LAHJOITA! AJANKOHTAISTA BLOGIT RINNEKOTI 90v OTA YHTEYTTÄ ANNA PALAUTETTA
Ajankohtaista Nosto

Rinnekoti laajentaa toimintaansa Pirkanmaalla

Rinnekoti-Säätiö avaa uuden kehitysvammaisille tarkoitetun asumispalveluyksikön Tampereelle Niemenrantaan. Asumisratkaisuja tamperelaisille kehitysvammaisille henkilöille on suunniteltu yhdessä Tampereen kaupungin kanssa. ”Ensimmäiset palvelunkäyttäjät ovat juuri muuttaneet sisään”, iloitsee palvelupäällikkö Essi Rasehorn. ”Melban valmistumista on odotettu, sillä sen myötä unelma omasta kodista toteutui monelle tamperelaiselle kehitysvammaiselle”, jatkaa Rasehorn. Melba on neljäkerroksinen kerrostalo, jossa on 26 esteetöntä kotia. Jokaisella Melban asukkaalla on oma sisäänkäynti porraskäytävästä. ”Palvelumallimme mahdollistaa tunteen omasta kodista, osana normaalia asuntokantaa. Melbassa on lisäksi hyödynnetty uusinta hyvinvointiteknologiaa, jotta asukkaiden turvallisuus voidaan varmistaa”, kertoo Rasehorn.

Odotettu kehitysvammaisten asumispalveluyksikkö Melba aloittaa toimintansa

Rinnekodin Melba on tarkoitettu kehitysvammaisille henkilöille, jotka tarvitsevat omaan kotielämään erilaisia tukipalveluja. Tuki suunnitellaan yksilöllisesti ja se voi olla ympärivuorokautista tai vain päiväaikaan sijoittuvaa. ”Asukkaidemme kodit sijaitsevat samassa rapussa ja ohjaajat ovat lähellä. Tämä mahdollistaa henkilökohtaisen tuen ja avun nopealla aikataululla omaan kotiin. Tuki ja apu toteutuvat yksilöllisesti tarpeen ja palvelupäätöksen mukaisesti”, kertoo yksikön palveluesimies Anna Jukantupa.

 

Rinnekodin Melba on neljäkerroksinen kerrostalo, jossa on 26 esteetöntä asuntoa. Erityistä tukea tarvitseville vuokrataan 18 asuntoa ja yksi asunto tulee asumisvalmennus käyttöön. Toisessa kerroksessa on kaksi asuntoryhmää, jotka koostuvat 2-3 asunnosta. ”Asuntoryhmä muodostaa turvallisen pienyhteisön, josta voidaan ponnistaa myöhemmin erillisasuntoihin”, kertoo Jukantupa. Muissa kerroksissa on erillisasuntoja, joissa annetaan kevyempää tukipalvelua asukkaiden koteihin, pääsääntöisesti päiväaikaan. Melbassa on myös muutamia asuntoja, joita voidaan vuokrata muille kuin erityistä tukea tarvitseville henkilöille. ”He voivat olla esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan opiskelijoita ja heillä on mahdollisuus osallistua asumisyhteisön arkeen esim. vapaaehtois- tai tukihenkilötoiminnan kautta”, kertoo Jukantupa.


”Melbassa on yhteinen asukastupa, jossa järjestetään paljon yhteistä toiminta ja se luo yhteisöllisyyden kokemuksia. Toiminta suunnitellaan asukkaiden kanssa yhdessä ja heidän toiveitaan kuunnellen”, suunnittelee Jukantupa. Tällä hetkellä Melbassa on vapaana vielä muutama asiakaspaikka, joita voi tiedustella Rinnekodin asiakasohjauksesta.

 

KUVASSA: Palveluesimies Anna Jukantupa ja Melbaan ensimmäisenä muuttanut Aleksi.

