AJANKOHTAISTA BLOGIT OTA YHTEYTTÄ ANNA PALAUTETTA
Rinnekodin Tekstiili- ja käsityöpajan Pop Up -myymälä avautuu Helsingin Kaapelitehtaalla

Kuvassa on Tekstiili- ja käsityöpajan asiakas. Hän istuu ulkona puisella penkillä ja hymyilee leveästi. Hänen ympärillään on pajalla valmistettuja lattiatyynyjä.

Rinnekodin Tekstiili- ja käsityöpajan Pop Up -myymälä on avoinna 1.-13.8. arkisin ma-pe klo 10-16. Myymälä sijaitsee PoT uP LaB:ssa, joka on Kaapelitehtaan sisäpihalla, Keramiikkakeskus Septarian aulassa oleva avoin näyttelytila. Myynnissä on monipuolisesti erilaisia sisustus- ja keittiötuotteita. Myymälän tuotoilla tuetaan Tekstiili- ja käsityöpajan asiakkaiden kulttuuri- ja taidetoimintaa. Tervetuloa tekemään ihania löytöjä!

Toiminnan tavoitteena edistää asiakkaiden osallisuutta ja tukea työelämän valmiuksia 

Erityisohjaaja Kaisa Lahti on valmistellut myymälää Tekstiili- ja käsityöpajan asiakkaiden kanssa:
- Pop Up -myymälän tavoitteena on edistää asiakkaittemme osallisuutta ja tukea heidän valmiuksiaan työelämään. Myymälä on uudenlainen ympäristö asiakkaillemme oppia uusia taitoja. Myymälässä asiakkaamme pääsevät harjoittelemaan asiakaspalvelutyötä aidossa ympäristössä. Tämä on asiakkaillemme uusi ja jännittävä asia.
- Olemme valmistaneet myymälää varten tuotteita kevään 2018 ajan. Asiakkaat ovat osallistuneet tuotteiden valmistusprosessin eri vaiheisiin ja jokainen on päässyt tuomaan oman työpanoksensa omalla tavallaan. Käytämme tuotteissamme esimerkiksi asiakkaiden piirtämiä kuvituksia. Suurin osa tuotteistamme on valmistettu alusta loppuun Tekstiili- ja käsityöpajalla.  Ekologiset arvot ovat meille tärkeitä, ja olemme käyttäneet osassa tuotteista kierrätysmateriaaleja. Olemme ylpeitä siitä, että tuotteemme ovat 100 % suomalaista käsityötä, Lahti jatkaa.

Tarjolla monipuolinen valikoima käsityönä valmistettuja sisustus- ja keittiötuotteita

Myynnissä on monenlaisia sisustus- ja keittiötuotteita. Valikoimasta löytyy mm. amppeleita, yrttiruukkuja, kulhoja, lautasia, leikkuulautoja, tarjottimia, ryijymattoja, virkattuja koreja ja lattiatyynyjä. Tekstiili- ja käsityöpajalla valmistetaan tuotteita erilaisin käsityötekniikoin, esimerkiksi virkaten, kangaspuilla kutoen ja muotoilemalla savesta. 
- Tekstiili- ja käsityöpajan asiakkaat harjoittelevat erilaisia käsityötekniikoita. Pyrimme löytämään jokaiselle asiakkaalle sopivan työtehtävän huomioiden asiakkaan yksilölliset tarpeet kuten esimerkiksi toimintakyky, vahvuudet sekä mielenkiinnon kohteet, kertoo Lahti.
- Asetamme yhdessä asiakkaan kanssa uusia tavoitteita, joita lähdemme harjoittelemaan.  Asiakkaan tavoitteena voi olla esimerkiksi uuden käsityötekniikan harjoittelu. Tavoitteenamme on, että asiakkaat pääsisivät toteuttamaan luovuuttaan monipuolisesti.

Jennille myymälä tarjoaa tilaisuuden työssäoppimiseen 

Jenni Tekstiili- ja käsityöpajalta toimii myyjänä Pop Up -myymälässä. Jenni asetti yhdessä ohjaajansa kanssa tavoitteeksi opetella käsityömyymälässä asiakaspalvelua ja muita myymälän hoitoon liittyviä tehtäviä, kuten myymälän siistinä pitämistä, somistelua, tuotteiden pakkaamista sekä hinnoittelua. Jenni on ollut mukana suunnittelemassa ja valmistamassa tuotteita, joten hän osaa myös kertoa tuotteista kattavasti. 

