AJANKOHTAISTA BLOGIT OTA YHTEYTTÄ ANNA PALAUTETTA
Rinnekodin käänteentekevä vuosi 2017


Rinnekoti-konsernin liikevaihto vuonna 2017 oli 79,5 miljoonaa euroa ja tilikaudelta syntyi voittoa 3,7 miljoonaa. Toimitusjohtaja Anu Kallio kuvaa vuotta käänteentekeväksi.

- Strategisen tahtotilan kirkastaminen ja ripeä toimeenpano yhdessä avoimen viestinnän kanssa ovat olleet muutosten läpiviennissä avaintekijöitä. Nyt voi todeta, että muutosjohtamisessa onnistuttiin, sanoo Kallio.

Rinnekodin strategian mukaisesti toiminnassa korostuvat entisestään asiakaskokemus, palvelujen vaikuttavuus ja toiminnan kannattavuus. -Strategian tavoitteena on Rinnekodin kilpailukyvyn varmistaminen ja siten toiminnan pitkäjänteinen kehittäminen. Luovuimme palveluista ja toiminnoista, jotka eivät enää tukeneet Rinnekodin uudistetun strategian tavoitteita ja painopisteitä. Useita tukitoimintoja, kuten kiinteistö- ja siivouspalveluita päätettiin toteuttaa jatkossa kumppaneiden kanssa. Kumppaneilla oli tärkeä rooli myös muutoksen onnistumisessa, kiittelee Kallio.

Rinnekoti on Suomen suurin yksityinen kehitysvamma-alan toimija ja viidenneksi suurin hoiva-alan yritys. Rinnekoti on yhteiskunnallinen yritys. Yhteiskunnallisena yrityksenä toiminnan tuotto palautuu asiakkaiden hyväksi, kun Rinnekoti kehittää palveluja kehitysvammaisille ja autismikirjon henkilöille, ja kun huolehtii ammattitaitoisen henkilökunnan hyvinvoinnista ja kouluttamisesta.

 

Toimitusjohtaja Anu Kallio kertoo Rinnekodin vuodesta 2017 oheisella videolla.

 

Keskeiset talousluvut, Rinnekoti-konserni:

  2017  2016
Tilikauden liikevaihto          79,5 M€      75,7M€   
Tilikauden tulos   3,7 M€  -2,7 M€
Henkilöstö  1120 1195

                                                                      

                                                                  

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:


Taina Rönnqvist, viestintäpäällikkö
044 762 1992
taina.ronnqvist@rinnekoti.fi

Ensimmäiset asukkaat ovat muuttaneet Nummelan Niittypeltoon


Rinnekoti on avannut uuden asumispalveluyksikön kehitysvammaisille henkilöille Nummelaan. - Uudessa Niittypellon yksikössä on modernit, valoisat, esteettömät asunnot ja ne täyttävät kaikki kehitysvammaisille henkilöille asetetut asumisen laatusuositukset. Niittypellon asukkaat muuttavat uusiin koteihin porrastetusti pitkin kevättä, muutama koti etsii vielä uusia asukkaita. Ihanaa on ollut nähdä sitä onnea ja iloa, mitä uusi koti on kunkin kasvoille tuonut, kuvailee pal-velupäällikkö Mari Pietarinen.

Nico on yksi Niittypellon uusista asukkaista. Hän on juuri täyttänyt 18 vuotta ja muutti ensimmäiseen omaan kotiinsa. Nico esittelee innoissaan omaa kotiaan. -Mä olen itse valinnut kaikki huonekalut ja muun sisustuksen, se on ihan parasta. Mun lempiväri on vihreä. Olen tosi onnellinen omasta kodistani, se on hieno, kertoo Nico.

Toinen uudesta kodistaan iloitseva on Piia. Molempia, Nicoa ja Piiaa muuttaminen vähän jännitti.  Jokainen muuttaja on saanut yksilöllistä muuttovalmennusta. Ennen muuttoja Piia ja Nico kävivät mm. tutustumassa uusiin koteihin ja pääsivät näin pohtimaan oman kodin tulevaa sisustusta, kertomaan omia toiveita ja haaveita sekä tutustumaan lähialueeseen, uusiin ohjaajiin ja naapureihin.

