AJANKOHTAISTA BLOGIT OTA YHTEYTTÄ ANNA PALAUTETTATyö ja osallisuus - Yksilötarinat

Job Shadow Day toteuttaa unelmia

Irlannista alkujaan käyntiin lähtenyt Job Shadow Day on yhteiseurooppalainen teemapäivä. Päivän aikana työnantaja antaa työnseuraajalle mahdollisuuden tutustua työpäivään seuraajaa kiinnostavassa työssä. Päivä järjestettiin Suomessa jo neljättä kertaa Vates-säätiön koordinoimana.

Taidoista työpoluiksi -projekti koordinoi tänä vuonna lähes kahdenkymmenen osallistujan päivää Rinnekodista sekä Espoon kaupungilta. Työnseuraamispaikkoja löytyi monipuolisesti, esimerkiksi Malmin lentokentältä, kukkakaupasta, eläinliikkeestä, tiedekeskus Heurekasta ja kahvilasta. Päivä oli ikimuistoinen paitsi työn seuraajille, myös työnseuraamispaikan tarjonneille työnantajille.

Koulutusta vastaavaa työtä 

Kalle Utriaisen päivä kului seuraamalla Matti Piipon työpäivää Rakennus ESM Laatukoti Oy:stä. Työpisteitä oli useita, joten päivästä muodostui varsin monipuolinen ja liikkuva – ja samalla pitkä. 

– Aloitimme jo aamulla puoli kahdeksalta ja kotona olin puoli viiden jälkeen. Matti oli kuitenkin todella hyvä seurattava ja aika kului todella nopeaan, Kalle kertoo. 

Kalle on opiskellut talotekniikkaa, joten päivän aikana nähdyt työtehtävät ovat suoraan hänen koulutustaan vastaavalta alalta. Työpisteillä Kalle ei kuitenkaan voinut osallistua asennus- tai korjaustöihin, sillä ne olivat liian vaativia. 

– Se ei minua haitannut, sillä päivän tarkoituksenahan oli nimenomaan seurata ja siten nähdä, mitä jokin ala käytännössä on. Nyt ainakin tiedän aiempaa enemmän tästä alasta. Toki sain kyllä autella Mattia siellä missä pystyin, Kalle summaa päivää.

Kevätsesonkia urheiluliikkeessä 

Niko Hartikaisen päivä klaukkalalaisessa Team Sportia urheiluliikkeessä käynnistyi polkupyörien siirtämisellä liikkeen ulkopuolelle. Kevätsesongin käynnistyessä oli aika myös järjestellä kenkähylly siistiksi, jossa Nikolla oli apuna kaksi muuta harjoittelijaa, joiden työpäivät osuivat samaan aikaan. 

– Sain autella erinäisissä tehtävissä päivän aikana, mikä oli ihan kivaa. Halusin urheiluvälineliikkeeseen tutustumaan, koska liikunta kiinnostaa minua. Päivä oli mielenkiintoinen ja osallistuisin toistamiseenkin, mutta ehkä silloin menisin jonnekin toiseen paikkaan tutustumaan, Niko kertoo. 

Järjestyksenvalvojan matkassa 

Securitaksen järjestyksenvalvoja Eero Ojanen oli suunnitellut työ- päivänsä Isossa Omenassa ennakkoon sellaiseksi, että pystyi irtautumaan normaaleista työtehtävistä ja siten esittelemään työnseuraajalle järjestyksenvalvojan työtä. Neljän tunnin päivään sisältyi muun muassa yleisten tilojen esittelyä sekä turvavalvomoa. 

– Seuraaja kertoi vierailevansa usein Isossa Omenassa ja seuraavansa aina silloin tällöin sivusilmällä järjestyksenvalvojien töitä. Näki, että ala todella kiinnosti häntä, Ojanen toteaa. 

Järjestyksenvalvojan työ on helppoinakin päivinä fyysistä, sillä siihen kuuluu paljon jaloilla oloa. Seuraajan jaksaminen mietityttikin Ojasta, mutta Job Shadow Day -päivä osoitti, että siihen ei ollut aihetta. 

– Kaveri jaksoi lopulta todella hyvin ja kyseli paljon. Oli hienoa päästä kertomaan asioista, jotka todella häntä kiinnostivat. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun työtäni seurattiin, mutta hienoa, että näitä juttuja järjestetään, Ojanen toteaa.

Teksti | Johanna Haaga-Shrestha 
Kuvat | Maija Rimpiläinen ja Johanna Haaga-Shrestha

Artikkeli on julkaistu alun perin Rinneviestissä 2/2017.

Lisää tarinoita