LAHJOITA! AJANKOHTAISTA BLOGIT RINNEKOTI 90v OTA YHTEYTTÄ
Ajankohtaista Nosto

Sadun taikaa kahvila Ainoliinassa

Kuplivat juomat ja tarinankertojat saattelivat näyttelykävijät tutustumaan satumaisiin kuvatunnelmiin. Sienimetsän kansa -näyttelyn avajaisissa lounaskahvila Ainoliinassa Lakistossa keskiviikkona 28.6.2017 töitä esittelivät ohjaaja Lea Mettovaara sekä nettipajaan osallistuneet. Tuloksena oli satumaisia metsämaisemia, satuhahmoja hauskoine nimineen ja juhlan tuntua.

Juha, Laura, Lari ja Marko kuvasivat nettipajatyöskentelyä. Juha totesi, että ensin otettiin kuvat ja lopulta niitä käsiteltiin PhotoShopin avulla. Laura lisäsi, että vaikutuksia tarinaan oli saatu Taru sormusten herra -kirjoista.  

"Tosi kivaa, sairaan jännittävää ja tosi mielenkiintoista,"
Laura kuvaa osallistumistaan nettipajaan

Ohjaaja Lea kertoi, että nettipajassa aloitettiin helmikuussa Sienimetsän kansa -valokuvanäyttelyn tekeminen. "Mallit etsittiin useista Lakiston työ- ja päivätoimintayksiköistä. Kuvaaminen aloitettiin etsimällä vaatteita näytelmäkerhon vaatevarastosta ja rakentamalla valokuvastudio nettipajalle. Iltapäivisin nettipajalaiset kehittelivät Sienimetsän tarinaa ja sukuselvitystä siitä, kuka metsässä asuu. Yhdessä pohdittiin kuka on kylän poliisi ja kuka toimittaa opettajan virkaa. Näin pikkuhiljaa alkoi sienimetsän tarina valmistumaan." 

Lea oli tyytyväinen, että näyttelyyn saapui runsaasti kutsuvieraita ja vieraat olivat iloisesti yllättyneitä valokuvien paljoudesta. Vieraina näyttelyssä kävi mm. Klaukkalan Rotaryt ja palvelunkäyttäjien omaisia ja ystäviä.

Nettipaja jatkaa toimintaansa syksyllä mediapajana Kornetintiellä Helsingissä. 

Näyttely on avoinna lounaskahvila Ainoliinassa kesän ajan kahvilan aukioloaikojen puitteissa. 

Lämpimästi tervetuloa!

Lisätietoa: Marttis-lehdessä myös juttu Sienimetsän kansasta. 

 

Kuvia näyttelyn avajaisista

Näyttelyteoksia. Kuva: Taina Rönnqvist

Kuplivaa näyttelyn avajaisissa. Kuva: Taina Rönnqvist

Kakkukestitys. Kuva: Taina Rönnqvist

Teksti: Emma Andersson
Kuvat: Taina Rönnqvist

Ajankohtaista Nosto

Uudistunut Toimintakeskus Martti aloittaa kesälomien jälkeen

Toimintakeskus Martti avaa ovensa kesäloman jälkeen maanantaina 31.7. Toimintakeskus Martin tilat mahdollistavat monipuolisen toiminnan, jolla tuemme palvelunkäyttäjiemme itsenäisyyttä, kasvua ja kehitystä.

Tavoitteena on tarjota jokaiselle mahdollisuus osallisuuteen ja onnistumisen kokemuksiin toimintakykyä tukevassa ympäristössä. Toiminnassa kiinnitetään erityistä huomiota puhetta tukevien ja korvaavien kommunikaatiomenetelmien käyttöön, innostavaan toimintaympäristöön sekä kokemukselliseen oppimiseen erilaisten vuorovaikutustilanteiden kautta. Toiminta suunnitellaan arvioinnin jälkeen yhdessä henkilön kanssa. Ryhmät osallistuvat erilaisiin tapahtumiin ja Rinnekodin omien tapahtumien suunnitteluun ja toteutukseen.

Toimintakeskus Martissa (entinen Martintalo) on monipuoliset tilat, muun muassa näyttämö, taidetyöskentely-, rentoutus- ja aistitilat, uimahalli, liikuntasali, erilaisia ryhmätiloja, keittiö ja lähiympäristön liikunta- ja ulkoilupaikat. Päivän aikana ruokailemme Lounasravintola Ainoliinassa ja toimintakeskuksessa.

Toimintakeskus Marttiin siirtyy palvelumme Ainontuvalta ja myöhemmin myös Päivälän toiminnat, muiden päivätoimintayksiköiden kanssa saman katon alle. Toimintakeskuksen 2. kerroksessa tulee olemaan yhteensä neljä eri tiimiä, joissa on yhteensä noin 60 palvelunkäyttäjää. Lisäksi Toimintakeskuksessa järjestetään eläkeikäisten kerhoja.


Yläkerran osallisuutta tukevasta päivätoiminnasta vastaa palveluesimies Cisu Salo ja alakerran työllistymistä edistävistä palveluista, kuten myös muista Lakiston alueen työtoimintaryhmistä palveluesimies Taru Salmi.