Yhteystiedot:
Keramiikkakeskus Septaria
Tallberginkatu 1 A, 00180 Helsinki
Esteetön kulku mahdollista Keramiikkakeskus Septarian takaovesta. 
Aukioloajat: 1.-13.8. ma-pe klo 10-16

Tekstiili- ja käsityöpajan asiakas pitää käsissään värikästä leikkuulautaa, jonka kuva on pajan asiakkaan käsialaa.
Tekstiili- ja käsityöpajan asiakas esittelee leikkuulautaa, jossa oleva kuva on pajan asiakkaan käsialaa.

Myös vihreän tarjottimen kuvitus on pajan asiakkaan toteuttama.
Myös tarjottimen kuvitus on pajan asiakkaan toteuttama.

Pop Up -myymälästä saa myös pajalla käsityönä valmistettuja kulhoja.
Pop Up -myymälästä saa myös pajalla käsityönä valmistettuja kulhoja.

Teksti: Mari Tiainen
Kuvat: Kaisa Lahti

Pipolakodin kiinteistöt eivät enää vastanneet vaatimuksia yksityisyyden suojasta


Helsingin Sanomat uutisoi 3.7.2018 Pipolakodin toiminnan loppumisesta. Kirjoitus nosti esiin kehitysvammaisten asukkaiden ja heidän omaistensa huolen. Olemme hyvin pahoillamme, että Rinnekoti ei voinut jatkaa toimintaansa Pipolakodissa ja ettei jatkajaa toiminnalle ole löytynyt.

Rinnekoti on toiminut Pipolakodissa vuodesta 2016 alkaen, jolloin kehitysvammaisten asumispalvelujen tuottaminen siirtyi Eino Raunion säätiöltä Rinnekodille. Tavoitteenamme oli pitkäaikainen yhteistyö. Jouduimme kuitenkin irtisanomaan vuokrasopimuksen, sillä viranomaispäätöksen mukaan kiinteistöt eivät enää vastaa vaatimuksia mm. perusoikeuksiin kuuluvan yksityisyyden suojan toteutumisen näkökulmasta. Tilojen omistaja Eino Raunion säätiö ei ollut halukas remontoimaan tiloja ja valitettavasti Rinnekoti ei vuokralaisena kyennyt investoimaan tilojen mittavaan remonttiin.

Rinnekoti tiedotti hyvissä ajoin, jo marraskuussa 2017 asukkaita, asukkaiden omaisia ja kuntia toiminnan loppumisesta.  Tämän jälkeen on käyty tiivistä vuoropuhelua Pipolakodin asiakkaiden kotikuntien kanssa, jotka järjestämisvastuullisina päättävät asuinpaikasta.

Valitettavasti Pipolakodin toiminnan jatkajaksi aikonut KVPS Tukena Oy joutui ilmoittamaan, että he eivät pysty vastaamaan Valviran ehtoihin ja vetäytyvät hankkeesta. Tämä epämieluisa uutinen tuli asukkaille ja omaisille vasta juhannusviikolla.

Rinnekoti on tuottanut ja kehittänyt kehitysvammaisille palveluita jo yli 90 vuotta. Meille on tärkeää, että tuotamme palveluita ammattimaisesti ja alan suositusten mukaisissa tiloissa.  Palveluiden tuottajana pidämme kuitenkin erittäin hyvänä nyt käynnistynyttä keskustelua viranomaispäätösten kohtuullisuudesta ja kehitysvammaisten henkilöiden oikeudesta vaikuttaa siihen missä ja miten he asuvat. Pipolakodin osalta kyse ei ole kilpailutuksen aiheuttamasta palveluntuottajan vaihtumisesta tai pakkomuutosta.

Nykyisessä Pipolakodin tilanteessa palveluntuottajalla ei ole mahdollisuuksia toimia tiloissa, joissa asiakkaat haluavat asua. Tilanne on huono kaikkien näkökulmasta. Omalta osaltamme myös me kannamme huolta Pipolakodin asukkaiden tulevaisuudesta ja toivomme, että heille löytyvät uudet mieluisat kodit tai joku toinen toimija voi tarjota kodin heille Pipolakodin tiloissa.

 

Jaana Laaksonen, asiakkuusjohtaja
Leila Rutanen, palveluliiketoiminnanjohtaja

Rinnekoti-Säätiö

 

Kirjoitus on julkaistu 10.7.2018 Helsingin Sanomien Mielipide -palstalla.

Maurinkoti avautui - oman näköinen elämä on tärkeää vaikeasti vammaisellekin henkilölle


Rinnekoti avasi uuden moni- ja vaikeavammaisten henkilöiden asumisyksikön Maurinkodin Alppikadulle, Rinnekodin alkujuurille. Maurinkodin 20 asiakasta pääsivät muuttamaan viime viikolla uuteen kotiinsa. Maurinkodissa eletään asiakkaiden näköistä elämää jokaisen yksilölliset tarpeet huomioiden. Yksikkö työllistää reilu parikymmentä sosiaali- ja terveysalan ammattilaista. Maurinkodin palveluesimies Taru Åkerfelt kertoo muuton jälkeisistä tunnelmista.