Toiminnan käynnistyessä panostamme toisiimme tutustumiseen, jotta saamme luotua yhteisöllisyyttä. Asukkaiden kanssa suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä yhteiset tilat ja piha-alueet. Lumien sulamista, grillijuhlia ja tupareita jo odotellaankin innolla, kertoo yksikön palveluesimies Anni Erolahti.

Niittypelto koostuu neljässä asuntoryhmästä, joissa painotetaan hieman erilaisia asioita ja henkilökunnan erityisosaaminen ja vahvuudet pääsevät kussakin kodissa esiin ja käyttöön.  Yksi asuntoryhmä toimii tukiasuntoina. Tukiasunnoissa tarjoamme mm. asumisvalmennusta ja harjoittelemme erityisesti itsenäisen elämisen taitoja ja mahdollisia polkuja eteenpäin. Kaikille asukkaille tehdään yksilölliset palveluiden toteuttamissuunnitelmat ja palvelu räätälöidään kullekin asiakkaalle juuri heidän tarpeitaan vastaaviksi yhteistyössä omaisten ja kotikuntien kanssa.

 

 

Jos olet kiinnostunut Niittypellon asumispalveluista, ota yhteys Asiakasohjaukseemme
Anu Havana puh. 0440 564 555 , anu.havana@rinnekoti.fi

 

 

 

Kaunis minä kolmessa päivässä


Monella asukkaallamme on taustalla rikkinäinen lapsuus, heikko itsetunto ja minäkuva. Kaikilla heillä on haa-veena olla ihan tavallinen ja kaunis. Ympäristön ennakkoluulot ja asenteet ovat kuitenkin kolhineet heidän haaveiden toteutumista ja itseluottamusta. Mikä auttaisi ja voimauttaisi meidän kauniita, arvokkaita ja ihania asukkaita? Voimauttavan valokuvauksen vetäjä Sari Myllymäki tuli eräänä maanantaina asukaskokouk-seemme ja esitteli mitä voimauttava valokuvaus on ja miten voisimme edetä. Sari lopetti esittelyn sanomalla ”leikitään kameroilla ja saadaan hyviä kuvia, olette kaikki kauniita”. Asukkaat tirskahtivat hermostuneeseen nauruun ja tunnelma oli hykertelevän innostunut.

Aluksi päätimme mennä Myyrmäkeen katsomaan ”Maailman ihanin tyttö”-näyttelyä, joka oli kauniisti esillä ja valokuvissa käytetyt puvut olivat myös nähtävillä. Tytöt ihastelivat pukuja. Aluksi katsottiin video, jossa eräs näyttelyn kuvatuista tytöistä kertoi tarinaansa lapsuuden turvattomuudesta ja lastenkoti Hyvösestä, omasta kehityksestään sekä lapsen saamisesta ja kasvatuksesta.

Video herätti monissa asukkaissa muistoja omista lastenkotiajoistaan sekä perhesuhteistaan. Asukkaat vaelsivat näyttelyn tiloissa vapaasti. Kuvat herättivät monissa epämieluisia tunteita ja lähdön hetkellä oli levoton tunnelma.

Kauneusillassa valmistauduttiin kuvauspäivään

Perjantaina järjestimme kauneusillan, johon kaikki halukkaat saivat osallistua. Osa kävi saunassa ja heille tehtiin kaurahiutaleista, hunajasta ja vedestä kasvonaamioita sekä ihon kuorinta-aineeksi annettiin karkeaa merisuolaa. Sitten kaunistauduttiin lakkaamalla kynnet. Osa tytöistä halusi valokuviin kiharat, joten hiuksia letitettiin seuraavaa kuvauspäivää varten.

Illalla kaikille katsottiin kuvauspäivää varten vaatteet valmiiksi ja sovittiin aikataulut. Aamulla matkattiin yhdessä Majalammelle kuvauksiin. Tytöt olivat pukeutuneet mm. prinsessaksi, morsiameksi ja keijuksi.