Rinnekoti tiedottaa toiminnan muutoksista taksiyrityksille ja palvelunkäyttäjien koteihin.

 

 

Lisätietoja

Asiakasohjaus
02063 855 00 
asiakasohjaus@rinnekoti.fi

Anna Eskola, palvelupäällikkö (palaa lomalta 31.7.)
Työllistymistä ja osallisuutta edistävät palvelut
044-7387027
anna.eskola@rinnekoti.fi

 

Ajankohtaista Nosto

Hetki-projekti kehittää voimavaralähtöistä mallia haastavasti käyttäytyvien lasten perheille

Rinnekoti-Säätiössä on käynnistynyt uusi kehittämishanke, jossa kehitetään toimintatutkimuksen keinoin voimavaralähtöistä ryhmämallia.

Hetki-ryhmä on kehitysvammaisten lasten vanhemmille suunnattu voimavaralähtöinen vertaisryhmä. Ryhmä on suunnattu lapsen haasteellisesta käyttäytymisestä kuormittuneille perheille.

Ryhmän tavoitteena on lapsen ongelmakäyttäytymisen väheneminen lapsen ja vanhemman myönteisen vuorovaikutuksen kautta sekä vanhempien voimavarojen lisääntyminen. Ryhmässä käsitellään stressiä aiheuttavia asioita lapsen käyttäytymiseen liittyen ja pohditaan, miten omaa jaksamistaan vanhempana voisi edesauttaa. Tarkoituksena on käydä läpi myönteisiä tapoja lapsen tarpeisiin vastaamiseen erilaisia kommunikaatiokeinoja käyttäen. Ryhmäkertojen teemoja ovat muun muassa omien tunteiden hallinta, rajojen asettaminen ja hyvän huomaaminen lapsessa.

Projekti toteutuu 2017-2019 aikana ja sen rahoittaa STEA. Projektia toteutetaan yhteistyössä kuntien ja vaativan erityisen tuen tutkimusryhmän kanssa.

Lue lisää: www.rinnekoti.fi/hetki

Ajankohtaista Nosto

Nimby-ilmiö nosti päätään Kirkkonummella

Nimby-ilmiö ei ole uusi Suomessa, mutta sen esiin nouseminen yllätti meidät, kertoo Rinnekodin asiakkuusjohtaja Jaana Laaksonen. Tämä kertoo vain siitä, että YK:n yleissopimusta vammaisten ihmisten oikeuksista ei ilmeisesti tunneta vielä riittävästi.

Keskiviikkona 14.6.2017 Länsiväylä uutisoi ensimmäisenä, kuinka kirkkonummelaiset vastustavat kehitysvammaisille tarkoitetun asumispalveluyksikön rakentamista Sepänkannaksen alueelle. Asiasta nousi vilkas keskustelu sosiaalisessa mediassa ja useat mediat kiinnostuivat aiheesta.

Nimby-ilmiö (not in my backyard) ei ole uusi Suomessa, mutta sen esiin nouseminen yllätti meidät, kertoo Rinnekodin asiakkuusjohtaja Jaana Laaksonen. Tämä kertoo vain siitä, että YK:n yleissopimusta vammaisten ihmisten oikeuksista ei ilmeisesti tunneta vielä riittävästi.

Suomi on sitoutunut YK:n yleissopimukseen vammaisten ihmisten oikeuksista. Se tuli voimaan 10.6.2016. Yleissopimuksen johtavana periaatteena on syrjinnän kieltäminen.

 

Sepänkannaksen asumisyksikön rakennushankkeeseen liittyvä valitus vedetään pois

Helsingin Hallinto-oikeudesta 15.6.2017 saadun tiedon mukaan lähialueen asukkaiden tekemän valitus Sepänkannaksen rakennushankkeeseen liittyen on pyydetty vetämään pois.

Tämä on hyvä uutinen kirkkonummelaisten kehitysvammaisten nuorten kannalta. Kirkkonummella on tarve kehitysvammaisten asumispalveluille, sillä useampi aikuistuva nuori odottaa jonossa, että oma tuettu asumispalvelu löytyisi, kertoo Laaksonen.

Rinnekodin uusi asumispalveluyksikkö Kirkkonummen Sepänkannakseen on tarkoitus avautua kesällä 2018. Se on tarkoitettu kehitysvammaisille henkilöille, jotka tarvitsevat omaan kotielämään erilaisia tukipalveluja. Tuki suunnitellaan yksilöllisesti ja se voi olla ympärivuorokautista tai vain päiväaikaan sijoittuvaa. Erityistä tukea tarvitseville vuokrataan 14 asuntoa ja yksi asunto tulee asumisvalmennus käyttöön.