”Tämä on koti erilaisille kehitysvammaisille henkilöille”

- Maurinkodin tilat mahdollistavat sen, että asiakkaille voidaan luoda aidosti heidän näköistään, yksilöllistä elämää. Tämä on koti, toteaa Åkerfelt. Maurinkodin asiakkaat ovat hyvin erilaisia ja -ikäisiä: nuorin on 19, vanhin 73-vuotias. Heillä on myös hyvin yksilöllisiä tarpeita, joiden mukaan he saavat apua ja tukea.
- Panostamme siihen, että jokaisen ääni saadaan kuuluville ja jokaisella on sellainen koti, joka on hänen näköisensä, Åkerfelt kuvailee. 

Aktiivista arkea

Alppikadun sijainti tarjoaa lukuisia virikkeitä asiakkaille. Asiakkaiden kanssa voidaan ulkoilla kauniilla pihalla, Töölönlahden rannalla ja lähistön puistoissa. Lisäksi Maurinkodin sisätiloihin on tulossa mielekästä tekemistä, mm. aistihuone.
- Pari asiakastamme rakastaa bongata junia, ja junaratakin on ihan vieressä. Tämä on heille todella hieno asia, toteaa Åkerfelt.
Åkerfelt luonnehtii, että Maurinkodin työntekijät ovat asiakkaille pikemminkin rinnalla kulkijoita kuin hoivaajia.
- Me autamme asiakkaita siinä, missä he tarvitsevat apua. Heillä on kokonaisvaltainen elämä, jossa avuntarve on vain yksi osa.

Muuttovalmennuksesta apua onnistuneeseen muuttoon

Åkerfelt kertoo, että asiakkaiden muutto Maurinkotiin on sujunut hyvin ja he ovat vaikuttaneet tyytyväisiltä. Muuttoon valmistauduttiin muuttovalmennuksella, johon kuului mm. asukaskokouksia, joissa muuttoa käytiin läpi. Muutosta kerrottiin myös puhetta tukevin ja korvaavin menetelmin niille asiakkaille, joille siitä oli hyötyä.

Paluu Rinnekodin juurille

Åkerfelt arvostaa Rinnekodin historiaa ja kokee olevansa etuoikeutettu saadessaan työskennellä Alppikadulla.
- Minusta on hienoa avata uusi yksikkö tänne, mistä Rinnekoti on saanut alkunsa – ja että tänne muuttavat nimenomaan ne ihmiset, jotka kaipaavat eniten apua ja tukea. Tässä ollaan mielestäni aika lailla asian ytimessä, Åkerfelt iloitsee.

Lisätietoja antaa

Taina Rönnqvist
Viestintäpäällikkö
Rinnekoti-Säätiö sr

044 7621 992
taina.ronnqvist@rinnekoti.fiMaurinkodissa asiakkailla on tilavat, valoisat kodit, joissa on oma inva-wc ja suihku sekä asiakkaan itsensä näköinen sisustus.


Muutosta kerrottiin asiakkaille kuvakommunikaation avulla.

Teksti ja kuvat: Mari Tiainen

Kasvunkoti Martti ja Juniori-Martti avautuvat Helsingin Alppikadulla


Rinnekodin lasten ja perheiden palvelut laajentuvat, kun uudet toimintayksiköt Kasvunkoti Martti ja Juniori-Martti avautuvat Helsingissä Alppikadulla, Töölönlahden rannalla. -Toimintamme alkoi aikanaan Alppikadulla ja nyt on hienoa palata juuril-lemme. Avaamme uudet toimintayksiköt, joilla vastaamme palvelujemme kasvaneeseen tarpeeseen. Lasten ja perheiden palveluillamme tuetaan ensisijaisesti erityislasten perheitä, jotta he jaksavat arjessa paremmin, kertoo palvelupäällikkö Eva Keskilammi.

Rinnekodin kehitysvammaisten lasten ja perheiden palvelut alkoivat vuonna 1927 osana Helsingin Diakonissalaitoksen toimintaa Helsingin Alppikadulla. Historia kertoo, että ensimmäiset Sisar Aino Miettisen hoitoon tulleet pojat olivat Martti ja Mauri. Toiminta laajeni kysynnän myötä ja vuonna 1957 Helsingin Diakonissalaitos antoi alkupääoman itsenäisen Rinnekoti-Säätiön perustamiseksi. Rinnekoti on tarjonnut näihin päiviin asti palvelujaan lapsille ja perheille pääasiassa Espoon Lakistossa ja Helsingin Malminkartanossa. -Uudet toimintayksikkömme avautuvat keskelle eloisaa kaupunkiyhteisöä, jossa voimme tarjota lapsille elämyksiä aivan yksikön läheisyydessä, joten voimavaroja ei mene turhaan matkustamiseen, kuvailee Keskilammi.