 

Rinnekoti on Suomen monipuolisin yksityinen kehitysvamma-alan toimija. Olemme yhteiskunnallinen yritys ja yleishyödyllinen säätiö. Tarjoamme asumisen, työllistymisen ja osallisuuden sekä terveydenhuollon ja kuntoutuksen palveluja kehitysvammaisten henkilöiden tarpeisiin. Kaikki toimintamme perustuu hyvän elämän tukemiseen ja jokaisen elämän arvon tunnustamiseen. Työtämme ohjaavat arvot ovat hyvä elämä, asiantuntijuus ja lähimmäisyys. Rinnekoti työllistää reilut 1200 henkilöä. Liikevaihto vuonna 2016 oli noin 74 M€. Lisätietoja: www.rinnekoti.fi

Haastattelupyynnöt: Taina Rönnqvist, viestintäpäällikkö, 044 762 1992, taina.ronnqvist@rinnekoti.fi
Asumispalveluihin liittyvät tiedustelut: asiakasohjaus@rinnekoti.fi

Ajankohtaista Nosto

Uusi seksuaalikasvatuksen materiaali julkaistu

Seksuaalisuus on tärkeä osa myös kehitysvammaisen ihmisen elämää varhaislapsuudesta vanhuuteen. Kehitysvammaisilla henkilöillä on monenlaisia seksuaalisuuteen liittyviä erityishaasteita ja seksuaalisuuteen sekä seksuaaliterveyteen liittyvä tietämys on usein puutteellista.

Materiaalissa aihealueina ovat keho ja kehitys, turvataidot, terveys ja puhtaus, ihmissuhteet ja seksi. Materiaalia voi käyttää jokaisen henkilön yksilöllisiä tarpeita vastaavalla tavalla. Projektin rahoitti Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Materiaalin on valmistanut psykologi Niina Luhtala ja seksuaalineuvoja Ulla Kärnä.

 

 

Materiaaleihin voi tutustua verkkosivuilla www.rinnekoti.fi/seksuaalikasvatus

 

Ajankohtaista Nosto

Toimintakeskus Jaakkolassa odotetaan vieraita 20.9.

Tule tutustumaan toimintaamme Avoimiin oviin keskiviikkona 20.9. klo 14-17 tai erikseen sovittuna ajankohtana. Kerromme mielellämme Rinnekodin ja Toimintakeskus Jaakkolan toiminnasta lisää!

Toimintakeskus Jaakkola on toiminut Keravan Jaakkolassa elokuusta 2015 alkaen. Tällä hetkellä palvelunkäyttäjiä on 13, joten muutama paikka on vapaana uusille palvelunkäyttäjille. Palvelunkäyttäjinä on kehitysvammaisia henkilöitä, joiden ohjauksen ja tuen tarve vaihtelee vahvasta tuesta ohjaukseen. Jaakkolassa on mahdollisuus yksilö-, pienryhmä ja ryhmätoimintaan. Ikäjakauma on laaja koulunsa päättäneistä nuorista aina eläkeiän kynnyksellä oleviin. 

Toimintakeskus Jaakkolassa toiminta suunnitellaan palvelunkäyttäjien kanssa. Jokaiselle tehdään yksilöllinen palvelujen toteuttamisen suunitelma, jossa ohjauksen ja tuen tarvetta sekä tavoitteita ja toiveita mietitään yhdessä palvelun käyttäjän kanssa. Palvelunkäyttäjää tuetaan tekemään valintoja käyttämällä erilaisia kommunikointikeinoja kuten selkokieltä, kuvakommunikaatiota, strukturoitua päiväohjelmaa sekä tabletin kommuinkointiohejlmia. Palvelunkäyttäjä pääsee vaikuttamaan toiminnan sisältöihin myös päivittäisissä aamuinfoissa sekä kuukausittain pidettävissä asiakaskokouksissa.

Toiminnan sisällöillä tuetaan yksilöllisiä tavoitteita ja toiveita, jotka voivat liittyä muun muassa jatko-opintoihin pääsyyn, oman kodin hoitoon, sosiaalisten suhteiden ylläpitoon tai luovaan itseilmaisuun. Sisältöinä  on tällä hetkellä esimerkiksi asioimista  lähiympäristössä, leivontaa, blogiryhmä, pelejä, siivous- ja keittiötehtäviä sekä miesten ja naisten keskusteluryhmiä.

