä turvallisesti, sillä ohjaajat ovat ympäri vuorokauden tarvittaessa apuna, kertoo Sandelius 8-paikkaisen asumisharjoitteluyksikön toiminnasta.
Kasvunkodit ovat lastensuojelun yksiköitä kehitysvammaisille tai muuten erityistä tukea tarvitseville lapsille. 

Asumisharjoittelua tarjoava Omakoti Sofiassa täysi-ikäistynyt tai nuori aikuinen voi turvallisesti harjoitella itsenäistä asumista, myös lastensuojelun sijaishuollon jälkeen.

Teksti ja kuva | Taina Rönnqvist

Artikkeli on julkaistu alun perin Rinneviestissä 3/2016.

Lisää tarinoita