AJANKOHTAISTA BLOGIT OTA YHTEYTTÄ ANNA PALAUTETTANosto

Pipolakodin kiinteistöt eivät enää vastanneet vaatimuksia yksityisyyden suojasta

Helsingin Sanomat uutisoi 3.7.2018 Pipolakodin toiminnan loppumisesta. Kirjoitus nosti esiin kehitysvammaisten asukkaiden ja heidän omaistensa huolen. Olemme hyvin pahoillamme, että Rinnekoti ei voinut jatkaa toimintaansa Pipolakodissa ja ettei jatkajaa toiminnalle ole löytynyt.

Rinnekoti on toiminut Pipolakodissa vuodesta 2016 alkaen, jolloin kehitysvammaisten asumispalvelujen tuottaminen siirtyi Eino Raunion säätiöltä Rinnekodille. Tavoitteenamme oli pitkäaikainen yhteistyö. Jouduimme kuitenkin irtisanomaan vuokrasopimuksen, sillä viranomaispäätöksen mukaan kiinteistöt eivät enää vastaa vaatimuksia mm. perusoikeuksiin kuuluvan yksityisyyden suojan toteutumisen näkökulmasta. Tilojen omistaja Eino Raunion säätiö ei ollut halukas remontoimaan tiloja ja valitettavasti Rinnekoti ei vuokralaisena kyennyt investoimaan tilojen mittavaan remonttiin.

Rinnekoti tiedotti hyvissä ajoin, jo marraskuussa 2017 asukkaita, asukkaiden omaisia ja kuntia toiminnan loppumisesta.  Tämän jälkeen on käyty tiivistä vuoropuhelua Pipolakodin asiakkaiden kotikuntien kanssa, jotka järjestämisvastuullisina päättävät asuinpaikasta.

Valitettavasti Pipolakodin toiminnan jatkajaksi aikonut KVPS Tukena Oy joutui ilmoittamaan, että he eivät pysty vastaamaan Valviran ehtoihin ja vetäytyvät hankkeesta. Tämä epämieluisa uutinen tuli asukkaille ja omaisille vasta juhannusviikolla.

Rinnekoti on tuottanut ja kehittänyt kehitysvammaisille palveluita jo yli 90 vuotta. Meille on tärkeää, että tuotamme palveluita ammattimaisesti ja alan suositusten mukaisissa tiloissa.  Palveluiden tuottajana pidämme kuitenkin erittäin hyvänä nyt käynnistynyttä keskustelua viranomaispäätösten kohtuullisuudesta ja kehitysvammaisten henkilöiden oikeudesta vaikuttaa siihen missä ja miten he asuvat. Pipolakodin osalta kyse ei ole kilpailutuksen aiheuttamasta palveluntuottajan vaihtumisesta tai pakkomuutosta.

Nykyisessä Pipolakodin tilanteessa palveluntuottajalla ei ole mahdollisuuksia toimia tiloissa, joissa asiakkaat haluavat asua. Tilanne on huono kaikkien näkökulmasta. Omalta osaltamme myös me kannamme huolta Pipolakodin asukkaiden tulevaisuudesta ja toivomme, että heille löytyvät uudet mieluisat kodit tai joku toinen toimija voi tarjota kodin heille Pipolakodin tiloissa.

 

Jaana Laaksonen, asiakkuusjohtaja
Leila Rutanen, palveluliiketoiminnanjohtaja

Rinnekoti-Säätiö

 

Kirjoitus on julkaistu 10.7.2018 Helsingin Sanomien Mielipide -palstalla.

Lisää tarinoita