Toimintailmapiiri on positiivinen, kannustava ja kunnioittava, jossa kaikkien on hyvä työskennellä.  

Tule tutustumaan toimintaamme Avoimiin oviin keskiviikkona 20.9. klo 14-17 tai erikseen sovittuna ajankohtana. Kerromme mielellämme Rinnekodin ja Toimintakeskus Jaakkolan toiminnasta lisää!

Toimintakeskus Jaakkola
Santaniitynkatu 6
04250 Kerava

Palveluesimies Minna Kalliomäki
minna.kalliomaki@rinnekoti.fi
044 7241030

Asiakasohjaus
02063 855 00 
asiakasohjaus@rinnekoti.fi

Ajankohtaista Nosto

Kulttuurikohtaaminen kotona – Kansallisteatteri ja Rinnekoti yhteistyöhön

Rinnekoti-Säätiö ja Kansallisteatterin Kiertuenäyttämö aloittavat Kulttuurikohtaaminen kotona -projektiyhteistyön. Projektin aikana Kiertuenäyttämö tuo yhteensä 12 teatteriesitystä 12:een eri Rinnekodin asumisyksikköön. Rinnekoti on saanut Taiteen edistämiskeskuksen (TAIKE) apurahan yhteistyön toteuttamiseen. Projekti toteutetaan syksyn 2017 ja alkutalven 2018 aikana.

Kiertuenäyttämön esitys rakentuu kolmivaiheisesti: ensin taiteilijat ja asukkaat tutustuvat toisiinsa, minkä jälkeen seuraa teatteriesitys ja yhteinen keskustelu- ja vuorovaikutushetki esityksen jälkeen. Kuhunkin esitykseen osallistuu 15 asukasta, ja pienen osallistujajoukon ansiosta kunkin osallistujan on mahdollista tuoda oma äänensä kuuluviin läheisessä yleisökontaktissa.

”Rinnekodin ja Kansallisteatterin yhteistyö käynnistyminen on todella hieno asia”, iloitsee Rinnekodin toimitusjohtaja Anu Kallio.

”Rinnekodin ja Kansallisteatterin yhteistyö on oiva osoitus taiteen kyvystä rikastuttaa arkea tulemalla lähelle yksilöä ja lähiyhteisöä. Luomme yhdessä Kansallisteatterin kanssa mielenkiintoisen ja kutkuttavan tavan kokea uutta ja käsitellä omia tunnelmia ja tunteita turvallisesti. Odotan esityksiä ja kohtaamisia innolla”, Kallio jatkaa.

”Kansallisteatteri on ensimmäinen suomalainen taidelaitos, joka on ottanut hoitolaitoksiin ja vankiloihin suuntautuvan taidetoiminnan kehittämisen pysyväksi tehtäväkseen. Eri tavoin syrjäytettyjen henkilöiden kulttuuristen oikeuksien toteutuminen edellyttää läheistä kumppanuutta taidepuolen ja sosiaalialan toimijoiden välillä. Iloitsemme yhteistyön aloittamisesta Rinnekodin kanssa”, Kiertuenäyttämön taiteellinen suunnittelija Jussi Lehtonen sanoo.

 

RINNEKOTI

Rinnekoti on Suomen monipuolisin yksityinen kehitysvamma-alan toimija. Olemme yhteiskunnallinen yritys ja yleishyödyllinen säätiö. Tarjoamme apua, tukea ja asiantuntemusta jokapäiväisiin hyvän elämän tarpeisiin. Palvelujamme käyttävät vammaisuudesta, pitkäaikaisesta sairaudesta tai muusta syystä erityistä tukea tarvitsevat henkilöt lapsista vanhuksiin. Heidän lisäksi asiakkaitamme ovat tukea tarvitsevien henkilöiden perheet ja omaiset sekä palveluja ostavat tahot, kuten kunnat. Kaikki toimintamme perustuu hyvän elämän tukemiseen ja jokaisen elämän arvon tunnustamiseen. Työtämme ohjaavat arvot ovat hyvä elämä, asiantuntijuus ja lähimmäisyys. 
 

