AJANKOHTAISTA BLOGIT OTA YHTEYTTÄ ANNA PALAUTETTAKoti - Yksilötarinat

Itsenäinen asuminen onnistuu tukipilarien avulla

Vappu esittelee innostuneena tekemiään käsitöitä ja maalauksia. Niitä syntyy viikoittain Espoon kaupungin työ- ja päivätoiminnassa, jonne Vappu menee itse bussilla. Saunalahdesta Soukkaan on lyhyt matka. 

Vappu asuu omassa yksiössään Saunalahdessa. Aluksi koko porukka söi yhdessä, mutta se ei tuntunut Vapun mielestä kivalta. Ohjaajien avustuksella Vappu otti pieniä askeleita kohti itsenäisempää elämää. 

– Ensin laitoin aamu- ja iltapalat itse. Ja nyt laitan kaikki ateriani itse omassa asunnossani, kertoo Vappu. Hän suunnittelee ohjaajan kanssa ruokalistan ja käy itse kaupasta hakemassa tarvittavat aineet. Ohjaajat huolehtivat monipuolisesta ja terveellisestä ruokavaliosta. 
Vappu pesee pyykit itse ja siivoaa oman asuntonsa. 

– Raha-asioissa tarvitsen tukea, sillä muuten tuhlailisin liikaa, naurahtaa Vappu. Museot ja taidenäyttelyt kiinnostavat Vappua ja hän sai idean Museokortin hankinnasta. Ohjaaja avusti sen hankinnassa. 

– Viime viikolla kävin Kansallismuseossa katsomassa Sibelius-näyttelyn. Meillä oli toimintapäivä, mutta muut eivät halunneet tulla. Mä menin sitten yksin ja kiertelin ympäri museota. Sibeliuksella oli komea hattu, muistelee Vappu. 

Toimintapäivät ovat saunalahtelaisten viikon kohokohtia. Jokainen vuorollaan vetää päivän ohjaajan avustuksella. Päivä alkaa asukaskokouksella ja sen jälkeen tehdään yhdessä vetovastuussa olevan ideoi maa ohjelmaa. Toimintapäivinä on mm. pidetty levyraatia, käyty lenkillä ja retkillä. Toimintapäivien tapahtumat kirjoitetaan tarinaksi ja tallennetaan yhteiseen kansioon.

– Tarinoita ja kuvia on kiva katsella yhdessä jälkeenpäin ja muistella mitä on tehty, kertoo Sari Myllymäki. Asukaskokouksissa käydään läpi yhteisiä ajankohtaisia asioita ja kuukausittain teemana on myös turvallisuusasiat.

Asukas mukana rekrytoinnissa 

Ohjaajalla on tärkeä rooli niin Vapun kuin monen muunkin Rinnekodin asukkaan elämässä. Saunalahteen oltiin syksyllä palkkaamassa uusia ohjaajia, ”ohjuksia”, kuten Vappu heitä leikkisästi kutsuu. Vappu oli mukana haastattelemassa ja esitti tiukkoja kysymyksiä, jotka liittyivät mm. sitoutumiseen, joustavuuteen, pitkämielisyyteen, jaksamiseen ja miksi me kehitysvammaiset olemme kiinnostavia. 

Saunalahdessa esimiehenä työskentelevä Sari Myllymäki on erittäin tyytyväinen rekrytointiprosessiin. 

– Haastattelussa saimme aikaiseksi aitoa vuoropuhelua asiakkaan ja tulevan työntekijän kanssa, kertoo Myllymäki. Haastattelussa käyneet olivat myös mielissään, että kohtasivat tulevan ohjattavansa. 

– Haastateltavat kertoivat myöhemmin, että tästä välittyi todellinen asiakaslähtöisyys, hyvä henki ja halumme kehittyä. Päädyimme Vapun kanssa valitsemaan saman ohjaajan, emmekä ole katuneet, jatkaa Myllymäki.

Teksti ja kuva | Taina Rönnqvist

Kuva: Vappu (vas.) ja Sari harrastavat molemmat valokuvausta. Vappu esittelee Sarille uusimpia kuviaan.

Artikkeli on julkaistu alun perin Rinneviestissä 1/2016.

Lisää tarinoita