AJANKOHTAISTA BLOGIT OTA YHTEYTTÄ ANNA PALAUTETTAKoti - Yksilötarinat

Onnistumisen avaimet ryhmäkodista omaan asuntoon: Lotan tarina

Alkuvuosi 2015 oli Lotta Poutiaiselle jännittävää aikaa. Lotta sai kuulla tammikuussa 2015 uudesta asumisyksiköstä Sylvesteristä. Se on kerrostalo, jossa kaikilla asukkailla olisi ihan omat kodit. Ajatus omasta asunnosta, jossa saisi olla omassa rauhassa, mutta jossa ohjaajien tuki ja turva olisi kuitenkin lähellä, kiehtoi Lottaa valtavasti. Lotta oli viimeiset kahdeksan vuotta asunut Rinnekodin ryhmäkodissa, missä oli viihtynyt erinomaisesti ja elämä siellä oli sujunut hyvin. Uusi mahdollisuus kuitenkin kiinnosti, joten Lotta osallistui yhdessä vanhempiensa kanssa uuden yksikön esittelytilaisuuteen. Esittelyn kuultuaan Lotta innostui uudesta kodista välittömästi ja teki vanhempiensa kanssa päätöksen uuteen kotiin muuttamisesta. 

Edessä olivat kaksi jännittävää kuukautta ennen muuttoa. Niiden aikana Lotta osallistui uuden yksikön muuttovalmennustilaisuuksiin, täytti ohjaajan kanssa muuttovalmennukseen liittyvää kirjallista materiaalia muun muassa omaan arkeen ja elämäänsä liittyvistä asioista sekä tapasi uuden yksikön esimiehen. Lotalla oli myös kaikenlaisia hankintoja, joita hän tarvitsisi uudessa kodissa. Muuttoa odotellessa Lotta tekikin äitinsä kanssa tarvittavia ostoksia keräten kasaan puuttuvia tarvikkeita. Lotalle hankittiin muun muassa oma pölynimuri, suihkuverho sekä keittiö- ja ruoanvalmistustarvikkeita. Uuden kodin Lotta sisusti oman mielensä ja makunsa mukaisesti.

Lotta pääsi muuttamaan Sylvesteriin heti maaliskuun alussa, kun yksikön toiminta käynnistyi. Erittäin mieluisaa Lotalle oli se, että vanhasta ryhmäkodista Sylvesteriin muutti samaan aikaan kaksi hänen kaveriaan. Myös yksi ohjaaja siirtyi työskentelemään sinne. Uuteen yksikköön siirtyminen oli Lotalle iso askel elämässä eteenpäin. Olihan hän asunut ryhmäkodissa jo pitkään ja tottunut siellä oleviin käytäntöihin ja rutiineihin. Uusi koti toi mukanaan paljon uusia ulottuvuuksia. Sylvesterissä jokainen asukas valmistaa päivittäiset ruokansa omassa asunnossaan ja käy kaupassa valitsemassa itselleen mieleiset ruokatarvikkeet ohjaajien tuella, avulla tai ohjauksella. Ryhmäkodissa Lotta oli tottunut syömään työtekijöiden valmistamaa ruokaa eikä ollut esimerkiksi koskaan käyttänyt veistä.

Flamencoa ja itämaista tanssia harrastava Lotta kuuntelee usein musiikkia kotonaan.

Flamencoa ja itämaista tanssia harrastava Lotta kuuntelee usein musiikkia kotonaan.

Ensimmäisten viikkojen jännityksen ja uuteen ympäristöön totuttelun jälkeen Lotan arki Sylvesterissä alkoi sujua erittäin mukavasti. Sylvesterin henkilökunta sai ilokseen todeta, miten Lotta muutamien päivien aikana oppi itsenäisesti tekemään aamupalan ja valmistautumaan töihin lähtöön.  Joitain kuukausia myöhemmin Lotta halusi alkaa syödä aamupalaksi puuroa ja opetteli valmistamaan itselleen aamupuuron. Kaupassakäynti, joka ei ollut aiemmin kuulunut Lotan arkiaskareisiin, alkoi sujua rutiinilla. Lotta oppi pian tekemään itselleen kauppalistan ja valitsemaan suunnitelmansa tarvikkeet kaupasta. Nyt kuluneen puolentoista vuoden jälkeen Lotan taidot ruoanvalmistuksessa ja kodinhoidossa ovat kehittyneet niin valtavasti, että Sylvesterissä on voitu todeta, että Lotasta on kuoriutunut todella kätevä emäntä, joka mielellään kokeilee myös uusia reseptejä.

Monet ryhmäkodin asukkaat ja heidän omaisensa saattavat pohtia onko omassa asunnossa yksinäistä, riittävätkö taidot tai pitäisikö olla itsenäisempi. Lotan esimerkki onkin näitä pohdintoja ajatellen erinomainen. Jokainen voi oppia uusia asioita, kun siihen on mahdollisuus ja motivaatio sekä tarvittava tuki ympärillä.  Lotalla on oma mieluinen asunto, jossa saa olla kaikessa rauhassa halutessaan, mutta yhteinen asukastupa on lähellä ja sinne voi aina mennä viettämään aikaa. Naapurissa asuu kavereita, joiden kanssa Lotta viettää aikaa katsellen Salkkareita tai musiikkia kuunnellen. Joskus iltaa vietetään yhdessä ruokaa laittaen. Ohjaajat ovat arjessa Lotan apuna yhdessä laaditun ohjaussuunnitelman mukaisesti. Ohjaajia voi milloin vain pyytää avuksi tai seuraksi. Kerran viikossa on asukaskokous, jossa Lotalla on myös mahdollisuus puhua itselleen tärkeistä asioista ja vaikuttaa esimerkiksi vapaa-ajan ohjelmaan ja Sylvesterissä asumiseen liittyviin asioihin. Yksikössä järjestetään yhteistä vapaa-ajan toimintaa, retkiä, risteilyjä ja illan viettoja vaikkapa karaoken merkeissä. Lisäksi Lotan vapaa-aika kuluu flamencon ja itämaisen tanssin parissa.

Teksti ja kuvat: Johanna Haaga-Shrestha

Artikkeli on julkaistu alun perin Rinneviestissä 3/2016.

 

Lisää tarinoita