 

Rinnekoti

Rinnekoti on Suomen monipuolisin yksityinen kehitysvamma-alan toimija. Olemme yhteiskunnallinen yritys ja yleishyödyllinen säätiö. Tuotamme apua, tukea ja asiantuntemusta jokapäiväisiin hyvän elämän tarpeisiin. Palvelujamme käyttävät vammaisuudesta, pitkäaikaisesta sairaudesta tai muusta syystä erityistä tukea tarvitsevat henkilöt lapsista vanhuksiin. Heidän lisäksi asiakkaitamme ovat tukea tarvitsevien henkilöiden perheet ja omaiset sekä palveluja ostavat tahot, kuten kunnat. Kaikki toimintamme perustuu hyvän elämän tukemiseen ja jokaisen elämän arvon tunnustamiseen.

Työtämme ohjaavat arvot ovat hyvä elämä, asiantuntijuus ja lähimmäisyys.  Rinnekoti työllistää noin 1200 henkilöä. Toimimme Uudellamaalla ja valtakunnallisesti. www.rinnekoti.fi
 

Haastattelupyynnöt:
Viestintäpäällikkö Taina Rönnqvist
044 762 1992
taina.ronnqvist@rinnekoti.fi

KUVA: Rinnekoti-Säätiö/ Arkkitehtistudio Tuomas Niemi Oy

Ajankohtaista Nosto

Rinneviesti 2/2017 on ilmestynyt

Juhlavuoden toinen Rinneviesti on ilmestynyt. Tämän kertaisessa sidosryhmälehdessämme mm. matkakertomus palvelunkäyttäjiemme Espanjan matkasta ja kuinka Job Shadow days -tempauksella toteutettiin unelmia. Viime vuoden aikana jopa 50 laitosasumisen palveluissa olevaa asiakastamme muutti itsenäisempään asumismuotoon. Kokemuksiaan Rinneviestissä kertoo niin henkilökunta, palvelunkäyttäjämme kuin muuttajan läheinen.

Rinneviesti kunnioittaa Rinnekodin 90-vuotista taivalta juhlanumerolla, jossa kerrotaan Ainon-päivän juhlasta, jota vietetään Rinnekodin perustajan Aino Miettisen kunniaksi ja haastatellaan Rinnekodin hallituksen puheenjohtajaa Olli Holmströmiä, joka luotaa katsettaan myös tulevaan. Lehden kansien väliin mahtuu myös niin sotea, uusia asumisen muotoja kuin digitalisaatiotakin.

Juhlavuoden aattona vuoden 2016 aikana Rinnekodin palveluiden kehitystä ohjasi valtakunnallinen laitoshoidon purkamiseen liittyvä ohjelma. Ohjelma pyrkii vähentämään laitoshoitoa ja Rinnekodissakin 50 pitkäaikaisessa laitoshoidossa ollutta asiakasta muutti vuoden aikana itsenäisempään asumismuotoon. Ponnistus oli suuri niin asiakkaille, heidän läheisille kuin henkilökunnallekin. Tässä lehdessä Tuija kertoo muuttokokemuksistaan ja Tomin äiti puolestaan valottaa omaisen näkökulmasta, miltä tuntui, kun laitos vaihtui omaan asuntoon.

Lehdessä pureudutaan myös vuorovaikutushaasteisiin ja esitellään ratkaisuja, joita on löydetty Oiva-klinikkamallilla. Palveluiden kehittäminen yhdessä asiakkaiden kanssa on aina ollut Rinnekodin toiminnan ytimessä. Sisar Aino oli edelläkävijä ja haki tietoa ja innoitusta lähes sata vuotta sitten ulkomaita myöten. Lehdessä kerrotaan, kuinka tänäänkin teemme tiivistä yhteistyötä verkostoissa ja kumppanuuksissa palveluiden kehittämiseksi. Tieto Oyj:n ja Rinnekodin yhteisessä Design Jamissa kehitettiin asiakaspalautejärjestelmää. Yhteisellä ponnistuksella, tiedolla ja teknologialla voidaan kaventaa erityisryhmien ja valtavirran välillä olevaa kuilua entisestään.

Samaan pyrki Job Shadow -päivä, jona parikymmentä kehitysvammaista henkilöä pääsi seuraamaan unelmatyötään. Päivä oli ikimuistoinen paitsi työn seuraajille, myös työnseuraamispaikan tarjonneille työnantajille.

Lehteen haastateltu Olli Holmström puhuu yhteiskunnallisten yritysten asemasta, jonka kulta-ajan hän näkee olevan edessä.  Arvolähtöinen yrittäjyys on yhä useamman liike-elämänkin vaikuttajan puheenaihe ja keskustelu omistajuudesta käy sote-uudistuksessa kuumana. Yhteiskunnallisilla yrityksillä on siihen hyviä vastauksia ja voimme saada sote-uudistuksen myötä uusia kasvumahdollisuuksia.

>> Lue Rinneviestin näköispainos

Lisää tarinoita


info lorem ipsum

Yhteys lorem ipsum

Haluaisitko tutkimusyhteistyöhön kanssamme?

Tarjoamme monipuolista osaamista tutkimustoiminnan ja kokemustiedon yhdistämiselle Ota yhteyttä >

Haluatko hakea apurahaa?

Haluatko tietää enemmän asumispalvelustamme tai siihen liitettävistä tukipalveluistamme? Ota yhteyttä >