AJANKOHTAISTA BLOGIT OTA YHTEYTTÄ ANNA PALAUTETTAKoti - Yksilötarinat

Suomen suurimmat avoimet ovet 12.10.

Rinnekodin kehitysvammaisille henkilöille tarkoitetun asumispalveluyksikön ovet avautuvat yleisölle Vantaan Lastutiellä

Suomalaisen Työn Liitto järjestää jäsenyritystensä kanssa Suomen suurimmat avoimet ovet 12.10. Yli sata yritystä avaa ovensa ympäri Suomea. Rinnekoti on mukana Made by Finland -kampanjassa ja avaa kehitysvammaisille tarkoitetun asumispalveluyksikkönsä ovet torstaina 12.10. klo 15-18, osoitteessa Lastutie 1, Vantaa. Kehitysvammaiset henkilöt esittelevät itse oman kotinsa.

-Lastutien asumispalveluyksikkö on koti 15 kehitysvammaiselle henkilölle. Jokaisella asukkaallamme on oma asunto, jossa on oma kylpyhuone, pieni keittiö ja lasitettu parveke. Asukkaat ovat itse saaneet valita huoneisiinsa seinämaalien värit ja sisustaa asuntonsa oman mielensä mukaisesti, kertoo palveluesimies Mari Fihlman.

Omien yksiöiden lisäksi asukkaiden yhteiskäytössä on alakerrassa sijaitsevat keittiö sekä ruokailu- ja oleskelutila. Yläkerrassa yhteiskäytössä on olohuone, pyykinpesuhuone sekä sauna- ja pesutilat. -Asukkaat osallistuvat yhteisiin kodin askareisiin kuten ruoanlaittoon ja siivoukseen työ- tai koulupäivänsä jälkeen, kertoo Fihlman.

Lastutiellä on koko ajan henkilökuntaa saatavilla. Asukkaiden tuen tarpeet ovat hyvin erilaiset ja se räätälöidään jokaiselle yksilöllisesti.  

-Jokainen saa elää meillä omannäköistään elämää. Ohjaamme asukkaitamme kohti itsenäisempää elämää. Se tapahtuu pienin askelin ja yhdessä harjoittelemalla, jatkaa Fihlman.

 

Lastutien asukkaat esittelevät oman kotinsa

Elina, 26 muutti Lastutielle lapsuuden kodistaan. Jarmo, 25 ja Kimmo, 57 muuttivat toisesta asumispalveluyksiköstä. He vakuuttavat viihtyvänsä hyvin, ja kaikki ovatkin asuneet Lastutiellä asumispalveluyksikön avautumisesta lähtien.

-Kaikki asukkaamme kävivät muuttovalmennuksessa, joka kesti reilun vuoden verran. Muuttovalmennuksessa tutustuttiin muihin taloon muuttaviin sekä opeteltiin taitoja, joita omassa kodissa asumiseen liittyy. Asukkaat pääsivät vierailemaan usein rakennustyömaalla ja tutustumaan tulevan kodin ympäristöön. Asukkaat pääsivät vaikuttamaan myös oman kotinsa värivalintoihin, kertoo Fihlman.

Itsenäisempään asumismuotoon kuuluu mm. se, että jokainen huolehtii oman kotinsa siivoamisesta ja pyykinpesusta. Elina kertoo, että siivoaminen on hänen lempipuuhaansa kotona. Jarmo puolestaan tykkää pelailla pleikkaa kotona. Hän liikkuu melko paljon lähiympäristössä, jossa on hyviä Pokemonien etsimispaikkoja. Kimmo nauttii oman kotinsa rauhasta ja lueskelee paljon. Hän on kiinnostunut kirkoista ja käy tutustumassa avustajansa kanssa eri kirkkoihin.

Ohjaajat ovat kaikille asukkaille tärkeitä henkilöitä. He itse kertovat, että tarvitsevat ohjaajan apua esimerkiksi rahankäytössä, kaupassa käynnissä ja kodin arkiaskareiden tekemiseen.

 

Kuva: Mikko Käkelä

Lisää tarinoita