Lyhytaikainen hoito mahdollistaa erityislasten perheille helpotusta arkeen

Juniori-Martti on lyhytaikainen hoitopaikka erityislapselle. Tilapäishoidon tavoitteena on tukea perheen ja vanhempien jaksamista. Juniori-Martti on tarkoitettu kehitysvammaisille, autismikirjon sekä muille erityislapsille ja nuorille lyhytaikaisena ympärivuorokautisena palveluna. -Lapsi voi tulla Juniori-Marttiin hoitoon sovitusti esimerkiksi yhdeksi viikoksi kuukaudessa, viikonlopuiksi tai muutamaksi tunniksi arki-iltana tai viikonloppuna. Palvelut suunnitellaan perheen tarpeen mukaisesti, täsmentää Keskilammi. Rinnekodin palvelujen asiakkaaksi tullaan oman kotikunnan sosiaalityön (vammaispalvelu tai lastensuojelu) kautta.

Erityislapselle sijaishuolto luo mahdollisuudet onnelliseen lapsuuteen

Kasvunkoti Martti tarjoaa sijaishuollon palveluita ja on erikoistunut erityistarpeita vaativien kehitysvammaisten ja autismikirjon lasten ja nuorten hoitoon. Lapset asuvat Kasvunkoti Martissa ympärivuorokautisesti kodikkaassa ympäristössä. Toiminnan keskiössä ovat tavallisen arjen mahdollistaminen ja toiminnallisuus, kuten koulunkäynnin, vapaa-ajan ja arjen tukeminen turvallisessa kasvuympäristössä. -Kasvunkoti Martissa voidaan vastata myös kiireellisiin lastensuojelun tarpeisiin, kertoo Keskilammi.

Kaikissa lapsen arkeen, kasvatukseen, hoitoon ja kuntoutukseen liittyvissä kysymyksissä kuullaan aina lasta sekä hänen perhettään, ja tehdään tiivistä yhteistyötä lapsen kotikunnan lastensuojelun kanssa, kertoo Keskilammi. Lapsen ja perheen palvelukokonaisuudessa korostetaan lapsen yksilöllisyyttä ja lapsen osallistumista hänen oman elämänsä suunnitteluun ja hallintaan. -Lapsi on aina itse läsnä häntä koskevassa päätöksenteossa ja hänen mielipiteensä selvitetään. Jos lapsella on vaikeuksia ilmaista itseään, niin käytämme erilaisia puhetta tukevia tai korvaavia kommunikaatiomenetelmiä, jotta lapsen osallisuus mahdollistuu, jatkaa Keskilammi.

Erityislapsiperheille iltatilaisuus Porissa 22.5.2018


Tervetuloa ti 22.5. klo 17.30 – 19.30 kohtaamaan, jakamaan ajatuksia, kuulemaan ja keskustelemaan erityislasten ja perheiden tarvitsemien palvelujen nykytilasta ja tulevaisuudesta.

OHJELMA:

Tilaisuudessa julkistetaan erityislapsiperheille tehdyn kyselyn tulokset, jossa selviää erityislasten perheiden näkemys palvelujen tarpeesta, saatavuudesta ja tulevaisuuden toiveista.

Mukana keskustelussa on kaupunginvaltuutettu ja perusturvalautakunnan vpj Hanna Hildén

Paneelikeskustelu aiheena: Lapsen ja perheen paras mahdollinen tuki ja palvelut

Iltapalan ja puheenvuorojen lomassa pääset tutustumaan mm. erityislasten tilapäishoitoon, lasten pienryhmäasumiseen ja aikuistuvan nuoren asumisvalmennukseen sekä hankkeisiin, joilla erityislasten perheitä tuetaan.

Tilaisuus on maksuton. Ilmoittaudu tilaisuuteen tämän linkin kautta: https://link.webropolsurveys.com/S/84DBEA74FD1E896A

Lisätietoja: jaana.laaksonen@rinnekoti.fi

Lämpimästi tervetuloa koko perhe!

Rinnekodin väki ja Leijonaemot

Lisää tarinoita


Info

Ammattilaisinfo

Lisää tietoa ammattilainen

Yhteys

Haluaisitko tutkimusyhteistyöhön kanssamme?

Tarjoamme monipuolista osaamista tutkimustoiminnan ja kokemustiedon yhdistämiselle Ota yhteyttä >

Haluatko hakea apurahaa?

Haluatko tietää enemmän asumispalvelustamme tai siihen liitettävistä tukipalveluistamme? Ota yhteyttä >