SUOMEN KANSALLISTEATTERIN KIERTUENÄYTTÄMÖ

Terveydenhuollon ja sosiaalitoimen yksiköihin suuntautuvien esityskiertueiden lisäksi Kiertuenäyttämö tekee dokumentaarisia taideprojekteja yhdessä marginaaliin jäävien ihmisten kanssa. Työskentelytapaamme kuuluvat tutkiva kenttätyö, jalkautuminen eri laitoksiin, läheinen yleisökontakti sekä yksiköiden asukkaille järjestetty työpajatoiminta. Yksi Kiertuenäyttämön tavoitteista on tuoda syrjäytettyjen ihmisten ääni kuuluviin sekä osallistua taiteen kautta yhteiskunnalliseen keskusteluun.

 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Rinnekoti, Maija Rimpiläinen, 044 330 2262 maija.rimpilainen@rinnekoti.fi
Suomen Kansallisteatterin Kiertuenäyttämö, tuottaja Maarit kakkonen, 050 373 1925 maarit.kakkonen@kansallisteatteri.fi

Ajankohtaista Nosto

Kuntamarkkinoilla kysymme yksilöllisesti räätälöiden vai massoille?

Tervetuloa tutustumaan Rinnekodin palveluratkaisuihin Kuntamarkkinoille 13.-14. syyskuuta.

Osallistumme tapahtumaan yhdessä muiden vaikuttavaa työtä tekevien yhteiskunnallisten yritysten kanssa. Löydät meidät K-kerroksesta ARVO-liiton osastolta M1.

 

Keskiviikkona 13. syyskuuta klo 13.30 – 13.50 järjestämme kolmannen kerroksen kokoustilassa A.3.2. tietoiskun. Asiakkuusjohtaja Jaana Laaksonen ja kokemusasiantuntija Minna Tenhonen kertovat kehitysvammapalvelujen tuottajan ja käyttäjän näkökulman:
Massapalvelu vai yksilöllisesti rakennettu – miten asiakas sen kokee?

Torstaina 14. syyskuuta klo 13:30 – 13.50 järjestämme kolmannen kerroksen kokoustilassa A.3.2 tietoiskun
Miten palvelujen rakentaminen yksilöllisesti on mahdollista tuottajan ja tilaajan yhteistyöllä?
Palveluohjauksen esimies Tiina Väntsi kertoo kokemuksiamme ja onnistumistarinoita kehitysvammapalvelujen rakentamisesta yhteistyössä kunta-asiakkaan kanssa.

 

Vaikuttava joukko -keitä me olemme?

Suomi tarvitsee yhteiskunnallisia yrityksiä, jotka rakentavat vastuullisen liiketoiminnan keinoin parempaa Suomea ja jokaiselle hyvää elämää.

 

Vaikuttavaan joukkoon kuuluvat Rinnekodin lisäksi Autismisäätiö, Helsingin Diakonissalaitos, Aspa, Setlementtiasunnot, Setlementti Viittakivi, Uudenmaan vammaispalvelusäätiö ja Y-säätiö.

 

Lisätietoja Kuntamarkkinoista

Kuntamarkkinat on kuntien, valtion ja muun julkisen hallinnon huippufoorumi, jonne kokoontuu vuosittain tuhansia kunta-alan ammattilaisia ja vaikuttajia.
 
Aika ja paikka:
Kuntatalo, Alppikatu 1, Helsinki
Keskiviikko 13.9. klo 9–17
Torstai 14.9. klo 9–15
 
Ilmoittautuminen ja lisätietoja tapahtumasta

 

Lisää tarinoita


info lorem ipsum

Yhteys lorem ipsum

Haluaisitko tutkimusyhteistyöhön kanssamme?

Tarjoamme monipuolista osaamista tutkimustoiminnan ja kokemustiedon yhdistämiselle Ota yhteyttä >

Haluatko hakea apurahaa?

Haluatko tietää enemmän asumispalvelustamme tai siihen liitettävistä tukipalveluistamme? Ota yhteyttä >