AJANKOHTAISTA BLOGIT OTA YHTEYTTÄ ANNA PALAUTETTANosto

Kaunis minä kolmessa päivässä

Monella asukkaallamme on taustalla rikkinäinen lapsuus, heikko itsetunto ja minäkuva. Kaikilla heillä on haa-veena olla ihan tavallinen ja kaunis. Ympäristön ennakkoluulot ja asenteet ovat kuitenkin kolhineet heidän haaveiden toteutumista ja itseluottamusta. Mikä auttaisi ja voimauttaisi meidän kauniita, arvokkaita ja ihania asukkaita? Voimauttavan valokuvauksen vetäjä Sari Myllymäki tuli eräänä maanantaina asukaskokouk-seemme ja esitteli mitä voimauttava valokuvaus on ja miten voisimme edetä. Sari lopetti esittelyn sanomalla ”leikitään kameroilla ja saadaan hyviä kuvia, olette kaikki kauniita”. Asukkaat tirskahtivat hermostuneeseen nauruun ja tunnelma oli hykertelevän innostunut.

Aluksi päätimme mennä Myyrmäkeen katsomaan ”Maailman ihanin tyttö”-näyttelyä, joka oli kauniisti esillä ja valokuvissa käytetyt puvut olivat myös nähtävillä. Tytöt ihastelivat pukuja. Aluksi katsottiin video, jossa eräs näyttelyn kuvatuista tytöistä kertoi tarinaansa lapsuuden turvattomuudesta ja lastenkoti Hyvösestä, omasta kehityksestään sekä lapsen saamisesta ja kasvatuksesta.

Video herätti monissa asukkaissa muistoja omista lastenkotiajoistaan sekä perhesuhteistaan. Asukkaat vaelsivat näyttelyn tiloissa vapaasti. Kuvat herättivät monissa epämieluisia tunteita ja lähdön hetkellä oli levoton tunnelma.

Kauneusillassa valmistauduttiin kuvauspäivään

Perjantaina järjestimme kauneusillan, johon kaikki halukkaat saivat osallistua. Osa kävi saunassa ja heille tehtiin kaurahiutaleista, hunajasta ja vedestä kasvonaamioita sekä ihon kuorinta-aineeksi annettiin karkeaa merisuolaa. Sitten kaunistauduttiin lakkaamalla kynnet. Osa tytöistä halusi valokuviin kiharat, joten hiuksia letitettiin seuraavaa kuvauspäivää varten.

Illalla kaikille katsottiin kuvauspäivää varten vaatteet valmiiksi ja sovittiin aikataulut. Aamulla matkattiin yhdessä Majalammelle kuvauksiin. Tytöt olivat pukeutuneet mm. prinsessaksi, morsiameksi ja keijuksi.

Ruuan jälkeen kokoonnuimme yhdessä katsomaan valokuvia, jotka heijastettiin valkokankaalle seinälle. Robin ja Cheek soivat taustalla, kun toiset asukkaat ja ohjaajat antoivat kuvista positiivista palautetta. Kuvien mallina toimineelle tuli varmasti hyvä olo. Kuvien katselun aikana kuului ihailtavia huokauksia ja ”vau” -kommentteja.

Valokuvia katseltiin vielä myöhemmin illalla ja kaikilla tuntui olevan hyvä mieli onnistuneesta päivästä. Olemme sittemmin teettäneet Hevosmiehen seinälle näitä hienoja kuvia, sekä koonneet yhteisen kuvakirjan tästä Kaunis minä -päivästä. Tytöt esittelevät näitä sukulaisille ja ystäville ylpeydellä aina kun he vierailevat meillä. Tämä nostaa varmasti heidän jokaisen itsetuntoaan sekä tekee näkyväksi sitä, että loppupeleissä olemme kaikki ihan samanlaisia ihmisiä. ”Jokainen haluaa samoja asioita kuin muutkin”. Ennakkoluulot ja asenteet ovat turhia.

 

Kirjoittaja: Mari Pietarinen
Kuvat: Sari Myllymäki

Kirjoitus on julkaistu aikaisemmin Rinneviesti -lehdessä, 3/2014

Valokuvista järjestettiin alkuvuodesta 2015 näyttely Kulttuurikeskus Malmitalolla Helsingissä. Näyttelyn tarkoituksena oli nostaa tietoisuuteen kauniit kehitysvammaiset ihmiset, joiden haaveena on olla ihan samanlainen, tavallinen ja normaali, kuten kaikki muutkin.

Lisää tarinoita