Ruuan jälkeen kokoonnuimme yhdessä katsomaan valokuvia, jotka heijastettiin valkokankaalle seinälle. Robin ja Cheek soivat taustalla, kun toiset asukkaat ja ohjaajat antoivat kuvista positiivista palautetta. Kuvien mallina toimineelle tuli varmasti hyvä olo. Kuvien katselun aikana kuului ihailtavia huokauksia ja ”vau” -kommentteja.

Valokuvia katseltiin vielä myöhemmin illalla ja kaikilla tuntui olevan hyvä mieli onnistuneesta päivästä. Olemme sittemmin teettäneet Hevosmiehen seinälle näitä hienoja kuvia, sekä koonneet yhteisen kuvakirjan tästä Kaunis minä -päivästä. Tytöt esittelevät näitä sukulaisille ja ystäville ylpeydellä aina kun he vierailevat meillä. Tämä nostaa varmasti heidän jokaisen itsetuntoaan sekä tekee näkyväksi sitä, että loppupeleissä olemme kaikki ihan samanlaisia ihmisiä. ”Jokainen haluaa samoja asioita kuin muutkin”. Ennakkoluulot ja asenteet ovat turhia.

 

Kirjoittaja: Mari Pietarinen
Kuvat: Sari Myllymäki

Kirjoitus on julkaistu aikaisemmin Rinneviesti -lehdessä, 3/2014

Valokuvista järjestettiin alkuvuodesta 2015 näyttely Kulttuurikeskus Malmitalolla Helsingissä. Näyttelyn tarkoituksena oli nostaa tietoisuuteen kauniit kehitysvammaiset ihmiset, joiden haaveena on olla ihan samanlainen, tavallinen ja normaali, kuten kaikki muutkin.

Millaista on sairaanhoitajan työ kehitysvamma-alalla? – Rinnekoti mukana Sairaanhoitajapäivillä


Helsingissä järjestetään 22.-23.3. valtakunnalliset Sairaanhoitajapäivät. Rinnekoti on mukana näyttelyssä osastolla 3 n 21. Torstaina 22.3. klo 15 Klinikkalavalla sairaanhoitajat Satu Suihkonen ja Petra Vuorinen kerto-vat sairaanhoitajan työstä kehitysvammaisten henkilöiden tukena sekä miten sairaanhoitaja voi kehittää omaa osaamistaan ja kehitysvamma-alan palveluja.

Molemmat ovat olleet pitkään kehitysvamma-alalla töissä ja edenneet palveluesimiestehtäviin. Vuorinen työskentelee tutkimus- ja kuntoutuspalveluja aikuisille kehitysvammaisille henkilöille tarjoavassa palveluyksikössä. Vuorisen työssä korostuu neuropsykiatristen ja autismikirjon henkilöiden vaativat tarpeet. Suihkonen työskentelee vaativaa apua ja hoitoa tarvitsevien erityislasten parissa.  

 

Tule juomaan kupponen kahvia ja keskustelemaan työmahdollisuuksista

Rinnekodin näyttelypisteellä on tarjolla kahvia, jonka tarjoilusta vastaavat Kornetin työhönvalmennuksen väki. Tule siis juomaan kuppi kahvia ja keskustelemaan kanssamme sairaanhoitajan työstä ja työmahdollisuuksista kehitysvamma-alalla.

Tällä hetkellä Rinnekodilla on avoinna sairaanhoitajille seuraavia työmahdollisuuksia:

 

Nähdään Sairaanhoitajapäivillä!

Lisätietoa ja rekisteröidy näyttelykävijäksi tästä

 

Rinnekoti on Suomen monipuolisin ja suurin yksityinen kehitysvamma-alan palveluja tarjoava toimija. Rinnekoti on yhteiskunnallinen yritys ja Suomen viidenneksi suurin hoiva-alan toimija. Rinnekodin palvelut on suunnattu kaikenikäisille vammaisuudesta, pitkäaikaisesta sairaudesta tai muusta syystä erityistä tukea tarvitseville sekä heidän perheille ja omaisille. Asiakkaina ovat myös palveluja ostavat tahot, kuten kunnat. Rinnekoti tarjoaa asumisen, terveydenhuollon ja kuntoutuksen sekä työn ja osallisuuden palveluita. Palveluita käyttää noin 3 500 asiakasta 60 kunnasta. Liikevaihto oli vuonna 2017 oli lähes 80 miljoonaa euroa. Rinnekoti työllistää päivittäin noin 1 500 ammattilaista pääasiassa Uudellamaalla. Rinnekodin työtä ohjaavat arvot ovat hyvä elämä, asiantuntijuus ja lähimmäisyys. Lue lisää: www.rinnekoti.fi

