AJANKOHTAISTA BLOGIT OTA YHTEYTTÄ ANNA PALAUTETTAKoti - Yksilötarinat

Lupa mokailla

Miten siivet kantavatkaan, kun yritän lähteä lentoon? Mitä jos putoan? Kuka minut nostaa ylös, vai nostaako kukaan? Montako kertaa voin yrittää ja epäonnistua? Entä jos sittenkin onnistun?

RK-Asunnot Hevosmies perustettiin loppuvuodesta 2012. Heti silloin päätimme henkilökunnan kesken sopia Hevosmiehen toimintakulttuurin sellaiseksi, mikä tukee virheistä oppimiseen ja kokeilemiseen yksilöllisesti korostaen asukkaiden vahvuuksia, voimavaroja sekä osallisuutta. Tavoitteenamme oli ja on edelleen jokaisen asukkaan mahdollisimman hyvä arki ja sitä kautta myös kokonaisvaltaisesti hyvä oma elämä. 

Hevosmies on monelle asukkaalle ensimmäinen koti. Ryhmäkodin, laitoksen tai lapsuudenkodin jälkeen ovet ovat auki maailmaan ensimmäistä kertaa. Tämä aiheutti asukkaissa erilaisia tunteita, niin hyvässä kuin pahassa. Muistamme varmasti jokainen sen hetken, kun nuorena muutimme ensimmäisen kerran omaan asuntoon, ilman vanhempien sääntöjä ja ohjeita. 

Kaikki alkoi muuttovalmennuksesta

Käynnistimme prosessin asukkaisiin tutustuen jo muuttovalmennuksessa. Kaikessa tekemisessä korostimme tulevaa, emme niinkään keskustelleet siitä, miten asiat ovat ennen olleet. Suunnittelimme jokaisen kanssa yksilöllisesti asumisen haaveita ja tavoitteita sekä kävimme erilaisin tehtävin läpi pelkoja ja odotuksia liittyen muuttoon.

Monen haave oli esimerkiksi saada itselleen pankkikortti. Kokeilimme tätä ja yhdellä se toimi, toisella taas toistuvasti ei. Kokeilun jälkeen pystyimme kuitenkin asukkaan kanssa käymään läpi, huomasiko hän miten hänen kaikki rahansa menivätkin olueen, tupakkaan tai kavereille, eikä hänellä ollut enää rahaa esimerkiksi ruokaan tai WC-paperiin. 

Perustelujen jälkeen asukas ymmärsi, että tarvitsee vielä hieman apua rahankäytössä ja ryhtyi ottamaan ohjausta vastaan. Korostimme koko ajan, että rahankäyttöä harjoitellaan ensin yhdessä, minkä jälkeen hän saa mahdollisesti rahat jälleen omaan käyttöönsä, kunhan on oppinut käyttämään niitä myös ruokaan. Perustelujen ja riskien arvioinnin kautta nuoret hyväksyivät tietyt asiat paremmin ja luottamusta henkilökuntaan alkoi syntyä. 

Lopussa kiitos seisoo 

Hevosmiehessä tällainen ”yksilöllinen mokailukulttuuri” on kasvattanut ja opettanut meidän nuoria asukkaita sekä heidän itsetuntoaan merkittävästi. Heidän on ollut pakko ottaa myös itse vastuuta omista valinnoistaan ja tekemisistään. Välillä on otettu yksi askel taakse, mutta hetken päästä onkin harpattu kaksi askelta eteen. 

Kolmessa vuodessa on nähty paljon onnea ja iloa onnistumisen kokemuksista. Joidenkin asukkaiden kanssa olemme todella pitkällä itsenäisessä elämässä. Osan kanssa toistamme edelleen samoja asioita ja keskusteluja. 

Tämä työ vaatii ohjaajilta paljon sitoutumista ja kärsivällisyyttä. Helpoin tie tämä ei ammattilaisen näkökulmasta ole, mutta pitkällä aikavälillä hyvinkin palkitseva. Välillä ei voi kuin kokeilla, sekä toistaa joitain asioita uudestaan kerta toisensa jälkeen. 

Mistä lopulta tiedämme, että käytäntö on ollut hyvä? Se välittyy asukkaista. Alkuun ehkä kivinenkin tie on nyt kokeiltu ja tehty, ja asukkaat kiittelevät.

Teksti ja kuvat | Mari Pietarinen, RK-Asuntojen palvelupäällikkö

Artikkeli on julkaistu alun perin Rinneviestissä 1/2016.

RK-Asunnot Hevosmiehessä pidetään kodista huolta yhdessä. Artikkelin ensimmäisessä kuvassa on Hevosmiehen asukas imuroimassa.

Hevosmiehen asukkaat lähtivät kesällä 2015 yksissä tuumin kuuntelemaan Robinia. 

Hevosmiehen asukkaat lähtivät kesällä yksissä tuumin kuuntelemaan Robinia. 

Lisää tarinoita