Rohkeita kokeiluja arjen aktivoimiseksi - AKA-projekti käynnistyi


Rinnekodissa on käynnistynyt uusi STEAn rahoittama kolmivuotinen AKA (Aktiivisuutta kehitysvammaisten arkeen) -projekti. Projektin tavoitteena on löytää paljon tukea tarvitseville kehitysvammaisille henkilöille aktiviteetteja arkeen. Lisäksi rekrytoidaan ja koulutetaan vapaaehtoisia henkilöitä toimimaan kehitysvammaisen henkilön osallisuuden tukena.

Projektipäällikkönä aloittanut Maija Rimpiläinen kertoo, että tarve projektille on havaittu niin asumisen kuin työ- ja päivätoiminnan puolella. Paljon tukea tarvitsevilla henkilöillä ei ole useinkaan mitään henkilökohtaista vapaa-ajan harrastusta tai tekemistä, tai se on hyvin satunnaista. Tämä puute johtuu siitä, että näillä henkilöillä ei ole tukenaan henkilöä, joka avustaisi osallistumisessa. Projektin tavoitteena on aktivoida kehitysvammaiset henkilöt ja löytää heille myös vapaaehtoisia mahdollistamaan erilaisia kokemuksia vapaa-ajan viettämisestä, lisää Rimpiläinen.

Paljon tukea tarvitsevat henkilöt toimivat usein varhaisten kommunikaatiotaitojen varassa, mikä myös osaltaan vaikeuttaa osallistumista. Projektiin mukaan lähteviltä vapaaehtoisilta toivotaankin kiinnostusta olla vuorovaikutuksessa kehitysvammaisen henkilön kanssa huomioivan läsnäolon keinoin. Kaikenlaiset puhetta tukevat ja korvaavat kommunikaatiomenetelmät edistävät vuorovaikutusta, ja niitä myös harjoitellaan vapaaehtoisten kanssa.

Projektin kohderyhmänä olevilla kehitysvammaisilla henkilöillä ei välttämättä ole kokemusta eri harrastusvaihtoehdoista tai vaikkapa kulttuuritarjonnasta. Projektin aikana selvitetään heidän kiinnostuksen kohteita, esitellään ja tutkitaan yhdessä vaihtoehtoja sekä tehdään erilaisia rohkeitakin kokeiluja, kertoo Rimpiläinen. Hän lupailee, että projektissa etsitään helppoja ja keveitäkin tapoja arjen aktivoimiseksi, onhan esimerkiksi pääkaupunkiseutu pullollaan tapahtumia ja harrastusmahdollisuuksia, ja digitaalisten laitteiden avulla pääsy vaikka livekonserttiin muutaman napautuksen päässä, kiteyttää Rimpiläinen.

AKA-projektin yhteistyökumppaneina toimivat Kehitysvammaliitto ja Kehitysvammatuki 57 ry. Hanke osallistuu pääkaupunkiseudun kulttuuri- ja vapaa-ajanpalveluiden ja vapaaehtoistyön yhteistyöverkostoihin.

Lisätietoja:

Maija Rimpiläinen, projektipäällikkö
Aktiivisuutta arkeen -projekti
044 330 2262
maija.rimpilainen@rinnekoti.fi
www.rinnekoti.fi/aktiivisuuttaarkeen

Lisää tarinoita


Info

Ammattilaisinfo

Lisää tietoa ammattilainen

Yhteys

Haluaisitko tutkimusyhteistyöhön kanssamme?

Tarjoamme monipuolista osaamista tutkimustoiminnan ja kokemustiedon yhdistämiselle Ota yhteyttä >

Haluatko hakea apurahaa?

Haluatko tietää enemmän asumispalvelustamme tai siihen liitettävistä tukipalveluistamme? Ota yhteyttä >